Odvisno razmerje in dodatna obdavčitev za s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aoven
Nov član
Nov član

Odvisno razmerje in dodatna obdavčitev za s.p.

Odgovor Napisal/-a aoven »

Slišal sem, da nekje na strani dursa piše, kako je v zvezi z s.p.-ji, ki več kot 80% odstotkov dohodkov od svojih storitev dobijo od ene same stranke.
Baje po novem zakonu v takšni situaciji inšpektor lahko odredi plačilo dodatnega davka, ker gre za odvisno razmerje, ali nekaj podobnega.

Morda kdo ve, kje natanko to piše? Sam nisem našel ničesar.

Aleksander
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Upss, to pa mene tudi zanima. Prvič slišim. Kdo ve kaj o tem?
kontea
Novinec
Novinec

AH

Odgovor Napisal/-a kontea »

To ste verjetno zasledili pri avtorskih honorarjih oz. pomešali.
yerry
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a yerry »

Kriteriji za presojo, ali gre za neodvisno (samostojno) ali za odvisno (nesamostojno) opravljanje dejavnosti, so bolj podrobno razloženi v naslednjem pojasnilu:
http://www.gov.si/durs/index.php?f=16,05,02.html

Lp
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Tudi moje vprašanje je temu podobno, le da pri meni gre za redno del.razmerje in še delo po storitveni pogodbi. Našla sem pojasnilo DURS.
Obdavčitev storitev po pogodbi o opravljanju intelektualnih storitev s samostojnim podjetnikom
Pojasnilo DURS, št. 42401-72/2005, 24. 1. 2005
Samostojni podjetnik posameznik opravlja storitve v vašem podjetju na vaših sredstvih in pod vašim nadzorom. Če samostojni podjetnik osebno opravlja te intelektualne storitve izključno le pri vas nepretrgano, je v tem primeru mogoče ugotavljati kršitve 4. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/02). Če samostojni podjetnik opravlja te storitve na tak način pri vseh drugih naročnikih dela in za neizpolnitev obveznosti odgovarja samostojni podjetnik posameznik, se ta dohodek obravnava kot dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti.

In še ZDR:

4. člen ZDR
(definicija delovnega razmerja)
(1) Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.
(2) V delovnem razmerju je vsaka od pogodbenih strank dolžna izvrševati dogovorjene ter predpisane pravice in obveznosti.

Mogoče bom sedaj dobila kakšno mnenje.
Lep pozdrav.
metalica
aoven
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a aoven »

To bo najbrž to, kar sem slišal. Nič pa ne piše, kaj takšna kršitev pomeni. Bi kdo lahko pokomentiral?

Aleksander
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Bolje, da ne komentiramo.
Ali se strinjate s tem, da je potrebno takšnega s.p.-ja zaposliti s Pogodbo o zaposlitvi?
Lep pozdrav.
metalica
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Se, a kako delodajalca prepričati v to? Je komu že kaj znano kako gledajo na to inšpekcije v praksi?
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

daras napisal/-a:Se, a kako delodajalca prepričati v to? Je komu že kaj znano kako gledajo na to inšpekcije v praksi?
Tak način dela je verjetno bolj ugoden tudi za delojemalca.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Inšpektorji... Obračunati kot plačo, zamudne obresti, kazni.
Lep pozdrav.
metalica
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Kako inšpektorji to delajo v praksi? Kolikor jaz vem - različno! :sjezik:
V eni od firm, ki jo dobro poznam, so vse to mirno spregledali :roll: Odvisno pač od tega, kako jim je predstavljeno in od inšpektorja samega :axe:
Odgovori