Stanovanjski stroški

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
amfora mm
Nov član
Nov član

Stanovanjski stroški

Odgovor Napisal/-a amfora mm »

Pozdravljeni!
Odpiram podjetje (s.p., nezavezanec, dejavnost: zastopstvo in svetovanje; ni sprejema strank), katerega sedež je v stanovanju, v katerem sicer občasno stanujem, a ni registrirano kot stalno bivališče.
Zanima me, če je možno stanovanjske stroške (elektrika, toplota, vzdrževanje) prenesti na podjetje oziroma ali obstajajo pri tem zadržki?
Hvala za odgovor!
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Zadržki so v tem, da se morajo ti računi glasiti na s. p., pa še potem so razmejitve stroškov med t. i. gospodinjstvom in s. p.
Druga pa je rešitev z najemno pogodbo, v kateri je navedeno, da plačujete vse te stroške in potem knjižite vse po tej najemni pogodbi (ne pa posebej elektriko, etc...); tudi tu je treba stroške razmejiti.
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

A ni bilo rečeno da s.p. sam s sabo ne more skleniti nobene najemne pogodbe? A je kakšna sprememba na tem področju?
vita11
Računovodja
Računovodja

s. p. sam s seboj kot fizično osebno ne more skleniti nobene pogodbe. Tu ni nobenih sprememb. Jaz sem mislila na najemno pogodbo s kom drugim oziroma, da imate stanovanje v najemu. Če pa je to vaša lastnina, potem se morajo računi za elektriko in ostalo glasiti na ime firme (v tem primeru s. p.). Potem lahko knjižite te stroške, samo razmejitev med gospodinjstvom in s. p. mora biti. Stalno prebivališče pa ni pogojeno z dejavnostjo s. p. Upam, da sva se razumela.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Meni pa ta zadeva da se morajo racuni glasiti na s.p. niso cisto jasna.
Moj s.p. in jaz kot fizicna oseba, imava isto ime, naslov in davcno stevilko. Zakaj bi bilo potrebno potem da se sklepajo nove pogodbe? Jasno bi mi bilo ce bi bil sedez drugje kot prebivalisce, ali pa da bi bil lastnik pisarne kdo drug kot nosilec s.p.. Ampak v teh primerih pac sklenes najemno pogodbo in so vse to stroski najemnine.
vita11
Računovodja
Računovodja

Saj ni treba sklepati novih pogodb, samo nov naslov se sporoči za izdajo računa. Meni se to zdi najbolj čisto, potem pa še razmejitev stroškov oziroma sprejeti sklepi.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Da Vita11, razumem da se sporoci nov naslov za prejemanje racunov. Ampak zakaj bi morala imeti racune za telefon, gsm, elektriko ipd. na s.p., ko pa je vendar davcna stevilka, naslov in prejemnik isti?
Receno je bilo, da si ne morem odbijati DDV, ce se racun ne glasi na s.p.
In tukaj je moja dilema, zakaj sklepati nove pogodbe, saj je potem narocnik drug (ceprav z identicnimi podatki). Vse te stvari so mi namrec jasne pri ostalih pravnih oblikah, ampak pri s.p. pa nikakor ne. Kot sem ze nekajkrat rekla. Moj s.p. in jaz kot fizicna oseba, imava isto ime, naslov in davcno stevilko.
Janika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Stanovanjski stroški

Odgovor Napisal/-a Janika »

amfora mm napisal/-a:Pozdravljeni!
Odpiram podjetje (s.p., nezavezanec, dejavnost: zastopstvo in svetovanje; ni sprejema strank), katerega sedež je v stanovanju, v katerem sicer občasno stanujem, a ni registrirano kot stalno bivališče.
Zanima me, če je možno stanovanjske stroške (elektrika, toplota, vzdrževanje) prenesti na podjetje oziroma ali obstajajo pri tem zadržki?
Hvala za odgovor!

Stanujete na tem naslov ali ne, če ja potem mora biti razmejitev računov v službene in lastne potrebe in davčno bodo priznani takrat, ko boste dokazali, da so potrebni za opravljanje dejavnosti. Če imaš "terenski" sp ne more biti veliko stroškov vezanih na sedež.
Če imate v tem stanovanju samo sedež sp-ja, potem ne vidim težav, da račune dobivate na naziv sp-ja, seveda ob opuštevanju, da imate soglasje sosedov zo opravljanje dejavnosti.
Janika
amfora mm
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a amfora mm »

Hvala za vse odgovore. Delno stanovanje uporabljam tudi za bivanje (ne pa stalno). Nekaj je terenskega dela, večji del pa je 'pisarniškega'. Kakšen pa je postopek za razdelitev stroškov? Je potrebno napisati sklep ali kaj podobnega? Če prav razumem, se potem v stroške vpiše le delež, ki odpade na s.p., ostali delež pa plačam iz osebnega računa?
vita11
Računovodja
Računovodja

Plačate lahko iz TRR; plačilo ni treba deliti. Za deleže pa sprejmete sklepe.
Odgovori