Vprašanje o prilivih za s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
suros
Nov član
Nov član
Kraj: Ljubljana

Vprašanje o prilivih za s.p.

Odgovor Napisal/-a suros »

Želel bi pomoč oz. obrazložitev o tem ali se smatrajo prilivi na račun s.p. vse kot prihodek podjetnika (predvidevam, ker lahko prosto razpolagaš s financami) in kakšna stopnja obdavčitve je, če je za cca 250.000,00 SIT prilivov na mesec. Kakšni so stroški oz. koliko od tega ostane podjetniku ob plačilu vseh obveznosti do države, prispevki,...?

Kot sem seznanjen, ob registraciji s.p., določijo povšalni mesečni znesek. Iz česa izhajajo pri določitvi višine ter kakšen je povprečni znesek?

Vsem se zahvaljujem za pomoč!

Lp,

Uroš
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Prilivi na poslovni račun niso prihodek in kot taki niso obdavčeni (lahko gre za prenos sredstev iz gospodinjstva). Obdavčeni so prihodki (oz. bolje rečeno dobiček - to je prihodek, zmanjšan za priznane stroške).
Ob registraciji bo davčna od vas zahtevala napoved dobička, od tega je odvnisna višina akontacije dohodnine.
Druge obveznosti:
- če imate zaposlitev drugje, plačate samo pavšal 610 SIT za zdravstvo in 5.579 SIT (od 1.3.05) za PIZ, nekaj provizije za vodenje računa vzame banka (to je minimum stroškov)
- če ste pravi s.p. morate plačevati prisp. najmanj od minimalne plače (trenutno 44.885 SIT).
Pozdrav!
Anela
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

Anela napisal/-a:- če ste pravi s.p. morate plačevati prisp. najmanj od minimalne plače (trenutno 44.885 SIT).
Pozdrav!
Kako se določi koliko prispevkov je potrebno plačevati ? Ali lahko vedno plačuješ prispevke od minimalne plače ?

Torej, če vzamemo, da ima s.p. letno prihodkov 12 * 250,000.00 SIT = 3mio SIT

Od tega je potrebno plačati prispevke 12 * 44,885.00 SIT = 538,620.00 SIT

Potem je potrebno pokriti stroške (kilometrina zaposlenemu, računovodje, ...).
Gre potem razlika v dohodnino fizične osebe in se pač plača dohodnina ?

V podobni temi sem že nekaj bral, vendar je bilo zame premalo jasno.

Lahko kdo poda kako konkretno simulacijo ?

Kaj pa ko je prihodkov ca 10mio letno ?
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Bom poskušala razložiti, da boste razumeli, je pa to težko na kratko pojasniti:
1. V prihodke gredo samo prihodki po izdanih računih ali dnevni iztržek, kar pač delate in finančni prihodki (pozitivne obresti in podobno)
2. V odhodke knjižite vse stroške, ki jih imate: potne stroške, storitve računovodje in ostalo
3. Prispevke s. p. morate plačevati po najniižji osnovi (prispevki so danes 44.885, plača je cca 117 tisoč). Lahko pa si izplačujete oz. obračunavate tudi višjo plačo, vendar boste plačali tudi več prispevkov (tako kot plača zaposlenih)
3. Na koncu leta se potem izdela bilanca in se ugotovi dobiček. Tu je potem treba ločiti še davčno priznane odhodke (naprimer 30 % reprezentance se ne prizna, pa še kaj)
4) Med letom ste že plačevali akontacije na dobiček po odločbi, ki vam jo je poslal DURS. To se šteje kot akontacija dohodnine med letom.
5. Do konca marca oddate tako kot vsi dohodninsko napoved, kjer obkrožite 31 in vpišete samo akontacije.
6. Do konca maja vam nato DURS izstavi odločbo o dobičku ki je dejansko vaša plača, in ta znesek DURS vpiše tudi v dohodninsko napoved. Od tega pa nato plačate obračunano dohodnino.
To pomeni; da pri tem ni pomembna višina prihodkov - pomemben je dobiček. Saj vam bo še računovodja pojasnila; to so osnove
Upam, da sem razložila :D
vita11
Računovodja
Računovodja

Še to: Pologi na TR niso prihodek, razen če so gotovinski iztržek. Ločiti morate dogajanja na TR in dogajanja v knjigi prihodkov in odhodkov.
klemens
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a klemens »

vita11 napisal/-a: 4) Med letom ste že plačevali akontacije na dobiček po odločbi, ki vam jo je poslal DURS. To se šteje kot akontacija dohodnine med letom.
...
6. Do konca maja vam nato DURS izstavi odločbo o dobičku ki je dejansko vaša plača, in ta znesek DURS vpiše tudi v dohodninsko napoved.
Zelo informativno. Najlepša hvala.

