osebni avto - OS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
medivan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

osebni avto - OS

Odgovor Napisal/-a medivan »

samostojni podjetnik - slikopleskar - ni zavezanec za DDV, bi želel za opravljanje svoje dejavnosti nabaviti nov avto. Ali ga lahko zavede kot osnovno sredstvo.

Hvala :lol:
Hvala za pomoč !
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Lahko, samo nam tega na seminarjih niso priporočali, saj je preveč komplikacij (bonitete in podobne nove izmišljotine države).
:toimonster: Se vam bolj splača obračunavati potne stroške in si jih izplačevati.
Pa še to: zavezanec ali nezavezanec za DDV nima pri tem nobene vloge oziroma je to dejstvo nepomembno.
medivan
Začetnik
Začetnik

re: kilometrina

Odgovor Napisal/-a medivan »

ali pa je v kalkulaciji cene km zajet tudi strošek nabave avtomobila. Avto se uporablja 95% v službene namene.
Hvala za pomoč !
vita11
Računovodja
Računovodja

V kalkulaciji je lahko zajet strošek amortizacije amortizacije. Jaz bi vsekakor obračunavala potne stroške in te dala v kalkulacijo. Bodo pa vsekakor še ostali dali svoje mnenje, saj je tu dovolj dobrih računovodij. :goodman:
vita11
Računovodja
Računovodja

Se opravičujem, sem bila prehitra. Sem mislila kalkulacijo dela. V ceni km pa ni nobenih ostalih stroškov, pač pa samo priznana cena bencina. Po mojem :shock:
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

knap

Odgovor Napisal/-a KNAP »

s.p. nima bonitete. če da vozilo v OS, kar je po moje če gre za dražje vozilo pametno, mora voditi evidenco prevoženih kilometrov (po nekaterih mnenjih naj bi jih za s.p. prevozil vsaj 70%). Glede na to evidenco konec leta razmeji stroške. Če je na primer za gume in zavarovanje letno porabil 300000 SIT in je za potrebe obrti ugotovil, da je prevozil 80 % kilometrov, potem je davčno priznan strošek 240000. Seveda pa morate vse stroške v zvezi z vozilom knjižiti posebej, da lahko konec leta to naredite. Ne pozabite, da vam na ta način gredo notri vsi stroški - torej gorivo, zavarovanje, gume, vzdrževanje,... Evidenco morate voditi tako, da na začetku leta popišete števec - ker bo vozilo novo bo stanje 0 in potem vsak prevoz za potrebe obrti. Konec leta spet popišete števec in ugotovite procent za obrt knjiženih stroškov. Ne pozabite še to : amortizacijska stopnja je 12,5 %, kar pomeni da se vam vozilo po 8 letih dokončno amortizira, prodajna vrednost vozila (v primeru, da ga želite prodati) pa je (če je že zamortiziran) vaš prihodek oziroma je prihodek razlika med prodajno in nezamortizirano stopnjo. Tisti ki kar naprej mutijo z vozili res ni pametno, da jih dajo v OS.
Odgovori