Kompenzacije-odprte postavke, kako?-NUJNO PROSIM ZA ODGOVOR

Moderator: Mirko Zbačnik

citam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Kompenzacije-odprte postavke, kako?-NUJNO PROSIM ZA ODGOVOR

Odgovor Napisal/-a citam »

Vodim poslovne knjige za s.p.-ja, kateri ima cca 7 MIO dolga do DURS-a.
Za vse račune, katere izstavlja, si najde nekoga, s katerim sklene kompenzacijo, katerih imam že skoraj pol fascikla. Zanima me, ali je kompenzacije nujno potrebno sprovajati preko TRR ali ne. Obstaja namreč možnost, da bo izterjevalna služba prišla v knjigovodstvo po izpisek odprtih postavk - jaz imam zaradi nesprovajanja kompenzacij preko TRR ogromno odprtega, pri dobavitelju pa je vse sprovedeno preko TRR in tako tudi zaprto.

Kaj storiti, ali naj za kompenzacije odprem poseben konto in jih enostavno zaprem oz. knjižim 220/120?
mojca
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Citam, ne zastopim-najde nekoga za kompenzacijo-za kompenzacijo, asignacijo, pobot terjatev-mora vedno obstajati dokument.
diana
Rok
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Rok »

Kot je meni znano, se lahko kompenzacije poknjižijo s temeljnico, ni potrebno več sprovajati preko TRR.
Če kompenzacij ne sprovede preko TRR - gotovo ima blokado - jih poknjižite kar s temeljnico in boste s tem pozaprli odprte terjatve - vsaj delno. :lol:

Lp :spomezik:
citam
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a citam »

Diana, saj zadaj so prejeti računi in tudi predlogi za kompenzacijo so OK, problem je le v tem, da niso speljane preko TRR - razlog:blokada. Ali jih res ni potrebno sprovajati preko TRR?
mojca
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Pri kompenzacijah je potrebno paziti še na to, da v kolikor gre družba v naslednjem letu v stečaj, stečajni upravitelj običajno prizna samo medsebojne kompenzacije ozr. kompenzacije, kjer lahko dokažete, da je šlo za nakup blaga za neposredno proizvodnjo in sicer za dobo 1 leta za nazaj.

Torej so tudi kompenzacije z družbami, ki imajo težave s plačevanjem lahko vprašljive.

V kolikor stečajni ugotovi, da ste imeli pradplačno pravico morate s tožbo dokazati nasprotno.
elicas
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a elicas »

Mene pa še vedno zanima ali je potrebno kompenzacije
sprovesti preko TR. Kje to piše ?

:oops: :oops:
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

O tem je bilo že veliko govora. Eni jo sprovajajo, drugi ne. Kolikor mi je znano nikjer ni zakonsko opredeljejo "ja" ali "ne". Ko je bi še ZDK je bilo potrebno sprovajati kompenzacije. Na to temo je povprašala tudi na našo banko, ki so mi dali odgovor, da oni tega ne zahtevajo oz. potebujejo.
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Načeloma kompenzacij ni potrebno več sprovajati preko TRR. To je bilo obvezno še takrat, ko je obstajal SDK in zeleni virmani. V našem podjetju smo še nekaj časa vstrajali s temi sprovajanji preko bank, vendar smo na marsikateri banki imeli pri tem težave, nakar smo se odločili, da tega ne bomo več počeli. Ko smo imeli davčno kontrolo, nam tudi inšpektor ni rekel nič v zvezi s tem.

Lp
že vnaprej hvala za odgovor
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Kako pa sprovedeš kompenzacijo preko banke? Jaz sem nekomu izdala račun za 100.000 sit, on meni za 30.000, se pravi mi mora plačati še 70.000, ki mi jih nakaže na TRR. Kako pa jaz to naredim preko banke (razen interno v mojem knjigovodstvu), pa mi res ni jasno. Je pa res, da se s računovodstvom ne ukvarjam tako dolgo kot vi.
Hvala za pojasnila.
katrijn
blažka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a blažka »

za 70000 ki jih dobiš na TRR knjižiš normalno banko 120
za 30000 medsebojno kompenzacijo, napišeš virman V BREME sebe in V DOBRO sebe, ko knjižiš banko pa zapreš 120 in 220
to je vsa umetnost
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ja, saj to mi je jasno, ampak saj nisem na glavo padla, da bom pisala še dodatna dva virmana (in banki plačevala predrago provizijo), če se vse skupaj zgodi intreno v mojem knjigovodstvu.
Erdbeere
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Erdbeere »

pa sej za kompenzacijo se napiše samo en virman....pa kolikor sem seznanjena je cenejši kot navadni račun :oops:
Odgovori