Asignacija

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikiica
Začetnik
Začetnik

Asignacija

Odgovor Napisal/-a pikiica »

Prazniki so, jst pa knjižim...
:sjezen:

Mi lahko lepo prosim kdo pomaga, kako naj poknjižim tristransko asignacijo med 2 pravnima osebama in 1 fizično. Naše podjetje je asignant - upnik in dolžnik. Fizična oseba nam je na podlagi pogodbe o komisijski prodaji odstopila rabljeno vozilo, ki smo ga mi v svojem imenu in za račun te fizične osebe prodali drugi pravni osebi, ki smo ji tudi izdali račun. Pravna oseba, ki smo ji avto prodali, je denar nakazala direktno fizični osebi.

Kako naj to poknjižim? :roll:
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Preko TRR sprovedite obracunski nalog - isto kot kompenzacijo. Pri tem boste pokrivali obveznost do fizicne osebe (komisijska pogodba) in terjatev do pravne osebe, ki ste ji izstavili racun.

Lp
pikiica
Začetnik
Začetnik

Na TRR ni nič prometa, ker podjetje, ki smo mu izstavili račun, znesek nakaže direktno fizično osebi.
Med nami in fizično osebo je pogodba o komisijski prodaji v znesku 3.800.000 SIT.
Mi pa smo račun drugi pravni osebi izkazali v znesku 3.805.000 SIT skupaj z DDV.
Kam naj knjižim teh 5000 SIT?
Kako naj knjižim DDV?

NA POMOČ!!!
pikiica
Začetnik
Začetnik

Mi nihče ne zna pomagat? :cry:
jinx
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jinx »

V kolikor še nimate odgovora, bom poskusila:
Asignacijo sprovajate v znesku 3.800.000,00. In sicer poknjižite enostavno: Terjatve do vašega kupca na 120 pobotate z obveznostjo do s.p.-ja na 242. Ostane vam terjatev na 120 v višini 5.000,00, ki vam jo mora kupec še plačati. Če ne, mu morate izdati dobropis.
DDV knjižite pa po izdanih oz. prejetih računih. S.p. vam mora po zaključeni prodaji izstaviti račun, z DDV-jem, ki ga knjižite kot vstopni DDV. Ko ste pa vi izdali račun vašemu kupcu (pravni osebi) ste knjižili DDV normalno na 260. Asignacija nima veze z DDV-jem, ampak je le poravnavanje terjatev in obveznosti.
Več o komisijski prodaji (tudi knjiženje) in asignaciji je v IKSU št. 9-10/02.
Odgovori