PRODAJA NEPREMIČNINE (stanovanje)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mula
Novinec
Novinec

PRODAJA NEPREMIČNINE (stanovanje)

Odgovor Napisal/-a mula »

Stanovanje sem kupila pred 1.1.2002, zato ne plačam davka od dobička, ki bi ga ustvarila s prodajo stanovanja. Polovico stanovanja sem februarja podarila možu, zdaj pa sva se odločila, da stanovanje prodava. Neumno, saj vem, vendar nisva vedela, da se bova morala seliti. Ali je v ZDoh kakšno določilo, ki njega opraviči plačila davka od dobička pri prodaji ali nas bodo odrli za 25%? In če bo moral plačati, kako se oceni vrednost stanovanja, če v notarskem zapisu ob darovanju vrednosti nismo določili? Dve cenitvi? Na dan podaritve in na dan prodaje?
Če ima kdo izkušnje, prosim za pomoč.
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Re: PRODAJA NEPREMIČNINE (stanovanje)

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

mula napisal/-a:Stanovanje sem kupila pred 1.1.2002, zato ne plačam davka od dobička, ki bi ga ustvarila s prodajo stanovanja.]
Res je!

mula napisal/-a: Polovico stanovanja sem februarja podarila možu, zdaj pa sva se odločila, da stanovanje prodava. Neumno, saj vem, vendar nisva vedela, da se bova morala seliti. Ali je v ZDoh kakšno določilo, ki njega opraviči plačila davka od dobička pri prodaji ali nas bodo odrli za 25%?
V ZDoh takšnega določila ni. Celo nasprotno, če me spomin ne vara v nekem členu izrecno piše, da se v takšnih primerih dobiček ugotavlja in da kot datum pridobitve velja darilna pogodba (Ta hip na najdem tistega člena, ki o tem govori. Ko ga najdem, vam napišem kateri je!).

mula napisal/-a: In če bo moral plačati, kako se oceni vrednost stanovanja, če v notarskem zapisu ob darovanju vrednosti nismo določili? Dve cenitvi? Na dan podaritve in na dan prodaje?
Da potrebna bo cenitev! Mislim pa, da bo cenilec napisal eno cenitev v kateri bo izračunal obe vrednosti. Glede na to, da se vsaj po moje tržne cene stanovanj od dneva pridobitev (februar letos?) pa do danes niso drastično povečale, po moje tudi kapitalski dobiček ne more biti astronomski, če sploh je.

Dobiček se namreč ugotavlja takole:
Dobiček (osnova za 25%davek)=vrednost ob odsvojitvi (prodaji) -vrednost ob pridobitvi (podaritvi)- stroški cenitve (največ 45.000 STI)- morebitna posredniška provizija (največ 1% vrednosti nepremičnine)- vsa vlaganja v nepremičnino, ki jih lahko dokažemo z računi (npr. zamenjava oken...)= "davčni dobiček" od katerega plačamo 25% akontacijo dohodnine. Ta dobiček nam tudi povečuje letno dohodninsko osnovo!

Skratka na kratko: mislim, da v vašem primeru ni velikega dobička (če sploh je)!
Urša SlikaSlika
Odgovori