FIZIČNA OSEBA ODDAJA V NAJEM DELAVNICO
Moderator: Mirko Zbačnik
-
dominik111
- Nov član

- Kraj: Slovenia
FIZIČNA OSEBA ODDAJA V NAJEM DELAVNICO
LEP POZDRAV!
Z Novim letom bom z ocetom sklenil najemno pogodbo za delavnico-nepremičnino v višini 300 eur mesečno. On je fizična oseba jaz pa pravna.
Zanima me kaksni so nadalnji koraki v zadevah; dohodnina, kako naj napise racun za najemnino (ali je sploh potreben), akontacija ??
hvala
Z Novim letom bom z ocetom sklenil najemno pogodbo za delavnico-nepremičnino v višini 300 eur mesečno. On je fizična oseba jaz pa pravna.
Zanima me kaksni so nadalnji koraki v zadevah; dohodnina, kako naj napise racun za najemnino (ali je sploh potreben), akontacija ??
hvala
Naredita pogodbo za najem poslovnega prostora. Računa mu ni potrebno izdati, ker je narejena pogodba.
300 eur bruto ali neto?
Primer za 300 eur neto:
- 300 eur x 1,25=375 eur (bruto znesek)
- davčna osnova 375 x 0,8= 300
- davek 25% od 300= 75 eur (akontacija dohodnine, katero vi kot pravna oseba plačate najemodajalcu ob plačilu najemnine in izpolnite REK-1d obrazec).
Lep pozdrav.
300 eur bruto ali neto?
Primer za 300 eur neto:
- 300 eur x 1,25=375 eur (bruto znesek)
- davčna osnova 375 x 0,8= 300
- davek 25% od 300= 75 eur (akontacija dohodnine, katero vi kot pravna oseba plačate najemodajalcu ob plačilu najemnine in izpolnite REK-1d obrazec).
Lep pozdrav.
Barbanec, je bil res nekoliko hiter. Torej pri obračunu najemnine, ki jo plačate fizični osebi najprej sklenete najemno pogodbo, ki jo morate posredovati tudi na DURS.
Če je v pogodbi najemnina dogovorjena v neto znesku potem je postopek izračuna naslednji:
Neto X 1,25 = Bruto
Bruto x 20% = Normirani stroški
Bruto-Nornirani stročki=Davčna osnova
Davčna osnova x 25% je davek.
Za kontrolo: neto + davek = bruto.
Obračun prikažete na obrazcu REK 3a in ga oddate na DURS, datum izplačila neto je tudi datum plačila davka.
Če je v pogodbi najemnina dogovorjena v neto znesku potem je postopek izračuna naslednji:
Neto X 1,25 = Bruto
Bruto x 20% = Normirani stroški
Bruto-Nornirani stročki=Davčna osnova
Davčna osnova x 25% je davek.
Za kontrolo: neto + davek = bruto.
Obračun prikažete na obrazcu REK 3a in ga oddate na DURS, datum izplačila neto je tudi datum plačila davka.
-
peacemaker
- Nov član

-
peacemaker
- Nov član