Prosim, če mi lahko odgovorite kako poknjižim dobiček, ki je večji zaradi povečanja zalog proizvodov. Vse se mi ujema samo razlika dobička na 8000 in po bilanci je za znesek povečanja zalog.
Lepo prosim za odgovor.
Pogle4jte kam ste knjižili povečanje zalog materiala in kako ste zajeli podatke iz R-/ v bilanci. Po domače, kakšna je razlika med vsemi prihodki in odhodki razreda 7, se razlikuje od salda na kontu 800? Po mojem zelo skromnem mnenju, ste kaj pozabili prenest. Saj stanje konta 800 je razlika med odhodki in prihodki razreda 7, na katerega pa prenesemo stroške R-4. Katere, je pač odvisno od vrednostenja zalog.
Srčno upam, da ne blejem v prazno
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Del stroškov, ki je nastal za izdelavo proizvodov je ostal v zalogah, zato je v bilanci potrebno povečati prihodke za znesek povečanja zalog.
Primer:
Prihodki 100
Stroški 50
Sprem. zal +20
v odhodke se knjiži (odhodki prodanih posl učinkov) samo 30, dobiček je 70 (knjižbe seveda preko kontov 49, 60, 63). Napaka je verjetno v tem grmu.
v bilanci pa se prikažejo vsi stroški (50), zato pa je potrebno povečati prihodke : 100+20-50 =70
Opis je bolj kratek, upam pa, da je vseeno razumljiv.