lastnik pokriva izgubo

Moderator: Mirko Zbačnik

MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

lastnik pokriva izgubo

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Iščem, a ne najdem rešitve za ta primer. Lastnik družbe v kateri je udeležen 20% v njenem kapitalu, pokriva sorazmerni delež izgube te družbe na podlagi notarskega zapisnika. Nisem prepričana, ali je pravilno, da plačilo za pokrivanje izgube knjižim 751/110?. Če je knjižba pravilna, je to nepriznan odhodek. Ali imam prav? Prosim za pomoč.

Hvala
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Mislim, da ni dovolj samo ta vknjižba. Odvisno, na kašen način pokriva izgubo - če gre za nakazilo sredstev, se najprej knjiži 110/782, če gre za odpis obveznosti pa v razredu 2 ali 9 / 782. Izgubo nato pokrivate 751/931. V davčni bilanci je to nepriznan odhodek, vendar pa tam lahko davčno osnovo znižujete, če imate tudi davčno izgubo.
Pozdrav!
Anela
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Jaz b ito direktno poknjižila na konto mislim, da je 910 , več vplačan kapital, in potem pokrivala izgubo., ali pa direktno na pokrivanje izgube 930, nič narobe, .. :twisted: :evil:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ko smo že pri tej temi, kaj mislite, a bi bilo možno obveznost do lastnika (konto 285) zmanjšati za pokrivanje izgube.

Ali bi knižili 285/ /782 in 782/ /931, torej brez nakazil prek TRR (gre za d.n.o. in vse ostalo je že "skurjeno")?

:prayer:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Če se lastnik strinja (da na papir in podpiše), je seveda možno. Samo s knjiženjem nisem prepričana, če je prav po vaše. Če gre za izgubo iz preteklih let, bi po moje moralo biti na kontu 751 (zaradi davčne bilance).
Pozdrav!

Se opravičujem - pri ponovnem branju sem videla, da gre za d.n.o. - tu pa nimam izkušenj. Gornji odgovor je za d.o.o. :spomezik:
Anela
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Ugotavljam, da sem izpustila pomemben podatek in sicer, da smo mi lastniki, ki pokrivamo izgubo. Zato mislim, da bi to poknjižila na 751/110.

Se opravičujem in prosim, da se še oglasite.

Lep dan
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ne, Marjetica. Vi se še oglasite, hvala vam in Aneli. Upam, za da tega ne bo potrebno izvajat. Res je, pokrivanje izgube iz prejšnjih let iz sprotnega dobička uporabimo konto 751. Glede davčne napovedi pa jaz (zaradi sigurnosti) raje preverim same postavke.

:mrgreen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Kak ste te vknjižbe zakomplicirali, če podjetje vplača na trr kot vplačilo kapitala in, če ni overjeno pri notarju kot vplačilo osnovnega kapitala ,potem po moje knjižite lahko kar na konto 910 , iz konta 910 pa kasneje lahko pokrivaš izgubo, in ne vpliva nič na prihodke in ne na odhodke. Tudi če dokapitaliziraš podjetje ne vpliva na prihodke in odhodke, najbolje je seveda, da je vse notarsko potrejeno, kar se tiče spremembe kapitala, vendar pa po moje ni nujno. iz tega lahko pokrivaš izgubo brez prihodkov in odhodkov , iks2002 str 231. Mirko, če je pa obveznost ,ki izhaja iz bilance opravičljiva, bi pa jaz ravno tako rešila brez prihodkov in odhodkov, ampak za asignacijo ,: podjetje vrne fizični osebi , fizična oseba poveča vplačani presežek kapitala 910 in s tem pokriva izgubo.
Se pravi 285 /165, 165/910 , 910/930, Vsi odpisi za lastnika so davčno nepriznani, zato je brez veze vključevati odhodke in prihodke.
Še kakšno mnenje :!: :spoljub:
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Ker smo mi lastnik, imamo knjiženo naložbo na razredu 0 in ne vidim razloga za knjižbo na konto 910. Pokrivamo izgubo z vplačilom denarnih sredstev, da ohranimo vrednost kapitala 2.100.000,00 SIT, ker bi bil sicer negativen. Torej ni dokapitalizacija, zato mislim da je to le izredni odhodek, ki pa ni davčno priznan.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sova, ne boste verjeli, a ravno v to smer sem razmišljal na včerajšnjem popoldanskem sprehodu. Bre veze je najprej nekaj dati v prihodke, nato pa še na odhodke (in to nepriznane). Hvala za nasvet! V mojem primeru bi izgubo pokrival dejansko iz tekočega dobička, s predpostavko, da bi istočasno lastniku odpisal dolg. :P
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vendar, razmišljam še naprej. Gre sa osebno družbo (d.n.o.), za katero velja dvostavno knjigovodstvo, kapital je le simboličen. Tako se mi zdi boljša varjanta, da odpišem dolg (to bi bil prihodek), ter v breme tekočega dobička pokrijem izgubo.
Je pa res, da bi bilo nesmiselno knjižiti v R-7, vendar ne vem, kako je z dokapitalizacijo v d.n.o. :ssram:
Slika
Mirko Slika
sova
Računovodja
Računovodja

Marjetica ,mislim , da ste zadevo malo pobrkali, če ste vi lastnik, potem nikakor ne morete imeti naložbe na 0 , vaš kapital je na kontu 9, kar pomeni obveznost podjetja do lastnika podjetja, na 0 lahko imate samo kakšna osnovna sredstva , ki ste jih vložili v podjetje, Če boste denar položili na trr potem to pravzaprav sploh ne bi bil odhodek ampak prihodek
110/ 780 zato še enkrat preberite, kaj sem že enkrat napisala.. :sneodobren: :wink:
Odgovori