BONITETA GSM, KADAR OSEBA NI PREJEMNIK DOHODKA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sindikat
Novinec
Novinec

BONITETA GSM, KADAR OSEBA NI PREJEMNIK DOHODKA

Odgovor Napisal/-a sindikat »

Vprašanje imam za Boniteto mobilnega telefona v primeru, ko prejemnik ni zaposlen pri pravni osebi, niti ne prejema ne prejema nobenega drugega dohodka od te pravne osebe.

Opisala bom konkreten primer:

Občina je pripadnikom civilne zaščite kupila mobilne telefone in plačuje mesečno naročnino in telefonske pogovore. Pripadniki CZ niso zaposleni na občini, ampak na Zavodu za gasilno in reševalno službo, ki je pa občinski zavod, kar pomeni da občina nakazuje mesečne dotacije za plačo zaposlenim. Pripadniki od občine ne prejemajo nobenih dohodkov.
(Vprašanje sem zastavila tudi na pristojni Davčni upravi, vendar mi niso znali zadovoljivo odgovoriti, kar so tudi sami priznali.)

Zato se obračam na vas, ki zakonodajo uporabljate v praksi!
Ali gre v tem primeru za dohodek, prejet v naravi, ki bi ga bilo potrebno povečati s koeficientom davčnega odtegljaja (po lestvici za odmero dohodnine bi to bila najnižja stopnja 16 % na 3000 neto) po 8.odstavku 16.člena Zakona o dohodnini, in bi bilo potrebno od dobljene bruto osnove obračunati in plačati (ali samo obračunati) akontacijo dohodnine in prispevke za socialno varnost?
V kolikor menite da je temu tako, potem prosim za obrazložitev in navodila za izpeljavo obračuna, kot je :
- pridobitev izjave od fizične osebe, da potrebuje telefon tudi za zasebne
namene oz.izključno za službene (ali je zato predpisan poseben obrazec,
glede na to nismo izplačevalci dohodkov tej osebi)
-obstoj obrazcev za obračun davka in predložitev Davčni upravi ter
obvestilo fizični osebi...

Upam, da sem dovolj izčrpno posredovala vprašanje in bom kmalu dobila odgovor, za kar se vnaprej najlepše zahvaljujem

lep pozdrav
Martina
nina1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nina1 »

Če me spomin ne vara, je DURS že izdal mnenje na podobno temo (GSM, ki ga podjetje v uporabo da študentu). V mnenju se sklicujejo na 1. odst. 27. člena ZDoh-1, kjer piše, da je boniteta vsaka ugodnost..., ki jo zagotovi delodajalec ali druga oseba v zvezi z zaposlitvijo.
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Urša SlikaSlika
Odgovori