s.p. EK

Moderator: Mirko Zbačnik

oliver
Začetnik
Začetnik

s.p. EK

Odgovor Napisal/-a oliver »

Spet vprašanje. Ko bom vsak mesec naredil razmejitev stroškov med s.p. in gospodinjstvom (elektrika, voda, telefon, ogrevanje - ali še kaj sodi zraven?!?!), bom naredil temeljnico in jo vpisal v knjigo prihodkov in odhodkov kot odhodek. Ali je to pravilno ? Ali moram imeti temeljnice v bloku in v dvojniku, ali lahko uporabim to, ki je objavljena na tem portalu in jo enostavno skupaj z računom vložim v KPO?
na22
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a na22 »

Oliver,
pravilno razmišljaš. Temeljnica zadostuje ena in to se pripne zraven originalnega računa. Mislim, da je ta čisto dobra, saj niti ni tako pomembno kako izgleda važno, da se z nje da razbrati za kaj se gre.
Aja še nekaj.Mislim, da je bolje, če se za vsak razmejen račun sestavi svojo temeljnico npr. (razmejitev stroškov za telefon za mesec januar, 50%.... ). Jaz delam tako.
LP Nataša
oliver
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a oliver »

Hvala za napotek. Tudi jaz sem se odločil za razmejitev telefona v višini 50 %, za ostale stroške pa po 20% glede na kvadraturo sobe, ki jo uporabljam za dejavnost napram ostalemu delu stanovanja. A se lahko še kaj razmejuje med s.p. in gospodinjstvom razen telefona z ADSL naročnino, elektrike, vode, ogrevanja ?
na22
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a na22 »

Mislim, da bo to kar vse.Vsaj jaz imam tako.
LP nataša
talijam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a talijam »

Ali se pri teh stroških, kjer se upošteva nek % od celote, lahko odbije vstopni DDV :?:
Slika
mdusan
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mdusan »

Pri teh računih se DDV ne odbija, ker se račun glasi na gospodinjstvo, DDV pa lahko odbijate samo od računov, ki so naslovljeni na vašo firmo.

Pozdrav sony :spomezik:
talijam
Začetnik
Začetnik

Ali se te stroške potem vpiše v evidence za DDV (knjiga prejetih računov) in kako se jih poknjiži (stolpec obdavčene nabave in DDV, ki se ne sme odbiti)?
mdusan
Začetnik
Začetnik

Takšni računi se ne knjižijo v DDV knjigo oziroma v knjigo prejetih računov, ampak se del teh stroškov, kolikor mislite da jih je bilo knjiži s temeljnico v glavno knjigo, oziroma knjigo prihodkov in odhodkov.

LP sony
talijam
Začetnik
Začetnik

Hvala :) :) . Sedaj mi je to jasno :D
tinakolenc
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a tinakolenc »

Kaj pa če je na primer račun za mobitel poslan skupaj za 3 številke (družinski bonus), od katerih je ena službena in 2 privat. Ralčun je poslan na sp (oziroma na nesrečenga kulturnega delavca), vsebuje SI številko. V tem primeru predvidevam, da lahko za ta del uveljavljam pravico do vstopnega DDV? Ali mora biti za tako knjiženje v knjigo prihodkov in odhodkov dejansko temeljnica, ali lahko preračun narediš kar spodaj na računu?
mdusan
Začetnik
Začetnik

Tudi mi imamo družinski bonus, pa tri številke, 1 privat in dve službeni, pa dobivamo za vsako številko posebej račun, mislim da lahko zahtevate da se vsak račun posebej pošlje oziroma vsaj za podjetje. Nam so kar sami ločili številke, če boste to zahtevali mislim da sploh ni problema, pa še delo vam bo olajšano pri teh preknjižbah in temeljnicah in še čem, DDV od številke, ki je na firmo in z ID številko lahko odbijate, mislim pa da bi bilo potebno knjižit s temeljnico.

To je moje mnenje, lep vikend in LP

sony :) :idea: :oops:
talijam
Začetnik
Začetnik

Sem naredila razmejitev stroškov za januar in februar :) . Ali je pravilno, če jih v KPO (enostavno knjigovodstvo) vpišem v stolpec Stroški pomožnega materiala... :svprasaj:

Lp
Slika
Odgovori