regres - različna izplačila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majda...
Začetnik
Začetnik

regres - različna izplačila

Odgovor Napisal/-a majda... »

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je možno izplačati regres v različnih zneskih (tistim z višjo plačo, nižji regres in obratno) in kako v tem primeru izpolniš obrazce?

Hvala!
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Izplačilo regrese je vezano na neko pravno podlago. To pa je lahko akt ali pogodba o zaposlitvi. Tam morate imeti tudi zapisano, kakšen regres komu pripada. Ne sme nižji kot minimalni in usklajen s kolektivno pogodbo. Za večje zneske, pa je treba to dopisat. Torej če imate pravne podlage urejene, potem bi jaz tudi različne regrese izplačala.
Kakšno drugo mnenje bi bilo dobrodošlo.
lp, irenca
KEKS
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a KEKS »

irenca napisal/-a:Izplačilo regrese je vezano na neko pravno podlago. To pa je lahko akt ali pogodba o zaposlitvi. Tam morate imeti tudi zapisano, kakšen regres komu pripada. Ne sme nižji kot minimalni in usklajen s kolektivno pogodbo. Za večje zneske, pa je treba to dopisat. Torej če imate pravne podlage urejene, potem bi jaz tudi različne regrese izplačala.
Kakšno drugo mnenje bi bilo dobrodošlo.
lp, irenca
:!: PRI OBRAČUNU REGRESA GRE ZRAVEN TUDI ZADNJA PLAČA KATERA POSLEDIČNO VPLIVA NA OBRAČUN DOHODNINE IN IZPLAČILA NETO REGRESA. PRI VIŠJIH PLAČAH JE IZPLAČILO REGRESA NIŽJE OD TISTIH, KI IMAJO NIŽJO PLAČO. MISLIM, DA ZNESKE REGRESA NE SMETE SPREMINJATI ZA VSAKEGA DELAVCA POSEBAJ AMPAK ZA KATERI ZNESEK SE ODLOČITE MORATE OBRAČUNATI ZA VSAKEGA DELAVCA ENAKO :sjezik: :sklovn:
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

No, no,..keks.
131. člen zakona o delovnih razmerjih in 43.člen splošne kolektivne pogodbe ne govorita o obvezni enaki višini za vse delavce. In vem, da več podjetij prakticira tako, da tisti delavci, ki imajo manjšo plačo dobijo večji regres, poslovodni delavci pa ponavadi v tem sistemu nižjega.
Sam način izračuna regresa in dohodnine pač ne vključuje to. Je že res, da tisti z večjo plačo imajo večji procent dohodnine, ampak to je akontacija dohodnine, ki se uskladi dokončno konec leta. Razlika med minimalnim in maksimalnim regresom, pa je za tiste, ki dobivajo majhno plačo lahko kar precej občutna.
Ali mi lahko poveš, kaj te je navedlo na takšno sklepanje.
Hvala in lp, irenca
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

Tudi pri nas je tako, da je v lanskem letu npr. direktor dobil minimalni regres, vsi ostali pa skoraj enkrat več kot on.

Lp
že vnaprej hvala za odgovor
Odgovori