Uveljavljanje preživnine

Moderator: Mirko Zbačnik

bimbolin
Novinec
Novinec

Uveljavljanje preživnine

Odgovor Napisal/-a bimbolin »

Hoj,
imam problem pri oddaji dohodnine za 2004. In sicer zanima me, če lahko uveljavljam preživnino za otroka, ki jo plačujem bivši partnerki.
Otroka bom kot olajšavo v celoti uveljavljal jaz (za 12 mesecev).
Torej zanima me če lahko uveljavljam otroka kot oljašavo + preživnino zanj
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Seveda, Na zadnji strani vpišite vse, kar je potrebno, skupaj z zneskom preživnine, ki ste ga plačali
bimbolin
Novinec
Novinec

In pri tem ne igra vloge to da ne živimo v skupnem gospodinjistvu?
Preživnino plačujem bivši partnerki "na roko". Ali potrebujem kakšna dokazila da sem preživnino res plačal?
vita11
Računovodja
Računovodja

Preživnino lahko uveljavljate po sklepu sodišča ali dogovora na Centru za socialno delo. V napoved vpišete sklep ali številko odločbe (skratka, sledite navodilom), te pa vam ni treba prilagati zraven. Če vas bodo poklicali, pa boste to tudi dali, sicer pa mislim, da je DURS povezan s Centri za socialno delo oziroma so lahko, saj imajo ti urejen centralni register. Če imate to odločbo ali sklep sodišča (morda zadostuje že dogovor pri notarju) lahko vpišete olajšavo in znesek plačane preživnine. Za plačilo pa vam naj partnerka podpiše, da je lani prejela toliko in toliko denarja na račun preživnine in da ste ji to izplačali na roko. Potrdila ne dajete k napovedi, ga boste pa dali, če vas bo DURS pozval k temu. Skupno gospodinjstvo pa pri vsem tem nima nobene zveze. :lol:
bimbolin
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor.
vita11
Računovodja
Računovodja

Saj ne poznam primera in ne bi rada solila pameti. Vendar se mi zdi modro, da si plačilo preživnine nekako zavarujete. Ali nakazujte na račun ali vam ob prejemu prejemnik prejem podpiše. Nikoli se ne ve, problemov na tem področju pa je tudi po več letih vedno veliko.
bimbolin
Novinec
Novinec

Hm, pa še čudo čudno.
Pod točko B.III na zadnji strani sem vpisal (vse v eni vrsti)
Priimek ime, davčno, leto roj.,A, od 1 do 12 in v stolpec 9 še znesek preživnine.

Če vpišem znesek preživnine potem moram državi doplačati, če pa vpišem samo otroka brez zneska preživnine mi pa država vrne denar.
Pričakoval bi, da bo po vpisu zneseka preživnine znesek vračila kvečjemu večji ne manjši
vita11
Računovodja
Računovodja

Saj v to kolono ne vpišete preživnino. Znesek preživnine bi vpisala naprimer mati, če bi v tem konkretnem primeru uveljavljala olajšavo. Povedano drugače; preživnino vpiše tisti, ki jo prejema za otroka. Vi vpišete samo podatke o otroku, ki ga uveljavljate kot vzdrževanega člana, spodaj (pod to kolono) pa obkrožite, da plačujete preživnino
bimbolin
Novinec
Novinec

ah, seveda....
Hvala.
bimbolin
Novinec
Novinec

Pa vseeno mi še nekaj ni jasno :shock:
Kako pa vpliva na končno stanje moje dohodnine vpis v napoved, da pač plačujem preživnino. Nikjer ni možnosti vnosa zneska.
Prav tako mi program, s katerim preverjam dohodnino (DZS) ne pokaže nobene spremembe v končnem rezultatu.
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tjoze »

Preživnino ne odreja več Center za socialno delo.
Dogovor o preživnini sedaj odloča in določa, (tudi na podlagi dogovora) v nepravdnem postopku družinsko sodišče. Če gre za mladoletne otroke dogovor sklenjen pri notarju ne velja. Center za socialno delo daje samo menje, za katerega po uradni dolžnosti zaprosi sodišče.
Da pa si CSD lažje ustvari sliko, pred podanim mnenjem na pogovor
povabi oba starša, kjer poskuša tudi skleniti dogovor.
Dogovor (seveda če se strinjata oba) posreduje sodišču.
Centri (še) niso povezani z DURSOM.
Se pa delajo preimerjave podatkov. To se bo zgodilo v maju, ali juniju
letos, ko se bodo primerjali podatki o dohodkih vpisanih v Vloge za otroške dodatke. Zato bodite pazljivi in vpišite VSE.

Vita:
Kako kaj?
A napetost kaj popušča?
vita11
Računovodja
Računovodja

Ja, Jože imaš prav. Tako kot vedno :oops: . Tvoja opozorila so "vredna zlata" za vse takšne, ki bi nekaj delali po svoje. Za notarja pa sm tako razmislila, da je temu tako. Dohodnino pa bom izračunala čisto na praktičnem primeru, pa vam dopoldne sporočim. :D

________

Sicer pa zdravo. Lepo, da si se spet oglasil. Napetost je že čisto popustila. Zdaj sem že (vsestransko) v pomladi. :D
Odgovori