Prosim za pomoč, da me ne zaprejo-ODO-1,2

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
citam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Prosim za pomoč, da me ne zaprejo-ODO-1,2

Odgovor Napisal/-a citam »

Ali je samostojnim podjetnikom potrebno karkoli ali v kakršnemkoli primeru poročati na obrazcih ODO-1 in/ali ODO-2?

Prosim za odgovor, ker, če je to potrebno, jaz letos nisem to naredila še nikoli.

Hvala in lep dan oz. večer
mojca
cvetka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Samostojni podjetniki ne oddajajo ODO1 in ODO 2, torej vas ne bodo zaprli, brez skrbi.Obvestilo smo pisno dobili na nasi DURS.Upam, da bo vecer zdaj lepsi. lp :lol: :lol: :lol:
citam
Začetnik
Začetnik

Hvala, hvala,..... :lol: :D :spomezik: :ssirok:
mojca
Akin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Akin »

Kako, da ne oddajajo ODO-jev. Če izplačujejo obresti, najemnine in podobno poročajo ODO 2, če pa plačujejo v tujino isto pa velja za njih postopek za ODO 1.

Ali se jaz motim?
citam
Začetnik
Začetnik

PANIKA!!!.... kaj je pravilno - oddajajo ali ne

:kladivo: :nevem:
mojca
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

ne oddajo!

http://www.rfr.si/fr_front.html
OBRAZEC ODO-2 IN SAMOSTOJNI PODJETNIKI
V zvezi s poročanjem na obrazcih ODO-2 v primerih, ko je izplačevalec dohodka fizična oseba - samostojni podjetnik, prejemnik dohodka pa pravna oseba, se naše pojasnilo, ki je bilo sprva objavljeno na spletnih straneh in nato v reviji Iks, na strani 178 Iksa 4-5/05 ne ujema z navodili DURS. Da so stvari nejasne, smo sicer že komentirali tudi v sestavku.

Izplačevalci dohodkov - samostojni podjetniki - naj pri izplačilih pravnim osebam ne poročajo na obrazcu ODO-2. Kljub za nas jasnemu zakonskemu predpisu pri poročanju ni smiselno vztrajati, če DURS takšnega poročanja očitno ne zahteva.

Ob tem pa se nam v zvezi s poročanjem o davčnem odtegljaju poraja še kar nekaj vprašanj, med drugimi

- ali je smiselno oziroma čemu sploh služi poročanje o izplačilih med pravnimi osebami na obrazcu ODO-2;

- kako je s poročanjem na obrazcu ODO-1, kadar samostojni podjetnik odtegne davčni odtegljaj pri plačilu pravni osebi - nerezidentu; takšno poročanje se nam zdi smiselno, če že ne potrebno.
Urša SlikaSlika
Odgovori