Nakup nepremicnine???

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

mavrica
Nov član
Nov član

Nakup nepremicnine???

Odgovor Napisal/-a mavrica »

Ni ravno cisto racunovodsko vprasanje, ampak sem prepricana, do bo kdo znal odgovoriti.

Neko podjetje (d.o.o.) zeli kupiti nepremicnino (parcelo) od fizicne osebe, ki zeli denar prejeti samo z gotovino. Na podlagi cesa lahko podjetje ta denar dvigne in kako lahko to uveljavlja kot strosek?

Najlepsa hvala! :)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Na podlagi kupoprodajne pogodbe. Fizična oseba s podpisom potrjuje, da je prejela gotovino za plačilo nakupa zemjlišča.
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Kako boste pa dvignili denar iz TRR? Kaj boste navedli?

Na vem, pa še Pravilnik o plačevanju z gotovino pravi, da več kot 100.000 SIT ne smeš plačevati z gotovino.
mavrica
Nov član
Nov član

Ja saj ravno v tem je problem, kako dvigniti denar! Kupec pa vztraja pri izkljucno gotovini! Obstaja se kaka moznost?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Seznanite kupca s predpisi; ali pa tudi za te nima posluha?
mavrica
Nov član
Nov član

Pac gre za starejsega kmeta, ki ne odstopa od svojega pod nobenim pogojem.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Povejte starejšemu kmetu, da ga bodo oropali, če bo imel toliko denarja doma. Lahko pa še kaj hujšega in da naj ima rajši na banki denar.

Ne vem, dvig za posojilo, ali kaj takšnega.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

tisdno, že ves čas razmišljam o vašem predlogu.. ne razumem, :oops: , kako se bo s posojilom zaprla obveznost za kupnino, kdo bo posojilojemalec, kaj bo z vračilom posojila ???
Ali bo kmet namesto kupnine za parcelo, dobil puf?
tisdno
Računovodja
Računovodja

Ne nisem tako mislila. Mislila sem, da pač na ta način lahko dvignete denar ven. Firma da posojilo direktorju, na ta način seveda lahko dvignete denar ven. V bistvu pa tudi ne vem ali gre za veliko denarja ali ne.
Naprej pa je potrebno premisliti, ali se lahko pač zemljišče nekako knjiži samo na podlagi prodajne pogodbe v knjige. Ne glede na to, da je bil denar dan na roko. Posojilo pa bi pač nekako vrnili. To so samo moja razmišljanja, samo knjiženje mi ni tako domače.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Se mi je zdelo, da razmišljate v tej smeri. Problem lahko nastane, ko se vsi, na prvi pogled težje rešljivi primeri, rešujejo s "krediti" in "posojili". Pred kratkim sem imela primer čisto nove firme, ki je svoje poslovanje pričela s samimi krediti in posojili, kot kakšna majhna posojilnica. Ko sem novopečenemu direktorju povedala in narisala vse posledice, ki jih za sabo prinese tak dvig, sem izpadla nesposobna, ker "ona druga, ki jim je pomagala odpirati firmo", je pa rekla, da je vse ok, da tako vsi delajo in da se kredit pač odpiše.....
Seveda to ne velja za ta primer, nehote sem se pač spomnila nekega drugega dogodka......
tami
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a tami »

Nimam podobnih izkušenj, toda z gotovino ne bo šlo. Ob nakupu bo treba sestaviti pogodbo, ki mora biti prav gotovo overjena pri notarju. V njej pa mora biti navedena tudi kupnina, rok plačila in način plačila. Treba bo plačati tudi davek na promet nepremičnin, torej bo moral dati svoj "štempelj" tudi DURS. Kupnina za nepremičnino pa ne more biti v nobenem primeru strošek. SKRATKA: vse mora biti v skladu s predpisi, sicer ne vem kako bi nepremičnino lahko vnesli med osnovna sredstva in jo vpisali v zemljiško knjigo. Mogoče bi bilo dobro vprašati kakega pravnika kaj se da v tem primeru storiti.

LP, tami
tisdno
Računovodja
Računovodja

Pamps, jaz se čisto strinjam z vami, kot sem rekla, ne vem za kakšen znesek gre, ali se lahko vpiše potem med osnovna sredstva, itd... Jaz sama se v svoji firmi poslužujem kreditov, vendar imam srečo, da lahko tudi vračam in posojila zapiram na legalen način. Nekje pač seveda to ne gre, odvisno od same dejavnosti podjetja in načina dela.
Odgovori