Napačna amortizacija, kaj pa zdaj!?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikiica
Začetnik
Začetnik

Napačna amortizacija, kaj pa zdaj!?

Odgovor Napisal/-a pikiica »

Prosim za mnenja. Imamo novo stranko, ki ji pripravljamo bilanco za 2004. Med osnovnimi sredstvi imajo tudi dve sredstvi, ki jih od sredine leta 2003 amortizirajo po 33,3%. 1.1.2003 se je zakon spremenil in bi torej morali amortizirati po 25%. Kaj naj zdaj naredim s tem? Ali naj kar pustim, da se amortizira do konca po 33,3%? Ali naj s 1.1.2004 spremenim stopnjo na 25%? Nič od tega ni ravno najboljše. amkpak kaj naj naredim, da bo čim bolj prav?? :oops:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz stopnje ne bi spreminjala, je pa potreben preračun, saj je samo amortizacija do 25% letno davčno priznan strošek, ostalo pa ne. Mi tudi amortiziramo nekatera sredstva po višnji stopnji kot je davčno priznana in to upoštevamo pri sestavi davčne bilance (zmanjšanje stroškov).
LP :)
pikiica
Začetnik
Začetnik

Hvala Lotica. Ne vem zakaj kompliciram. Kot predlagate, je res najboljše. :)
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Jaz pa mislim, da je vse odvisno od tega kdaj je bilo osnovno sredstvo nabavljeno, čeje je bilo v času, ko še je veljala stopnja 33, 3 potem je pravilno.. :twisted: :shudic:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Osnovnim sredstvom, ki so se začela uporabljati še po starem zakonu ne spreminjamo stopenj. Nove veljajo le za nabave v času veljave novega zakona. zato nič ne spreminjajte.

Mirko :P
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pikiica
Začetnik
Začetnik

Sredstva so bila nabavljena sredi leta 2003. Od 1.1.2003 pa so ze veljale stopnje za amortizacijo opreme po 25%. Zato sem sprasevala, kaj naj naredim. Po nasvetu Lotice itak ne bom nic spreminjala, le pri napovedi daka od dobicka bom izlocila tisti del, ki presega dovoljeno stopnjo.
Odgovori