Olajšava za novo zaposlene
Moderator: Mirko Zbačnik
Olajšava za novo zaposlene
Imam primer delavca, ki je dve leti čakal na zaposlitev na zavodu, potem se je zaposlil v podjetju za dobo 2 let. Podjetje je dobilo tudi subvencijo za novo delovno mesto.
Ali lahko podjetje uveljavlja tudi olajšavo pri obračunu davka od dobička za 04 za novo zaposlenega. in v kateri višini ter od katere osnove (bruto 1 ali bruto-bruto).
Ali lahko podjetje uveljavlja tudi olajšavo pri obračunu davka od dobička za 04 za novo zaposlenega. in v kateri višini ter od katere osnove (bruto 1 ali bruto-bruto).
42.ČLEN ZDDPO piše!
42. člen
Davčnemu zavezancu, ki v poslovnem letu za nedoločen čas in najmanj za dve leti zaposli pripravnike oziroma druge delavce, ki prvič sklepajo delovno razmerje, in delavce, ki so bili pred sklenitvijo delovnega razmerja najmanj šest mesecev prijavljeni pri službi za zaposlovanje, se davčna osnova zniža za znesek, ki je enak 30% izplačanih plač teh zaposlenih, in sicer največ za prvih 12 mesecev njihove zaposlitve.
Če davčni zavezanec prekine delovno razmerje osebi iz prejšnjega odstavka (razen na zahtevo te osebe) prej kot v dveh letih od njene zaposlitve, mora za znesek izkoriščene olajšave po tem členu povečati davčno osnovo, in sicer v letu prekinitve delovnega razmerja.
Davčnemu zavezancu, ki zaposluje invalide, se davčna osnova zniža za znesek, ki je enak 50% izplačanih plač invalidov, zavezancu, ki zaposluje invalide s 100% telesno okvaro in gluhoneme osebe, pa za znesek, ki je enak 70% izplačanih plač tem osebam.
Znižanje davčne osnove po prejšnjih odstavkih se prizna v višini izplačanih plač, vendar največ v višini davčne osnove.
Smatram, da je pod bruto plače mišljeno :
- osnovna bruto plača
- dodatek za minulo delo
- stimulacija
- dodatek za smensko delo
- nadurno delo
- .................
vglavnem cela bruto plača izplačana delavcu.
Vsaj jaz sem tako upoštevala v olajšavah pri obračunu davka od dobička za pravne osebe, vzela sem celotno bruto izplačano plačo pripravnika
1.897.738,50 SIT x 30% = 569.321,55 SIT, v olajšavi pod zaporedno številko 22 obračuna davka od dobička sem upoštevala 569.322 SIT.
Mislim, da imam 100% prav saj tako piše v ZDDPO.
Prosim za odgovore!
Lep pozdrav in obilo uspeha pri delu!
42. člen
Davčnemu zavezancu, ki v poslovnem letu za nedoločen čas in najmanj za dve leti zaposli pripravnike oziroma druge delavce, ki prvič sklepajo delovno razmerje, in delavce, ki so bili pred sklenitvijo delovnega razmerja najmanj šest mesecev prijavljeni pri službi za zaposlovanje, se davčna osnova zniža za znesek, ki je enak 30% izplačanih plač teh zaposlenih, in sicer največ za prvih 12 mesecev njihove zaposlitve.
Če davčni zavezanec prekine delovno razmerje osebi iz prejšnjega odstavka (razen na zahtevo te osebe) prej kot v dveh letih od njene zaposlitve, mora za znesek izkoriščene olajšave po tem členu povečati davčno osnovo, in sicer v letu prekinitve delovnega razmerja.
Davčnemu zavezancu, ki zaposluje invalide, se davčna osnova zniža za znesek, ki je enak 50% izplačanih plač invalidov, zavezancu, ki zaposluje invalide s 100% telesno okvaro in gluhoneme osebe, pa za znesek, ki je enak 70% izplačanih plač tem osebam.
Znižanje davčne osnove po prejšnjih odstavkih se prizna v višini izplačanih plač, vendar največ v višini davčne osnove.
