Življenjsko zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Življenjsko zavarovanje
Sem s.p. in si plačujem življenjsko zavarovanje. Račune dobivam na s.p., sedaj pa me zanima, ali si to lahko knjižim v stroške in če, kam?
Hvala
Hvala
mojca
Če boste individualno življensko zavarovanje, ki ste ga slenili z zavarovalnico in plačane mesečne obroke knjižili v mesečne stroške s.p., ni noben probelm, vendar problem nastane ob izplačilu zavarovalnine, ker ga boste morali prikazati kot prihodek in bo tudi obdavčen v vašem poslovnem izidu.
Bolje je to pustiti pri miru in ne knjižiti v stroške ter posledično tudi ne v prihodke ob izplačilu

Bolje je to pustiti pri miru in ne knjižiti v stroške ter posledično tudi ne v prihodke ob izplačilu
SPRING
Verjetno so vam že pri sklenitvi zavarovanja "namignili", da je to lahko vaš poslovni strošek. Kot razumem, je sklenitelj zavarovanja s.p., zavarovanec ste verjetno vi, kdo pa je upravičenec?
Pri s.p.-jih takih primerov še nisem imela, mislim pa, da je pri določitvi vrste stroška pomembno, kdo je upravičenec. Če je upravičenec s.p., račune knjižite na stroške s.p., če ste upravičenec vi, pa na gospodinjstvo.
Polica življenjskega zavarovanja je dolgoročna pogodba, v primeru predčasne prekintive se zavarovalnica ravna po splošnih pravilih. Vsaka zavarovalnica ima svoje pogoje.
Lep pozdrav!
Pri s.p.-jih takih primerov še nisem imela, mislim pa, da je pri določitvi vrste stroška pomembno, kdo je upravičenec. Če je upravičenec s.p., račune knjižite na stroške s.p., če ste upravičenec vi, pa na gospodinjstvo.
Polica življenjskega zavarovanja je dolgoročna pogodba, v primeru predčasne prekintive se zavarovalnica ravna po splošnih pravilih. Vsaka zavarovalnica ima svoje pogoje.
Lep pozdrav!
Ali pa mu znesek plačane premije odtrgate od neto plače. V tem primeru bi jaz knjižila račun na terjatve do delavca. Ob plačilu odtegljaja bi se ta terjatev pokrila.
V primeru bonitete bi jaz uporabila drug konto; mogoče bi bil uporaben konto 473..-drugi prejemki zaposlencev, za dajatve pa konto 474..-delodajalčevi prispevki od bonitet in drugih prejemkov zaposlencev in 475..-druge delodajalčeve dajatve od bonitet in drugih prejemkov zaposlencev.
V primeru bonitete bi jaz uporabila drug konto; mogoče bi bil uporaben konto 473..-drugi prejemki zaposlencev, za dajatve pa konto 474..-delodajalčevi prispevki od bonitet in drugih prejemkov zaposlencev in 475..-druge delodajalčeve dajatve od bonitet in drugih prejemkov zaposlencev.