DDV knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dp80
Novinec
Novinec

DDV knjiženje

Odgovor Napisal/-a dp80 »

Pozdravljeni!

Naj se že na začetku opravičim, če se bom ponavljal, a na forumu nisem našel podobnega problema oziroma rešitve na moj problem.

Ker sem dokaj "frišn" me zanima, če mi lahko kdo pomaga v zvezi s knjiženjem DDV in računa dobavitelja iz EU? :oops:

Vnaprej hvala za odgovore.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Če ste davčni zavezanec Vam DDV-ja niso zaračunali in je na računu prikazan neto znesek (brez ddv). V takem primeru morate narediti samoobdavčitev. Torej obračunati DDV in ga vpisati v ustrezno knjigo DDV ter istočasno tudi vstopni (če ga lahko odštevate).

Poglejte pod rubrike samoobdavčitev, DDV-EU in podobno.

Naj še kdo pove kaj več o tem.

Lep dan.
dp80
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a dp80 »

glede samoobdavčevanja in vpisovanja v ustrezne DDV knjige in obrazce mi je bolj ali manj jasno.

Bega me edino knjiženje; na primer.. program, ki ga uporabljam je DDV naknjižil kar na konto 221, konto dobavitelja.

Jasno mi je, da je na 221 protivrednost iz EUR na dan računa (kreditna stran), 650 vrednost blaga, 411 prevoz ipd. DDV se po mojem mora pokazat na 160 (debet)... manjka pa mi protiknjižba za DDV, ki sem ga sam obračunal na neto vrednost računa.
lila74
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a lila74 »

Ne pozabi knjižiti na kto 23 - obveznost za DDV-e !

lp
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Jaz knjižim:

- v breme stroškov (npr.400, če gre za opravljeno storitev),
- v breme konta 160- vstopni ddv 20% za nerezidente,

- v dobro 221- tuji dobavitelji in
- v dobro konta 260- obveznost za ddv 20% za nerezidente.

DDV znesek si na obračunu ddv hkrati odbijem in priznam, če sta seveda storitev in prejet račun v istem mesecu.

LP, M.
Odgovori