izobraževanje ob delu

Odgovori
bopajek
Novinec
Novinec

izobraževanje ob delu

Odgovor Napisal/-a bopajek »

Kakšno pravico do študijskega dopusta ima delavec,ki se šola ob delu-samoplačniško,brez zahteve delodajalca o dodatnem šolanju.Delavec se šola na svojo željo v smeri,ki niti približno ni podobna delu ,ki ga opravlja,prav tako v podjetju ni delovnega mesta za šolo,ki jo dela,kljub temu mu delodajalec omogoča obiskovanje predavanj po ustnem dogovoru.
KAKO JE Z DNEVI KO IMA IZPITE, mu pripada študijski dopust in če mu je ta plačan ali neplačan?
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

No, jaz sem v takšnem položaju in so mi v službi dejali, da ker si sama plačujem šolnino in ker me na šolanje ni poslalo podjetje, mi ne pripada študijski dopust.
že vnaprej hvala za odgovor
Evida
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Evida »

Vse je odvisno od tega pod katero kolektivno pogodbo pašete. Tam je določeno glede študijskega dopusta v primeru študija v interesu delodajalca ali samo v interesu delavca.
Evida
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Imaš pravico do odsotnosti na dan prvega izpita, ki pa ni plačana. Tako ZDR

173. člen
(pravica do odsotnosti z dela zaradi izobraževanja)

(1) Delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v skladu s prejšnjim členom, kot tudi delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v lastnem interesu, ima pravico do odsotnosti z dela zaradi priprave oziroma opravljanja izpitov.

(2) Če s kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi ali posebno pogodbo o izobraževanju pravica iz prejšnjega odstavka ni podrobneje določena, ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob dnevih, ko prvič opravlja izpite.

Če pa je v vaši kolektivni ali podjetniški kaj ugodneje pa tisto.
Odgovori