Kako se izogniti plačila dodatka (0,5%) za delovno dobo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hp202
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a hp202 »

Sedanjo BPL zmanjšaj za znesek dod. na del dobo in v totalu bo bruto isti (delavci bodo dobili isto, na plačilnih listah pa bo dodatek prikazan). To lahko seveda le storiš v koliko r delavci nimajo minimalne plače oz v kolikor imajo v pogodbah t.i. variabilni del, ki ga boš po novem nadomestil z dodatkom.

Srečno!
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

To se pa lahko naredi samo, če se zaposleni strinjajo. Sicer se jaz s tem (pa tudi sicer) ne bi igrala. :shock:
brezovir
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a brezovir »

Razumem, da ta forum ni namenjen samo zatiranim ampak tudi zatiralcem. To sprejemam kot poučni del foruma.
Zadnji odgovor je sprožil kanček upanja, zato prosim če mi lahko razložiš kakšna je osnova za zahtevo zaposlenih za "strinjanje" z novo definiranimi bruto plačami?

Lep pozdrav
Brezovir
BrezOvir
brezovir
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a brezovir »

Kaj ostali menite o nadzoru državnih inšpekcij v takem primeru?
Ali naj se zaposleni obrnejo na inšpekcijo?
Na katero?
BrezOvir
vita11
Računovodja
Računovodja

Jaz zelo dobro vem, da kdo postavi vprašanje tudi "obrnjeno" :lol:
Kar pa se tiče inšpekcije, pa ne dajem niti vam veliko upanja. Najprej; inšpektorjev je premalo, marsikaj je odvisno od razlage lastnikov in razumljivosti inšpektorjev. Ti se tudi zelo dobro zavedajo, da je boljše, če nekdo malo krši kakšen zakon (povedano poenostavljeno), pa so ljudje zaposleni kot da lastnik zapira firme samo zato, ker nekomu ne plača vsega, kar mu sicer morda pripada po zakonu. Navsezadnje tudi zaposleni niso (nismo) vedno "angelčki in še vedno živi(mo) malo v socializmu. Pa brez zamere :D :hudic: :adijo:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Zelo optimistično Vita! Žal se ne strinjam. Tiha objava je: v primeru spora, največkrat sodišče odloči v korist delavca. Sploh, če gre za primer, ko ni sodne prakse.
Lep pozdrav.
metalica
vita11
Računovodja
Računovodja

Samo toliko iz prakse: v podjetju (pa ne našem) so zaposleni toliko časa prijavljali na delovno inšpekcijo, da je inšpektor moral priti. Ugotovitve so bile nične. Prekrškov - dejanskih pa toliko, da te glava boli. Inšpektor ni NIČ videl in vedel. Če bi, bi morali vse zapreti. Oziroma to podjetje sploh ne bi moglo niti prej delati, pa so delali in delajo še danes. To je bilo lani. :wink: Kar se sodišč tiče, e strinjam z vami, samo kaj, ko to toliko časa traja, podjetje pa gre lahko vmes lepo v stečaj. In kdo je na slabšem oziroma boljšem :?: :smodrica:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vitta11, hvala za zelo realističen prikaz stanja. V končni fazi izgubima vsi. Včasih res pomislim, da država prek inšpektrojev namerno nič ne ukrepa zaradi ohranitve socialnega miru. Trenutno bi striktno izvajanje ZDR in sankcioniranje prekrškov pripeljalo do neimirov. Država pa sebi na ljubo ne ukrepa popolnoma, ali skoraj nič, da se to popravi. Razumem tudi delodajalčevo stran, ki želi minimirati stroške, vendar žal, so ti ukrepi velikokrat v škodo šibkejšim, pravno bolj zađčitenim sloju. V zraku vedno visi strah pred izgubo dela - premnogi delodajalci to nehote izkoriščajo.

Sodišča so prepočasna, pa tudi pozitivna tožba ne pomeni še poplačila dolga. Po statistiki izpred nekaj let so na delovnem sodišču 80% tožb dobili delavci.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Verjetno gre za različno obravnavanje malih in srednjih oz. velikih podjetij s strani inšpekcij.
Lep pozdrav.
metalica
vita11
Računovodja
Računovodja

Morda Metalica. Jaz sem opisala primer srednjega podjetja, ki sicer raste, poznam pa tudi primer pri s. p., kjer je bil pregled tudi zelo "mlahav".
motovilec
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a motovilec »

Kolegi, vidim da se tema še ni polegla. Nekoliko sem presenečen nad komentarji. Spominjajo me malo socializem. Dejstvo je da bi me izterjava za nazaj spravila v izgubo.
Za naprej se bom verjetno odločil za individualne pogodbe. Pri nadaljnem zaposlovanju bom iskal predvsem mlajše strokovnjake. "Izkušeni" so predragi, dogovor z njimi pa je težje doseči.

Predlagam, da temo zaključimo.
Franci.
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

To smo pa ženske, ki zadevo poglabljamo, razširimo in iz ene teme naredimo več. Temu je podobno delo, ki ga opravljamo: želiš razvozlati eno zadevo, pa se ti odpre 1000 vprašanj v povezavi s 100 temami.
Področje plač je kompleksna zadeva pri kateri moraš upoštevati cel kup zakonov, biti delno obračunovalec, knjigovodja, računovodja, analitik, računalničar, pravnik, davkar, svetovalec, kadrovik...
Ni le debet-kredit (izraz programerja).
Lep pozdrav.
metalica
Odgovori