zastaralni roki (durs)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cupac
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

zastaralni roki (durs)

Odgovor Napisal/-a cupac »

ali mi kdo zna obrazložiti 97. člen ZDavP, konkretneje absolutni zastaralni rok za neplačane obveznosti. se po 10-ih letih lahko upošteva abs. zas. rok, čeprav so bile vmes izdane različne odločbe z strani davčnega urada, ali se zas. rok podaljšuje z vsako odločbo posebej in če ve kdo za kakšno obdobje?

petra
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Absolutni rok je ABSOLUTNI. Ni ga mogoče podaljšati. Ko nastopi ta rok, ni več mogoče terjati, "vse je pozabljeno". "Navadne- relativne" roke pa prekine vsako dejanje (npr. razne odločbe, sklepi ipd.), vendar se prekinitve zastaranja ne morejo podaljševati preko absolutnega roka.

Lep pozdrav,

Gorazd
cupac
Nov član
Nov član

g. Gorazd, hvala za odgovor, vendar me še vedno nekaj bega. kaj pa če na odločbi piše, da je z novo odločbo preneha veljati stara odločba in obveznosti, ki izhajajo iz nje? je to vseeno mogoče "pokriti" z absol. zast. rokom, ali ne?:mad:

petra
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Najbrž ta nova odločba pokriva dejansko stanje, ki ga je pokrivala tudi stara odločba, ki je bila nadomeščena z novo odločbo (instanca?).
Ko začne teči zastaranje za določen dolg, <b>na absolutne roke ne morejo vplivati nobene odločbe glede tega dolga </b>(kakršni koli sklepi ali odločbe lahko prekinejo le tek relativnih rokov, ne morejo pa vplivati na absolutni rok- ta rok pomeni absolutno zastaranje, dolga nikakor ni mogoče več izterjati).
To je moje (študentsko) mnenje...8-)

Lep pozdrav

Gorazd
majamaja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a majamaja »

za DURS-ov dolg (Prispevki za PIZ in ZZ) je relativni zastaralni rok 5 let, ki pa se šteje od leta v katerem bi morale obveznosti biti poravnane, kar pomeni, da začne zastaralni rok teči s 01.01. naslednjega leta. Absolutni zastaralni rok pa je enkrat daljši od relativnega. Obveznosti, ki bi morale biti poravnane npr. v letu 1996, relativno zastarajo s 01.01.2002 - v tem času je moral DURS sprožit postopek (izterjava), če ga ni, zastara dolg s 01.01.2002. V primeru, da je DURS do 01.01.2002 sprožil postopek, s katerim je bil dolg delno pokrit, pa dolg ABSOLUTNO ZASTARA s 01.01.2007.

Več si lahko prebereš na:
http://www.gzs.si/ArhivNovic.asp?ID=13437 in http://www.ozs.si/SLO/REVIJA/Svetovalec ... 12_05.html
lp
cupac
Nov član
Nov član

MAJAMAJA HVALA ZA POMOČ, PREBRALA SEM SI TUDI PREDLAGANE STRANI. TOREJ SEM PRAV RAZUMELA, DA JE ABS. ZASTARALNI ROK DEJANSKO 10 LET OD KONCA LETA, KO JE ZAČEL DOLG TEČI, NE GLEDE NA VMESNE ODLOČBE IN PLAČEVANJA?:???:

petra
mbramor
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mbramor »

Vse drži - zastaralni rok je 10 let od dneva, ko bi obveznost morala biti plačana. Samo hudič se vedno skriva v podrobnostih... Glede prispevkov piz moraš vedeti naslednje: Če jih ne plačaš, lahko pozabiš na delovno dobo v tem času!!! To je 100%
majamaja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a majamaja »

Pozdravljeni,
tukaj je se link k Zakonu o davcnem postopku, o zastaranju govori XIII.poglavje, člen 96. in 97. (stran 39)

http://www.simic-partnerji.si/zakoni/zakon_1.pdf

Nekje sem prebrala, da obresti nehajo teči, ko dosežejo glavnico - sedaj pa tega ne najdem. A mi lahko kdo pomaga?

Hvala in lp
cupac
Nov član
Nov član

še vedno nisem sigurna okrog abs. zast. roka 10 let, ker sem po nekih drugih informacijah dobila odgovor, da se obveznosti za plačila prispevkov s.p. sploh ne da odpisati. je to res?

petra
Odgovori