Plačilo davka ???
Moderator: Mirko Zbačnik
-
yanna
Po mojem je pa napravilnejši način, da tole rešite, če že vztrajate pri reševanju (meni se ne zdi potrebno, ker vi niste ničesar zakrivili in trgovina nima nobene osnove vas "loviti", kvečjemu vas lahko samo lepo prosijo, če bi morda bili pripravljeni doplačati znesek davka),da se odpravite nazaj v to trgovino s računom in prodajalcu poveste,da se je zmotil, ga mimgrede obvestite, da je Slovenija v EU že nekaj časa
in da pri nas ni več vojne(nekateri avstrijci še zmeraj to mislijo). Le-ta vam bo potem storniral račun in izstavil pravilnega, vi boste pa doplačali davek. Jst bi pa zraven še zahtevala povračilo potnih stroškov. Naša davčna uprava pa s tem nima prav nič - bi jim pa verjetno polepšali dan, ker se praviloma srečujejo le s takšnimi, ki se ukvarjajo predvsem s idejo, kako davek utajiti
lp
lp
-
yanna
Aja? Kaj potem vi vsak neustrezen (iz kakršnegakoli razloga) račun, ki ga prejmete iz EU kar posredujete vaši davčni upravi in le-ta potem naredi kaj natanko?vita11 napisal/-a:Ah, to je pa že malo strel mimo
Nazadnje ko sem preverjala, je za ustreznost računov odgovoren izdajatelj le-teh, prejemnik ima pravico oz dolžnost račun zaradi neustreznosti zavrniti, v kolikor je prejemnik davčni zavezanec, ker tacga računa tako ali tako ne sme zavesti v davčne knjige. Od fizičnih oseb pa verjetno davčne uprave ne pričakujejo, da bodo preštudirale ZDDV ali pač kako se takšnemu zakonu reče v Avstriji npr., in da bodo prekontrolirale vsak račun, ki ga prejmejo. Prav tako fizične osebe DDV-ja ne odbijajo ali se samoobdavčujejo, tako da tudi nimajo za kaj odgovarjati naši davčni upravi v primeru, da blago pridobijo v EU. Odgovornost v tem primeru nosi izključno prodajalec oz. trgovina in odgovarja svoji davčni upravi, ne slovenski. S tistim "izvoznim" listom, ki ga je gospod podpisal, si lahko trgovina obriše tazadnjo, po domače povedano, ker nima nobene teže. Dejstvo je, da so v bistvu utajili (hote ali nehote) davek in sigurno ni slovenski državljan, ki niti ni dolžan poznati zakone njihove države, tisti, ki bi moral za takšno napako kakorkoli odgovarjati. Kam pa bi prišli, če bi vsak moral poznati vse zakone vsake države.
Trgovina je pa dolžna pridobiti v primeru, če so pomotoma sklepali, da je gospod davčni zavezanec zahtevati njegovo ID-številko za izdajo takšnega računa, kot so ga izdali gospodu. V kolikor ID-številke ne pridobijo, potem pa morajo tudi davčnemu zavezancu obračunati davek njihove države. (Dobave blaga v EU: Ob izpolnitvi predpisanih pogojev - kupec ima ID-številko..itd so dobave blaga v EU oproščene obračuna DDV. Če pogoji niso izpolnjeni, se dobava obravnava kot promet na domačem trgu - enako velja za vse države v EU - citirano iz gradiva ZRFR). Povsem logično in enostavno.
Kaj lahko tukaj naredi naša davčna uprava, ne vem (verjetno lahko prijavijo to določeno trgovino). Vem pa, da ne morejo sedaj gospodu poračunati 20% slovenskega DDV na to blago kar namesto avstrijske davčne uprave, ker se je un kekec v avstriji zmotil ali ni vedel ali pa celo imajo takšno "politiko pri šparanju". To potem spet ne bi bilo pošteno do gospoda, vsaj zdi se mi tako. Da bi pa igrali posrednike, pa mislim, da niso (vsaj ne na naši enoti) pri dursu ravno pri volji. Kakšne davčne stopnje imajo v avstriji, mi ni znano, ker tega nikoli nisem pogledala na račun, priznam. Vendar to niti ni toliko pomembno - za gospoda pa po logiki in zakonu ne more biti tukaj nikakršnih pravnih posledic.
Čeprav je pa res povsem verjetno, da je kupljeno blago neobdavčeno, ker je ekološko. Ampak potem mora biti to omenjeno na računu.
In ja, pred 3, 2 mesecema me je en fantič v Grazu vprašal, kako je zdaj pri nas? Kako se soočamo s posledicami in kako živimo? Pa sem ga malo "tupo" pogledala, ker mi ni bilo nič jasno o čem govori in na moje vprašanje, kaj s tem misli, sem prejela odgovor: Vem, da imate vojno pri vas. In to v Grazu, ki je 60 km oddaljen od meje. Kaj si šele mislijo tam na zgornji meji, madonca.
-
yanna
Veste, imam navado, da svoje odgovore argumentiram vsaj malo in nekako zmotno sklepam, da imajo to prijetno navado tudi drugi. Svoje misli pa imam navado zadržati zase, če nimam argumenta. Prvič, se tako lahko nehote naučim marsikaj sama in tisti, ki iščejo odgovore. Drugič, na tem forumu je takšnih odgovorov (konkretno vaš predhodnji) kr neki mimgrede navrženih kar precej in mene osebno (in verjetno nisem osamljena) takšni orenk motijo, če iščem kakšne informacije. Nihče ni vseveden in nezmotljiv, niti vi, niti jst, zato pa takšni forumi obstajajo, da se izmenjavajo mnenja (argumentirana seveda). Nisem pa jeznorita, ampak res ne maram, da mi nekdo reče: nimaš prav...ne pove pa, kje ga lomim. Res.vita11 napisal/-a:Ne bit tako jeznorita. Jaz sem svoje že povedala, ostalo pa bom zadržala zase
Pa lep pozdrav.
-
yanna
Nič jezna (večvita11 napisal/-a:Spoštovana
Če bi moje prejšnje odgovore pri tem vprašanju prebrala, bi izluščila, kaj si mislim. Ne bit jezna, pa lep pozdrav
Vita
Lp