Uveljavljanje preživnine

Moderator: Mirko Zbačnik

vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Bimbolin, sem se malo potrudila in kljub pozni (ali zgodnji) uri še to pogledala (sem že vmes malo pozabila, ker je to zame že malo preteklost, sem namreč bolj "zgodnje" sorte in imam rada to prej urejeno):
- V napoved vpišite otroka kot vzdrževanega člana, spodaj pa samo obkrožite, da plačujete preživnino. Če nimate nobenega sklepa, podpišite nekakšen medsebojni dogovor o plačevanju preživnine s partnerko. Ker ona ne bo uveljavljala olajšave - torej ne bo oporekala temu, da vi uveljavljate olajšavo, bi moralo to vzdržati.
- V napovedi pa se vam to pozna tako: olajšava za enega otroka je 10 % - to je 321.085 sit; to je največ, kar vam država prizna olajšave za enega otroka ne glede na to, koliko preživnine plačujete
- za drugega je olajšava 15 % to je 481.628 sit in tako dalje (za tretjega 20% ...)
In to je to, pa srečno, ker se ure oddaje iztekajo.
:D
bimbolin
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a bimbolin »

vita res hvala za odgovor.

lep pozdrav
talijam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a talijam »

vita11 napisal/-a:Saj v to kolono ne vpišete preživnino. Znesek preživnine bi vpisala naprimer mati, če bi v tem konkretnem primeru uveljavljala olajšavo. Povedano drugače; preživnino vpiše tisti, ki jo prejema za otroka. Vi vpišete samo podatke o otroku, ki ga uveljavljate kot vzdrževanega člana, spodaj (pod to kolono) pa obkrožite, da plačujete preživnino
:?: :?:
Meni so na davčni rekli, da preživnino vpiše tisti, ki jo plačuje. Je pa tako, da če oče plačuje nizko preživnino, se lahko zgodi, da mora dohodnino doplačati :?
Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Jaz mislim, da če ste si otroka za olajšavo vpisali vi potem je enako kot če bi ga vi preživljali, vseeno je koliko vi preživnine dajate komu, to je vaš problem, če bi bila jaz vaša bivša partnerka bi si otroka vpisala jaz, vi pa samo preživnino, mislim da je partnerka tukaj malo na slabšem. :roll: :roll: :roll:
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ups, po mojem bi bila na slabšem oba. Tam, kjer se da dogovoriti je boljše, da vpiše otroka tisti, ki dobi večje vračilo dohodnine, potem pa si vračilo dohodnine lepo družno razdelita. Vsaj pametni ljudje tako delajo. :oops: :D
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Zdaj, če je to bivša partnerka, mora pa res vladati izredno prijateljatvo, da si dohodnino medsebojno razdelita, mogoče pa tudi to obstaja, potem je res pomemben izračun :smodrica: :svprasaj: :svprasaj: , želima povedati, da si nekdo ,ki že uveljavlja otroka za celo leto ne more še zraven uveljavati preživnine. Če pa otroka preživlja partnetrka , in dobiva preživnino, je fajn če si ga ona vpiše ,ker nikoli ne ve če dobiva preživnino dovolj velikom, razen če spet obstaja prijateljstvo med partnerjema. :sodobren: :sodobren: :!: :!:
marjanaroksa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a marjanaroksa »

Čestitam za dogovor z materjo otroka in se popolnoma strinjam, da otroka uveljavljate vi, seveda če imate večje dohodke kot mati otroka.
Vi vpišete samo otroka kot vzdrževanega dužinskega člana.
Plačano preživnino v tem primeru ne vpišete nikamor. To je dogovor med obema staršema, kdo pač bo uveljavljal olajšavo.
Odgovori