Dohodnina - nagrada v blagu vrednost 5000 SIT

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Miši
Novinec
Novinec

Dohodnina - nagrada v blagu vrednost 5000 SIT

Odgovor Napisal/-a Miši »

Upokojenec je poleg pokojnine in dividende v letu 2004 v neki nagradni igri dobil nagrado v vrednosti 5000 SIT v blagu. Takrat je moral sporočiti svoje podatke in tudi davčno številko, češ da morajo obvestiti davčno.
V začetku tega leta je dobil izpiske o izplačilih v lanskem letu samo od ZPIZa in za dividendo, za nagradno igro pa ne.

Ali mora teh 5000 vpisati v dohodninsko napoved in če ja - kam? Pod št. 16?

Ali pa so nagrade do neke vrednosti 'oproščene' vpisa v dohodninsko napoved?

Za čimprejšnje odgovore se lepo zahvaljujem. Zdaj se pa res že mudi. :)
Miši
Novinec
Novinec

A kdo ve? Se vpiše ali ne?

Stari ata postaja nestrpen, jaz zavlačujem, pravilnega odgovora pa nikjer na netu ne najdem...
vrod
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vrod »

Čudno je to, da s podjetja, ki mu je nagrado dalo ni dobil obvestila o tem, da mora to vpisti v dohodnino. Imaš več možnosti:
a) pokličeš na Durs in prosiš, če ti pogledajo v računalnik, če imajo oni ta dohodek evidentiran in ga potem po potrebi vpišeš,
b) dohodek vpišeš in če ti ga ne bi bilo treba bo stari oče poklican na Durs, da bo pojasnil zakaj ga je vpisal
c) dohodka ne vpišeš in ga bodo z Dursa poklicali, če oni ta dohodek imajo v računalniku, da ga vpiše.
Kakorkoli se boš odločila ne bo nič katastrofalnega. Na Dursu so do fizičnih oseb po mojih izkušnjah zelo uvidevni in bodo svojo pozornost v vsakem primeru posvetili podjetju, ki je izplačalo nagrado ne pa tvojemu staremu očetu. Brez panike.
Miši
Novinec
Novinec

Najlepša hvala!

Sem se odločila za 'najvarnejšo' varianto - bom vpisala tistih 5000 SIT, potem se bomo pa razlagali, če bo potrebno...
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

kar se pa nagrade tiče je pa tako, da bi moral dobiti obvestilo od pravne
osebe;tam bi morala biti oznaka s šifro 16. Pravna oseba, ki mu je podelila nagrado do določenega zneska v letu 2004 ni odvajala dohodnino.
Zato jo morate pa vi.
Na vašem mestu bi poklicala pravno osebo, kaj je zdaj s to nagrado - pa naj vam kar oni razložijo.
Mislim da je to najbolj pravilno.
lp, irenca
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Jaz ne bi vpisala v kolikor nisem dobila nobenega obvestila od pravne osebe, to ni prekršek, davčna ti sama potem popravi dohodnino, če ima druge podatke.... :roll:
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Sova, se čisto strinjam s tabo.
Pa še nekatere nagrade so lahko vključeno v ceno kompleta z npr. 99,95% popustom. Tako da mogoče pa ni dohodnine. Seveda ne sme pisat nagrada ampak akcija,....
lp, irenca
Miši
Novinec
Novinec

Poročilo z davčne:
nesla sem napoved z vpisanimi 5000 SIT in sem tisto, ki je napovedi sprejemala, vprašala, kako je s tem. Ne ona ne njena kolegica nista bili prepričani, če je nagrade v blagu potrebno vpisati (?! nisem hotela težiti, da če blagovnih nagrad ne bi bilo treba vpisovati, potem tudi za avtomobile kot dobitke ne bi ljudje plačevali?!), sta se bolj nagibali k temu, da ni treba in gospa mi je prijazno dala belilo, da napoved popravim. Če imajo oni teh 5000 vpisanih, jih bodo pa sami dodali... In kako naj 'navadni smrtniki' vemo, kaj je prav, če one ne vedo?
jinx
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jinx »

Bom še jaz nekaj dodala. Zadnjič sem šla oddat napoved in ker je bila pač vrsta, sem lahko prebrala, kaj piše na raznih obvestilih na oglasni deski. Med drugim imajo kopijo uradnega lista o prepovedi sprejemanja daril od strank... in posebno uradno razlago tega. V glavnem, tam lepo piše, da če že, potem lahko sprejmejo darila zanemarljive vrednosti, to pa je do 5000 SIT.
Pri morebitni kontroli na DURSu lahko stari ata mirno reče, da je bilo zanemarljivo majhno darilo da bi ga šel prijavljat v napoved. 8)
Odgovori