Najemnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lijana
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Najemnina

Odgovor Napisal/-a lijana »

Vem, da je bilo na temo že marsikaj napisanega, nekaj stvari pa mi še ni jasno.
Smo d.o.o. in imamo delavnico v najemu od fizične osebe. Kdaj se plača 25% davek, ali vsak mesec ob obračunu, ali ob izplačilu.
Kaj pa za leto 2004, če najemnina še ni bila izplačana. Ali se davek in nominirani stroški obračunajo po starih ali novih predpisih?
jana
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

25% davek se plača ob izplačilu po predpisih, ki veljajo na dan izplačila.Ne glede da je to najemnina za leto 2004, morate ob izplačilu letos upoštevati novo zakonodajo, ki velja od 01.01.2005, torej tudi nižje normirane stroške. Zakon o dohodnini se nanaša na izplačane prejemke.
:sjezen:
lijana
Nov član
Nov član

Ajnos, hvala za hitri odgovor. Samo, nominirani stroški in davek za prejšne leto je drugače obračunan kot po novem. Kako naj se to prikaže v glavni knjigi. Ali naj se pusti in popravlja ob izplačilu, ali naj se že zdaj popravi za nazaj v glavni knjigi?

Lep dan
jana
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Če letos izplačujete se upoštevajo določila po 1. 1. ne glede na to, na katero obdobje se nanaša izplačilo. Saj za lani ste bilanco že zaključili.
lijana
Nov član
Nov član

Vita, bilance še nimam zaključene, obveznost pa izkazujem čeprav ni plačana. Torej, kako jo knjižim za lansko leto? Ali naredim popravek zaradi spremenjenega davka ali pustim in popravim v letošnjem letu ob izplačilu?

LP
lina2
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lina2 »

Bruto znesek najemnine vam bo itak ostal isti, tako da so stroški upoštevani v pravilni višini in v letu v katerem so nastali (2004). Jaz bom v 2005 naredila le popravke obračuna, zaradi spremembe obveznosti do države in najemodajalca.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz sem pa že v bilanci za 2004 prikazala kot obveznost za akont.dohodnine z upoštevanjem normiranih stroškov po novem zakonu-torej manjšo obveznost do najemodajalca in večjo za akont.dohodnine.
Odgovori