POKRIVANJE IZGUBE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

POKRIVANJE IZGUBE

Odgovor Napisal/-a matica »

Pozdravljeni!

vem, da je bilo o tem že veliko napisanega...
Primer:
V poslovnem letu 2004 smo v izkazu PI izkazali dobiček. V prejšnjih treh letih smo imeli izgubo. Ali moram izgube iz preteklih let pokriti takoj, torej v letu 2004, kar posledično zmanjša dobiček na 0 (ker so pretekle izgube večje kot letošnji dobiček), ali pustim dobiček v letu 2004 in ga prenesem v leto 2005 in tako izgubo pokrijem (knjižim v 2005) v letu 2005. :svprasaj:

Lepo, lepo prosim za pomoč. Kako bi vi to naredili?

LP, matica :)
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Izgubo in ne samo iz prejšnjih let ampak tudi tekoča izguba se pokriva takoj iz dobička, če ga podjetje ima. :roll: :roll:
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Izgubo in ne samo iz prejšnjih let ampak tudi tekoča izguba se pokriva takoj iz dobička, če ga podjetje ima. :roll: :roll:
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Sova hvala za odgovor, vprašala pa bi vas še nekaj (me je pač treba za rokico držat, da sem ziher :oops: ):

Kako pa to knjižim (kateri konti)?
Če je dobiček pred pokritjem izgube 3 mio.
Ali potem ta znesek kritja izgube vpišem v izkaz uspeha pod AOP158, in potem celotni dobiček AOP164 je 0 in celotna izgubaAOP165 je 0. V bilanco stanja pa potem prenesem 0 sit dobička/izgube.

Prosim še za ta odgovor.
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Sova lepo vas prosim, da mi še to odgovorite.
Verjamem, da je za vas to zelo enostavno, ampak jaz res rabim pomoč. :cry:

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Izgubo leta 2004 pokrijete v letu 2004 (žal, to tudi mene malo zanima).

:cry:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Tega ne razumem prav dobro.
V letu 2004 smo imeli dobiček 2 mio in preneseno izgubo 5 mio. V letu 2004 tako še nisem knjižila nobenega pokrivanja izgube.
Lahko pa z dobičkom, ki smo ga ustvarili v letu 2004 pokrijem izgube iz prejšnjih let za znesek, ki je enak dobičku 2004, celotni dobiček/izguba poslovnega leta pa bo tako 0.
Preko katerega konta se prenaša dobiček tekočega leta na konto za pokrivanje izgub?

Kaj je to res tako trd oreh? :svprasaj:

LP
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni!

Sem že rešila nastalo situacijo(pomoč infopike, ga.Ribič) :ssirok:
:lol:
Poknjižila sem takole:
Nastali dobiček sem preknjižila na konto 751 (izredni odh. za pokrivanje izgub iz preteklih let), in nato prenesla na konto 931 (izguba iz preteklih let). V izkazu PI je tako celotni dobiček/izguba 0, ki jo prenesem v bilanco stanja, preneseno izgubo pa prepišem iz konta 931 (torej zmanjšano za dobiček).
No, pa se mi je odvalil kamen od srca. Zdaj pa še samo fina dela, pa bo.

Lep sončen dan :yawinkle:
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Samo če ta 2 mio prenesete na kt 751, pa potem že v izkazu poslovnega izida ni prikazan dobiček in ta 2 mio ne gresta v osnova za davek od dobička-posledično je manjša davčna obveznost.
Meni se to ne zdi prav...Mislim, da je treba najprej prikazati dobiček, potem pa ga prikazaku bilančnega dobička zmanjšati.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V malem kontnem planu navaja knjižbo 931/ /751 - pokritje izgube iz prejšnjih let iz sprotnega dobička (kontni načrt in ponazortive knjiženj, žepna izdaja letnik 2002, stran 238). :!:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Torej vi izgubev izkaz PI ne bi vpisovali pod izredni odhodek - kritje izgube iz preteklih let, in bi prikazali dobiček? Kako bi pa potem prikazali pokritje izgube, če pa jo je treba poknjižiti v letu 2004? :svprasaj:

LP
Odgovori