Lizing/obresti+glavnica

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Lizing/obresti+glavnica

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Kako se razdeli obrok lizinga na glavnico in obresti.Zanima me naprimer, da podjetje plača obrok lizinga kar približni znesek obroka, ali pa ne uporabi pravilnega tečaja tistega dne. Kako naj jaz to razknjižim? Ali naj najprej izračunam glavnico in ostanek dam na obresti, ali naj najprej izračunam obresti in ostali del dam na glavnico ?
Zanima me kaj ima prednost, glavnica ali obresti?
Upam, da je kdo sploh razumel, kaj hočem vprašati.

Polona
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Po anuitetnem nacrtu, kjer tocno vidite koliksen del v obroku se pokriva glavnice in koliko obresti - ne pozabite se na tec.razlike.
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Upoštevam anuitetni načrt, vendar pa imam probleme tam, kjer je podjetnik obrok plačal, kar malo po svoje.
Npr. na določen dan bi obrok ob upoštevanju tečaja znašal 235.420 sit, podjetnik pa je plačal 250.000 sit. Kako naj zdaj knižim? Ali naj razknjižim glavnico, kolikor bi znašala upoštevaje tečaj, ostalo pa dam na obresti ? Ali naj ostanek prenesem na naslednji obrok (na glavnico ali na obresti )Ali kako drugače ? Prosim pomoč.

Polona
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Ali res nihče nima takega primera. Lepo prosim za nasvet. Se mi namreč mudi s knjženjem.
Polona
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Plačal je več kot bi moral (pač je zaokrožil znesek). Knjižite glavnico na glavnico, obresti na obresti, ostanek pa na predplačilo glavnice.
Odgovori