Boniteta ali drugi prejemek
Moderator: Mirko Zbačnik
Boniteta ali drugi prejemek
Ponovno odpiram že velokokrat "debatirano temo".
Delodajalec plača zaposlenemu mesečni znesek za zavarovanje za primer nezgodne smrti oz. invalidnosti, ki je posledica nesreče pri delu ali poklicne bolezni. Zavarovalec je firma, zavarovanec in upravičenec je zaposleni.
Če ma kdo "pri roki" kaj o tem prosim za mnenje: je BONITETA ali DRUGI PREJEMEK.
Če je drugi prejemek je treba mesečni znesek obrutiti in prišteti k plači. V tem primeru poleg tega, da je firma že plačala, zaposlenemu se plača poveča in dejansko dobi neto višjo plačo iz tega naslova. Je 2 x plačano: firma zavarovalnici, zaposlenemu pa cel bruto znesek.
AlI pa se motim.
Hvala
LP
Delodajalec plača zaposlenemu mesečni znesek za zavarovanje za primer nezgodne smrti oz. invalidnosti, ki je posledica nesreče pri delu ali poklicne bolezni. Zavarovalec je firma, zavarovanec in upravičenec je zaposleni.
Če ma kdo "pri roki" kaj o tem prosim za mnenje: je BONITETA ali DRUGI PREJEMEK.
Če je drugi prejemek je treba mesečni znesek obrutiti in prišteti k plači. V tem primeru poleg tega, da je firma že plačala, zaposlenemu se plača poveča in dejansko dobi neto višjo plačo iz tega naslova. Je 2 x plačano: firma zavarovalnici, zaposlenemu pa cel bruto znesek.
AlI pa se motim.
Hvala
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Jaz ravno tako obračunam kot boniteto, primer obračuna je napisan v
ISKU 6/2000, str.76, in sicer,boniteta v neto znesku. Bonitete so
naštete v 17.čl.Zakona o dohodnini (?). Misliti pa mi je dal Mirko,
zakaj to ni davčno priznan strošek?? Ali mislite na vse bonitete,
ali samo na nezg.zavarovanje?? LP, Gordana
ISKU 6/2000, str.76, in sicer,boniteta v neto znesku. Bonitete so
naštete v 17.čl.Zakona o dohodnini (?). Misliti pa mi je dal Mirko,
zakaj to ni davčno priznan strošek?? Ali mislite na vse bonitete,
ali samo na nezg.zavarovanje?? LP, Gordana
O.k. boniteta.
Kaj pomeni, da zaposlenemu se ne obračunava drugi prejemek?
Če je mišljeno kot pravilo, je napačno, primer: nagrade zaposlenemu, sejnine zaposlenim, darila, ki presegajo neobdavčene vrednosti, poslovne obleke... in še marsikaj.
Zato sem včasih v dvomih kaj je boniteta kaj pa drugi prejemek.
LP
Kaj pomeni, da zaposlenemu se ne obračunava drugi prejemek?
Če je mišljeno kot pravilo, je napačno, primer: nagrade zaposlenemu, sejnine zaposlenim, darila, ki presegajo neobdavčene vrednosti, poslovne obleke... in še marsikaj.
Zato sem včasih v dvomih kaj je boniteta kaj pa drugi prejemek.
LP
Drugi prejemki iz delovnega razmerja so namenjeni tistim, ki imajo sklenjeno delovno razmerje oz. zaposlenim. Če nekomu hočeš izplačati nagrado, to ni plača in ne stimulacija teveč drugi prejemek iz DR.
Ali pa sejnine članom NS. Nezaposlenim se obračuna kot sejnina, članom, ki so v firmi zaposleni se pa obračuna kot drugi prejemek iz DR z vsemi prispevki in davki kot plača.
Pri boniteti gre za to, da se za znesek davkov in prispevkov zniža delavčeva plača, pri drugih prejemkih, pa se znesek prišteje k plači in normalno obračunajo prispevki in davki.
V mojem primeru mislim, da je boniteta.
Hvala in lp
Ali pa sejnine članom NS. Nezaposlenim se obračuna kot sejnina, članom, ki so v firmi zaposleni se pa obračuna kot drugi prejemek iz DR z vsemi prispevki in davki kot plača.
Pri boniteti gre za to, da se za znesek davkov in prispevkov zniža delavčeva plača, pri drugih prejemkih, pa se znesek prišteje k plači in normalno obračunajo prispevki in davki.
V mojem primeru mislim, da je boniteta.
Hvala in lp