Reprezentanca in ali je DDV priznan kot strošek

Moderator: Mirko Zbačnik

peacemaker
Nov član
Nov član

Reprezentanca in ali je DDV priznan kot strošek

Odgovor Napisal/-a peacemaker »

Pozdravljeni,

prijateljica ima davčno kontrolo in ji je inšpektor vrgel ven vso reprezentanco zaradi tega, ker je ddv knjižila na strošek (ni ga odbijala) in ga tako v skupnem upoštevala 70% kot odhodek. Davčni inšpektor je rekel, da je to nepriznan davčni odhodek. Zanima me, če kje to piše.

Hvala in lep pozdrav
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Pa to pa res znoriš. Jaz sem posebaj za to spreševaa na Durs in mi je svetovalka rekla, da je davčno nepriznan ddv samo tisti, ki si si ga slučajno pozabil odbiti . Od reprezentance in drugih fakturah, pri katerih si ne smeš odbijati ddv-ja pa je davčno priznani strošek. Še eno protislovje. :sjezen:
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Zakon o davku dohodkov pravnih oseb

21. člen, tč. 5. Nepriznani odhodki
citiram: stroški, ki se nanašajo na privatno življenje, primeroma za zabavo, oddih, šport in rekreacijo, vključno s pripadajočim davkom na dodano vrednost;

Meni so rekli na DURS, da se reprezentanca šteje v ta člen. Zato se mora DDV odbiti, po odbitku pa gre delno v priznane odhodke - 50 %.
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Pa saj to je neverjetno, saj si od reprezentance vendar ne smeš odbijati DDV, torej je DDV v tem primeru odhodek reprezentance v višini 70% oz 50% tako kot sama osnova.
Pa kaj bo še tem inšpektorjem padlo na pamet, mislim da sploh nimajo izdelane metodologije kako in kaj delati, eni delajo tako, drugi drugače in mi smo totalno zmedeni, kaj je prav in kaj ne. Na koncu pa itak vse izgubijo, če se davčni zavezanec pritoži, predlagam, da naj ne podpiše zapisnika oz. naj da takoj nanj pripombo.
peacemaker
Nov član
Nov član

Hvala vsem, mi pa je nekaj nejasno. Posebej pri tvojem postu tisdno, zanima me, kako lahko reprezentanco uvrščajo med privatno življenje, saj lahko daš darilo poslovnim partnerjem in to zame ni privatno življenje.
:sjezen:

Lp
talijam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a talijam »

:8: :svprasaj: Nekaj časa nazaj sem v Obrtnikovem svetovalcu prebrala, da gredo zneski računov za reprezentanco ter nepopolni računi, od katerih si ne moreš odbijati DDV, v celoti (z DDV) v knjige. Reprezentanca pa se ti potem prizna v višini 70%. Pa tudi na davčni so mi malo nazaj tako rekli. Sedaj pa res ne vem, kako naj knjižim reprezentanco, da ne bom v prekršku :sjezen: :sjezen:
Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja

Saj tudi jaz nisem čist pametna več, spomnila sem se še, da je una na DURSU govorila, da je v tem 21. členu potem obrazloženo, kaj se smatra za te stroške in sedaj sem gledala, da piše

3. stroški ugodnosti, ki jih delavcem zagotavlja delodajalec (bonitete).

Kaj pa ostalo? Tud sama sem v dilemi.

Kot vidim, pa nekateri še niso seznanjeni, da je davčno priznan odhodek sedaj 50 % in ne 70 %.
peacemaker
Nov član
Nov član

No prijateljica ima kontrolo za leto 2002, zato je reprezentanca 70%. A vseeno, bomo jutri še mi klicali DURS, vam sporočim, kaj so rekli.

lp
talijam
Začetnik
Začetnik

Tisdno, kje je navedeno, da je od sedaj davčno priznani strošek samo 50% in več 70%? Lepo prosim za link :)
Lp
Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb

http://www.uradni-list.si/1/ulonline.js ... dhid=74382
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Meni se zdi, da , če malo filozofiram, da inšpektorji pač probajo, če gre, potem gre, saj jim tako ali tako nič ne moreš, vsega se pač ne da točno napisati v zakonih, če se pritožiš v redu, če pa ne pa je še bolj v redu za državo. Ali ne, država pač lahko krade... :roll:
talijam
Začetnik
Začetnik

Tisdno, hvala za link :P . Bo treba tale zakon spet podrobno naštudirat :sbolan:
Slika
Odgovori