Zanima me samo še naslednje. Se lahko VEDNO izplačuje minimalno plačo in s tem povezane prispevke, ne glede na dobiček?

Če prav razumem pa lahko denar, ki ga prejmeš iz plačila računov, izdanih kot s.p., že sproti med letom zapravljaš (prenos v gospodinjstvo al kako se že reče ?) in drugo leto dobiš poračun dohodnine.

Zadeva zgleda mnogo bolje kot redna zaposlitev ali pa mi še ni čisto jasno? Edina omejitev, če prav razumem je, da kot s.p. ne moreš delati s sredstvi, v poslovnih prostorih in pod nadzorom edine stranke, ker bi na ta način lahko zlorabljali le to kot alternativo redni zaposlitvi? Je pa možno delati za eno stranko pač na svojem.
vita11
Računovodja
Računovodja

1. Ne, v nekem določenem primeru pride do povečanja minimalne plače; je pa meja dobička (tega se da zmanjšati za davčne olajšave), ki je na koncu leta dejansko vaša plača, za to dokaj visoka. Čeprav nimam v tem zadosti izkušenj, mislim, da se vse skupaj giblje nekje v mejah lestvice za dohodnino; bo še kdo pomagal, saj mi ne izplačujemo več kot to, ker ne potrebujemo. Verjetno :D
2. Denar iz TR lahko sprotno porabljaš, to nima veze z dohodkom. Je pa treba voditi posebno evidenco prilivov in odlivov v in iz gospodinjstva, kot se temu reče.
3. Dohodnina je odvisna od dobička, pa še tega se da zmanjšati za davčne olajšave (investicije)
4. Okrog zaposlitve pa imate prav, lahko se hitro sprevrže v kaj hudega (prispevki). Tu je treba biti previden. :D
Bo še kdo pomagal glede tega, če se dela na svojem, ki to bolj pozna kot jaz; jih je kar nekaj na tem forumu. :goodman:
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

klemens: Zanima me samo še naslednje. Se lahko VEDNO izplačuje minimalno plačo in s tem povezane prispevke, ne glede na dobiček?

Če je tukaj govora o izplačilu zaposlenemu, je to (recimo) stvar dogovora med delodajalcem in delojemalcem.
Če pa je tukaj govor o prispevkih s.p.-ja za lastno socialno varnost, pa je odgovor NE (sicer pa si s.p. itak ne izplačuje plače). Določenih je 8 razredov osnov, od katerih se plačujejo prispevki za socialno varnost zasebnika. V določen razred se uvrsti zasebnika glede na njegov dobiček, ugotovljen na podlagi odmerne odločbe (mislim pa, da se pri tem izračunu ne upoštevajo stroški socialne varnosti zasebnika). Poglejte http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 98&ID=4869 spodaj je Obračun prispevkov... (pdf).
LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
vita11
Računovodja
Računovodja

Ja, saj sem prav odgovorila glede prispevkov. So različni. Drugo pa je plača: s. p., na kar je mislil gospod, ki je vprašal, nima plače. Po mojih izkušnjah si nekateri s. p. obračunajo plačo, nakažejo na osebni račun pri banki, kjer nastopajo kot fizične osebe s prilivi (imajo limite, posojila in podobno), plačujejo višje prispevke (normalno) in počnejo vse to, kar delajo ostali Sama se v to nisem poglabljala, vem pa, da banke obravnavajo s. p. (lastnike) tako kot fizične osebe kot samostojne podjetnike in zahtevajo, da ima s. p. pri njih odprt tako TR kot osebni račun :wink: . Nekateri imajo posojila tako kot s. p., kot fizične osebe (s plačo).
Odgovori