dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Angelina
Računovodja
Računovodja

dohodnina

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Kako je z olajšavo dohodnine (uveljavljanje zmanjšanje olajšave - točka 2) če kupnino stanovanja poravnaš iz prihrankov - gotovina.
Se da v dohodnino celoten znesek kupnine ??

Ker limit vnosa olajšav je 300.000 SIT - kupnina stanovanja pa 10.000.000 - torej tukaj ostane zelo velik znesek olajšave, ki ne bo upotevana.

Na speltni strani DURSa sicer piše da se da v dohodnino znesek, ki je bil dejansko poravnan. In ti je 10 mio - kar pa je veliiiko več kot je dovoljeno?

HVALA
L.p.
imi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a imi »

Ne vem, kje ste vzeli da je limit 3% olajšave 300.000 SIT.

Omenjena olajšavo lahko vsak uveljavlja do višine 3% od osnove za izračun dohodnine. Če je osnova 20.000.000 SIT znese 3% oljašava
600.000 SIT in si jo lahko vsak, seveda če ima za ta znesek dokazila, tudi vpiše v olajšavo. Lahko si vpiše tudi (kot v vašem primeru) 10 mil SIT, vendar bo olajšava upoštevana v okviru 3% in niti tolarja več.
Angelina
Računovodja
Računovodja

Ne vem, kje ste vzeli da je limit 3% olajšave 300.000 SIT.
Ne ne - 3 %od osnove to mi je jasno in ti 3 % so 300.000 SIT.
Sem malce premalo natančno napisala.

3% dovoljenih olajšav od osnove za izračun je 300.000 SIT
Plačanega za stanovanje pa je bilo 10.000.000 SIT.

Lahko si vpiše tudi (kot v vašem primeru) 10 mil SIT, vendar bo olajšava upoštevana v okviru 3% in niti tolarja več.
KER pa je bilo 10 mio plačano v celoti v 2004 letu jih moram vnesti v dohodnino sedaj in jih NIKAKOR ne smem razdeliti na več let?
Ker pri kreditu vsako leto vnašaš kot odplačaš in pride približno "ravno pravi znesek", ki je dovoljen.

Tukaj pa bo ostalo 9.700.000 "nekoriščene" olajšave.

HVALAAA
imi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a imi »

Kot ste sami napisali, bo ostalo 9.700.000 neizkoriščenih. Na žalost...
:(
Angelina
Računovodja
Računovodja

imi napisal/-a:Kot ste sami napisali, bo ostalo 9.700.000 neizkoriščenih. Na žalost...
:(
Eh sem prvotno pravilno razumela pa vseeno nekje v sebi upala, da sem kaj izpustila in ne bo kar ostalo 9 mio nekje v zraku.
Eh ta naša zlata.....

Sicer pa je potemtakem končno brezveze pujska s prihranki polniti in v enem znesku plačati stanovanje, ker z vidika dohodnine gledano NIč ne storiš. Če imaš pa kredit imaš pa za 10 do 15 let preskrbljeno vrsto št. 2 v olajšavi - 15 let vsako leto zagarantiran znesek.

Sploh ni da bi govorili...... :sjezen:
naike
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a naike »

Jaz sem nekje zasledila, da se da kredit lahko vsako leto sorazmerni del v dohodnino (je bilo nekje napisano neko pojasnilo)-satnovanjski kredit. In to v primeru, da se prvo leto ni prikazalo vseh računov plačanih v ta namen.
Na žalost ne vem kje sem to že videla in ko sem letos spraševala na Zvezo računovodij, so mi napisali samo naj pogledam v novem zakonu o dohodnini 6. točko 1. odstavka 112. člena. (star 2. točka 9. člena).
Odgovori