Smatram, da je pod bruto plače mišljeno :
- osnovna bruto plača
- dodatek za minulo delo
- stimulacija
- dodatek za smensko delo
- nadurno delo
- .................
vglavnem cela bruto plača izplačana delavcu.
Vsaj jaz sem tako upoštevala v olajšavah pri obračunu davka od dobička za pravne osebe, vzela sem celotno bruto izplačano plačo pripravnika
1.897.738,50 SIT x 30% = 569.321,55 SIT, v olajšavi pod zaporedno številko 22 obračuna davka od dobička sem upoštevala 569.322 SIT.
Mislim, da imam 100% prav saj tako piše v ZDDPO.
Prosim za odgovore!
Lep pozdrav in obilo uspeha pri delu!
Mogoče se bo zdelo vprašanje smešno, ampak če uveljavljamo olajšavo za pripravnike morajo le-ti imeti pripravniško pogodbo, torej dobivati le 70% plače ter kolikor sem razumela vas TomD sklenjeno pogodbo za nedoločen čas? Ampak pripravništvo traja le eno leto.
Sledi, da mora delodajalec po izteku pripravniške pogodbe izročiti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas?
Vendar pa pripravniška pogodba mora obstajati.
Imam prav?
Sledi, da mora delodajalec po izteku pripravniške pogodbe izročiti pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas?
Imam prav?
Pripravnik ima 70% plače, ki je določena za delovno mesto ki ga opravlja, ko pa zaključi pripravništvo ima 100% plačo. In isto mora biti zaposlen za nedoločen čas in najmanj dve leti.poppy-- napisal/-a:Mogoče se bo zdelo vprašanje smešno, ampak če uveljavljamo olajšavo za pripravnike morajo le-ti imeti pripravniško pogodbo, torej dobivati le 70% plače ter kolikor sem razumela vas TomD sklenjeno pogodbo za nedoločen čas? Ampak pripravništvo traja le eno leto.
Imam prav?
Keks.... ni 42. člen ZDDPO pač pa 50. člen ZDDPO-1-UPB1 - vsebina pa je ista.
ZAKON O DAVKU OD DOHODKOV PRAVNIH OSEB
(uradno prečiščeno besedilo)
(ZDDPO-1-UPB1) URL RS 17/2005
50. člen
(olajšava za zaposlovanje)
(1) Zavezanec, ki v davčnem obdobju za nedoločen čas in najmanj za dve leti zaposli pripravnika ali drugega delavca, ki prvič sklene delovno razmerje, ali delavca, ki je bil pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi najmanj 12 mesecev prijavljen pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, lahko uveljavlja zmanjšanje davčne osnove v višini 30% plače tega delavca, in sicer največ za prvih 12 mesecev zaposlitve teh oseb, vendar največ v višini davčne osnove.....
Lp
A
Mislim da se to izključuje... Če je pogodba za nedoločen čas je tudi za dve leti, saj potem naprej v naslednjem odstavku piše, da če ni delavec v službi 2 leti se temu ustrezno davčna osnova poveča.Zavezanec, ki v davčnem obdobju za nedoločen čas in najmanj za dve leti zaposli pripravnika ali drugega delavca, ki prvič sklene delovno razmerje,...
Kako si vi to razlagate?
Določba v zakonu je kar jasna.
Delavec mora imeti ob nastopu pogodbo za nedloločen čas in mora ostati pri delodajalcu, ki uveljavlja olajšavo najmanj dve leti. Če podjetje da delavcu odpoved prej kot po dveh letih mora uveljavljene olajšave poračunati. Če da delavec sam enostransko odpoved potem poračun olajšav ni potreben.
LP
A
Delavec mora imeti ob nastopu pogodbo za nedloločen čas in mora ostati pri delodajalcu, ki uveljavlja olajšavo najmanj dve leti. Če podjetje da delavcu odpoved prej kot po dveh letih mora uveljavljene olajšave poračunati. Če da delavec sam enostransko odpoved potem poračun olajšav ni potreben.
LP
A