Dolžniki
Moderator: Mirko Zbačnik
Kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti
NO SOVA TO JE DEFINICIJA GOLJUFIJE PREPISANA IZ KZ.IN ZARADI TELIH BESED "z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto" PRIHAJA DO TEGA,DA ČE PRIDE DO SODIŠČA IN ČE UGOTOVIJO,DA JE TAKRAT BIL LIKVIDEN IN DA RECIMO SAMO VAM NI PLAČAL,PADE VSE SKUPI V VODO.
STRINJAM PA SE S TABO,DA ČE TI RATA,DA GRE VSA STVAR NA TOŽILSTVO IN DA PRIDE DO PORAVNALCEV JE TO NAJBOLJŠ. JAZ SEM SAMO NAPISALA VSE MOŽNOSTI, KI SE LAHKO ZGODIJO IN DA DVA PRIMERA NISTA ENAKA.
NO SOVA TO JE DEFINICIJA GOLJUFIJE PREPISANA IZ KZ.IN ZARADI TELIH BESED "z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto" PRIHAJA DO TEGA,DA ČE PRIDE DO SODIŠČA IN ČE UGOTOVIJO,DA JE TAKRAT BIL LIKVIDEN IN DA RECIMO SAMO VAM NI PLAČAL,PADE VSE SKUPI V VODO.
STRINJAM PA SE S TABO,DA ČE TI RATA,DA GRE VSA STVAR NA TOŽILSTVO IN DA PRIDE DO PORAVNALCEV JE TO NAJBOLJŠ. JAZ SEM SAMO NAPISALA VSE MOŽNOSTI, KI SE LAHKO ZGODIJO IN DA DVA PRIMERA NISTA ENAKA.
To je navaden opomin s pripisom PRED TOŽBO
Zraven bi jaz poslala še vljuden dopis s pozivom, naj plačajo do tega in tega roka, sicer bomo po tem datumu zadevo predali odvetnikom, ki bodo vložili tožbo, zaradi česar bodo stroški bistveno višji. V izogib povečanja stroškov zato prosimo za plačilo.
To je čisto dovolj. Pošljite s povratnico in če ne bodo plačali, vse skupaj predajte odvetniku.
lep pozdrav
Zraven bi jaz poslala še vljuden dopis s pozivom, naj plačajo do tega in tega roka, sicer bomo po tem datumu zadevo predali odvetnikom, ki bodo vložili tožbo, zaradi česar bodo stroški bistveno višji. V izogib povečanja stroškov zato prosimo za plačilo.
To je čisto dovolj. Pošljite s povratnico in če ne bodo plačali, vse skupaj predajte odvetniku.
lep pozdrav
Zanima me še nekaj. Recimo stranki pošlješ izpisek neplačanih računov. Kako se potem obračunajo obresti? Jih obračunaš potem takrat ko stranka plača račun in pač do tistega dneva ko je plačal in mu potem posebaj pošlješ račun za plačilo obresti ?
Ali je potrebno izpisek poslati priporočeno s povratnico, da imaš potem dokaz, da je to dejansko dobil ?
Hvala,
Boris
Ali je potrebno izpisek poslati priporočeno s povratnico, da imaš potem dokaz, da je to dejansko dobil ?
Hvala,
Boris
Seveda, najbolje je po plačilu računa, pošlješ še obračun zakonitih zamudnih obresti, mislim, da je najbolje poslati priporočeno, če bi seveda kasneje vložili izvršbo, da imate dokaz, da so bile obresti sploh obračunane in poslane dolžniku. Drugače pa je priporočljivo račun poslati priporočeno, ker se velikokrat zgodi na sodišču, da dolžnik reče, da računa ni prejel in kasneje ugovarja na ta račun, čeprav so seveda vsi roki zamujeni, vendar ker nimaš dokaza, da je bil sploh račun poslan, se sodišče postavi na stališče, da račun ni bil poslan oz. je bil poslan kasneje.