Kompenzacije-odprte postavke, kako?-NUJNO PROSIM ZA ODGOVOR
Moderator: Mirko Zbačnik
Kompenzacije-odprte postavke, kako?-NUJNO PROSIM ZA ODGOVOR
Vodim poslovne knjige za s.p.-ja, kateri ima cca 7 MIO dolga do DURS-a.
Za vse račune, katere izstavlja, si najde nekoga, s katerim sklene kompenzacijo, katerih imam že skoraj pol fascikla. Zanima me, ali je kompenzacije nujno potrebno sprovajati preko TRR ali ne. Obstaja namreč možnost, da bo izterjevalna služba prišla v knjigovodstvo po izpisek odprtih postavk - jaz imam zaradi nesprovajanja kompenzacij preko TRR ogromno odprtega, pri dobavitelju pa je vse sprovedeno preko TRR in tako tudi zaprto.
Kaj storiti, ali naj za kompenzacije odprem poseben konto in jih enostavno zaprem oz. knjižim 220/120?
Za vse račune, katere izstavlja, si najde nekoga, s katerim sklene kompenzacijo, katerih imam že skoraj pol fascikla. Zanima me, ali je kompenzacije nujno potrebno sprovajati preko TRR ali ne. Obstaja namreč možnost, da bo izterjevalna služba prišla v knjigovodstvo po izpisek odprtih postavk - jaz imam zaradi nesprovajanja kompenzacij preko TRR ogromno odprtega, pri dobavitelju pa je vse sprovedeno preko TRR in tako tudi zaprto.
Kaj storiti, ali naj za kompenzacije odprem poseben konto in jih enostavno zaprem oz. knjižim 220/120?
mojca
Pri kompenzacijah je potrebno paziti še na to, da v kolikor gre družba v naslednjem letu v stečaj, stečajni upravitelj običajno prizna samo medsebojne kompenzacije ozr. kompenzacije, kjer lahko dokažete, da je šlo za nakup blaga za neposredno proizvodnjo in sicer za dobo 1 leta za nazaj.
Torej so tudi kompenzacije z družbami, ki imajo težave s plačevanjem lahko vprašljive.
V kolikor stečajni ugotovi, da ste imeli pradplačno pravico morate s tožbo dokazati nasprotno.
Torej so tudi kompenzacije z družbami, ki imajo težave s plačevanjem lahko vprašljive.
V kolikor stečajni ugotovi, da ste imeli pradplačno pravico morate s tožbo dokazati nasprotno.
Načeloma kompenzacij ni potrebno več sprovajati preko TRR. To je bilo obvezno še takrat, ko je obstajal SDK in zeleni virmani. V našem podjetju smo še nekaj časa vstrajali s temi sprovajanji preko bank, vendar smo na marsikateri banki imeli pri tem težave, nakar smo se odločili, da tega ne bomo več počeli. Ko smo imeli davčno kontrolo, nam tudi inšpektor ni rekel nič v zvezi s tem.
Lp
Lp
že vnaprej hvala za odgovor
Kako pa sprovedeš kompenzacijo preko banke? Jaz sem nekomu izdala račun za 100.000 sit, on meni za 30.000, se pravi mi mora plačati še 70.000, ki mi jih nakaže na TRR. Kako pa jaz to naredim preko banke (razen interno v mojem knjigovodstvu), pa mi res ni jasno. Je pa res, da se s računovodstvom ne ukvarjam tako dolgo kot vi.
Hvala za pojasnila.
Hvala za pojasnila.
katrijn