Pozdravljeni,
nekje smo slišali, da moraš pravilno zavrniti račun po naslednjem postopku:
1. vrniti moraš orginalni račun
2. zraven moraš priložiti dopis, s katerim zavračaš račn
in 3. zraven moraš priložiti izjavo, s katero izjavljaš, da si ddv-ja na zavrnjenem računu nisi odbil vstopnega ddv-ja.
Predvsem za 3. točko me zanima, kje bi to našel v zakonu (zakonska podlaga itd.)
Hvala in lep pozdrav za odgovor.
Pravilno zavrnjen račun
Moderator: Mirko Zbačnik
Za zakonsko podlago tega postopka če nisem slišala, je pa vsekakor najlepši način za izognitev dodatnemu pošiljanju dobropisov in izjav ter terjanju podpisane izjave.
Če bi na ta način dobila zavrnjen račun, bi le v svojem knjigovodstvu poskrbela za pravilno evidentiranje in me ne bi bolela glava, kaj se je zgodilo z originalom računa (ali so ga besno raztrgali in vrgli v smeti, ali pa morebiti poknjižili, ker jim je prav prišel odbitek vstopnega ddv v tistem mesecu in sedaj čakajo na moj dobropis).
Če obstoja zakonska podlaga za pravilno zavračanje računov, bi lahko to uporabili že pri izstavitvi računa in od kupcev zahtevali, da se na podlagi tega in tega člena tega in tega zakona v primeru zavrnitve držijo predpisanega postopka, v nasprotnem primeru je zavrnitev računa neveljavna.
Če torej kdo ve za tak predpis, se za informacijo priporočam tudi jaz.
Če bi na ta način dobila zavrnjen račun, bi le v svojem knjigovodstvu poskrbela za pravilno evidentiranje in me ne bi bolela glava, kaj se je zgodilo z originalom računa (ali so ga besno raztrgali in vrgli v smeti, ali pa morebiti poknjižili, ker jim je prav prišel odbitek vstopnega ddv v tistem mesecu in sedaj čakajo na moj dobropis).
Če obstoja zakonska podlaga za pravilno zavračanje računov, bi lahko to uporabili že pri izstavitvi računa in od kupcev zahtevali, da se na podlagi tega in tega člena tega in tega zakona v primeru zavrnitve držijo predpisanega postopka, v nasprotnem primeru je zavrnitev računa neveljavna.
Če torej kdo ve za tak predpis, se za informacijo priporočam tudi jaz.
-
peacemaker
- Nov član

Ja, saj zato, me je zanimalo, ker sedaj smo klicali na Davčni urad in so rekli, da je za njih ta izjava nepotrebna, imamo pa tožbo s strani enega kupca in nam je odvetnik povedal, da je ta izjava zelo pomembna, poleg tega sem na drugem forumu zasledil, da je imel en obiskovalec probleme z davčno inšpekcijo (točneje inšpektor za ddv), katera mu ni hotela priznati storniranega računa, ker mu kupec ni dal izjave.
Lp
Lp