Pomoč pri oddaji dohodnine za L.2004

Moderator: Mirko Zbačnik

Miki_Maus
Novinec
Novinec

Pomoč pri oddaji dohodnine za L.2004

Odgovor Napisal/-a Miki_Maus »

Lep pozdrav vsem skupaj.

Na vas se obračam z upanjem, da mi bo kdo pomagal razložiti moj problem pri oddaji dohodnine za L.2004. Sem za poslen v d.o.o. podjetju (kovinarska branža) in vse do sedaj nisem imel z oddajo dohodnine nobenih posebnosti.

Pri letošnjem izračunu (uporabil sem več programov in tudi na e-davki sem testiral) mi je v oči dreznila razlika med dohodnino in akontacijo.
Do sedaj se je ta razlika gibala nekje do -10.000 SIT (doplačilo), letos pa ta razlika znaša kar -128.000 SIT ?!!
Ročno sem preveril odvajanje akontacije in socialnega prispevka po posameznih mesecih in se ti zneski ujemajo z podatki na plačilni listi (uporabil sem tale formular:
http://www.racunovodja.com/izracuni/izr_place.asp
(upošteval sem davčne olajšave 10% ; ne vem če je ta podatek točen ; vendar pri teh %-ih se mi podatki ujemajo z plačilno listo).

Ali mi lahko kdo razloži zakaj takšno odstopanje med dohodnino in akontacijo. Kot prilogo oz. za test vam podajam tudi podatke o povzetku plač:
1. Plače: 5.364.543
1.1 Akontacija: 957.767
1.2 Socialno var.: 1.185.566
2. Regres: 182.964
2.1 Akontacija: 47.315

P.S.
Ali ima na te zneske od plač vpliv, da imam letos prvič vzdrževaneg otroka pisanega na sebe celo leto (seveda ima vpliv pri vpisu vzdrž. družinskega člana)?
citam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a citam »

Pri plačah oz.obračunu dohodnine je vse OK, ker ste pač imeli celo leto vzdrževanega družinskega člana-otroka.
V kolikor ga boste tudi vpisali v napoved za dohodnino, boste dobili povrnjeno cca 40.000 SIT, v nasprotnem primeru pa boste dohodnino (z upoštevanjem 3% stroškov) doplačali v znesku cca 79.000,00 SIT, oz. brez 3% stroškov doplačali cca 128.000 SIT

lp
mojca
Miki_Maus
Novinec
Novinec

V kateri postavki na plačilni listi pa je to prikazano (da imam vzdrževaneg otroka)?

Hvala za odgovor.
lev76
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lev76 »

NA plačilni listi to ni posebej prikazano, je pa zato akontacija dohodnine izračunana drugače, kot če ne bi imeli otroka.
Se pravi, da ste poleg splošne olajšave deležni še 10% olajšave za otroka.
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Kdo bo pa potem dal kaj dacarjem :smodrica:
Miki_Maus
Novinec
Novinec

To se pravi torej naslednje:

-ko vnesem otroka za vzdrževanega člana, se mi zmanjša doplačilo na pribl. 8.000 SIT (za orientacijo; natanko takšen znesem bi moral doplačati že pri lanski dohodnini, ko še nisem imel otroka).

To se mi zdi zelo čudno, saj bi naj za vzdrževanega otroka pridobili kakšen tolar nazaj, da si pokrijem stroške, ki so skozi leto ogromni.
nevednica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nevednica »

Ojla!
Če imaš otroka prijavljenega med letom so tudi plačila akontacije dohodnine med letom manjša, kar pomeni da prejemaš večji neto dohodek. Ko konec leta vneseš v program svoje prejemke brez otroka, ti le ta seveda izračuna doplačilo (tudi za vso tisto razliko, ko si med letom plačevala manj davka zaradi prijavljenega otroka), ko pa prijaviš na obrazcu še otroka to privede do situacije kot si jo navedla - 8.000 sit doplačila. Upam, da ti je kaj bolj jasno.
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Rešitev je v tem: če imate dogovorjeno neto plačo, potem je boljše, da otroka med letom ne uveljavljate kot olajšavo in nato dobite več povrnjene dohodnine. Ponekod imajo tudi tako urejeno :wink:
Miki_Maus
Novinec
Novinec

nevednica: točno to je vzrok za moje nejasnosti. Najlepša hvala za odgovor tebi in vsem, ki stemi odgovarjali.

Lep dan še naprej.
Naomi
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Naomi »

Pozdravljeni,
mene pa glede olajšave za otroka zanima:
ali lahko s partnerjem uveljavljava otroka kot olajšavo vsak pol leta v dohodninski napovedi ali se to ne da več?
Npr. jaz bi otroka vpisala od januarja do junija, on pa julija-konca leta.
hvala,
marjanaroksa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a marjanaroksa »

To je dovoljeno.
Iz lastnih izkušenj vam povem, da vsako leto naredim tako.
vrod
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vrod »

Lahko naredita tako, vendar se prej prepričajta s poizkusnimi izračuni ali se vama to splača. Največkrat je najbolje, da otroka prijavi samo eden, ker bo seštevek vračil obeh partnerjev večji oziroma doplačila manjša.
Odgovori