Bolniška do 30 dni-50%??

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
yanna

Bolniška do 30 dni-50%??

Odgovor Napisal/-a yanna »

Pozdravljeni,

znanki so v firmi pri obračunu plače izračunali nadomestilo za poškodbo izven dela (do 30 dni) v višini 50% osnove. Na njeno vprašanje, zakaj tako malo (kolikor je meni znano je osnova za nadomestilo v tem primeru 80%) je dobila odgovor, da je tako po novem zakonu. Niso ji povedali po katerem.

A se je res kateri od zakonov, ki opredeljujejo to zadevo spremenil?
Namreč, pri nas v firmi še zmeraj obračunavamo 80% nadomestilo.

Lp in hvala.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz obračunavam bolniške po 80% osnove, razen poškodbe na delu, ki je 100% osnove. O kakšnih tovrstnih spremembah nisem še nič slišala in upam, da ne držijo. LP :)
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

Odgovor Napisal/-a klelija »

Pri nas obračunavamo bolniške do 30 dni 90 % zadnje plače.
klelija
yanna

Sem prebrala vse zakone, ki se nanašajo na to temo in spremembe še ni.

Je pa res, da se na veliko o tem pogovarjajo in samo vprašanje časa je, kdaj bodo Zakon o zdravstvenem varstvu spremenili. Takrat bo nadomestilo za odsotnost od dela zaradi poškodbe izven dela resnično 50%. Naš delavec mi je zadevo razložil tako, da bo država refundirala takšne bolniške nad 30 dni samo še 50%, kar posledično seveda, bodo enako naredili tudi delodajalci za bolniške iz tega razloga pod 30-dni.

Hja, lepo bo država začela šparat. :smodrica:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Še vedno je v veljavi novi Zakon o delovnih razmerjih (ZD in tudi še nekatere kolektivne pogodbe. Navedel bom le, kaj navaja ZDR:

Citiram 8. in 9. alinejo 137. člena (nadomestilo plače):
8) V primeru odsotnosti z dela delavca zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, znaša višina nadomestila plače delavcu, ki bremeni delodajalca, 80% plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas.
(9) Delodajalec je delavcu dolžan izplačati nadomestilo plače za tiste dneve in za toliko ur, kolikor znaša delovna obveznost delavca na dan, ko zaradi opravičenih razlogov ne dela.
Marsikdo nekaj sliši in že misli da je temu tako, kar je meni znano, se tu zaenkrat ni še nič spremenilo in tudi potek spreminjanja ni tako enostaven.

PS.: Sicer, se temu, kar se sedaj dogaja, ne bi pretirano čudil.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
yanna

yup, elektrik, vem. Sem to iz zakona razbrala.

Govorice o 50% refundiranju pa niso prazne, ampak to se bo zgodilo in to predvsem zaradi "zabušantov", ki so v bolniški za brezveze, samo, da jim ni treba delati. In takih ni tako malo - bi rekla, da kar kakšnih 40%, če ne še kje več. In zaradi takih, bomo nasrkali tudi tisti, ki smo pošteni in še med bolniško moramo delati :sjezen:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tako je to; država ščiti barabe, od vrha navzdol...... :sjezen:

Toda menim, da bi (bo) to imelo dolgoročno negativen učinek. V našem okolju poznamprimere, ko so uvedli stimulacijo na (ne)bolniško, in sicer stumulatuivno vsake tri meseco se je znesek povečal, po enem letu si prejel štirikratni znesek, ki si ga obdržal do prve bolniške (to je sicer malce protiustavno). Ukrep je bil kratkoročno zelo pozitiven. S časom pa so se začele pojavljati težje oblike bolniške. Delavci so v želij po boljšem zaslužki hodili na delo bolni, kar je botrovalo težjim če ne že kroničnim boleznim. Na simulante je taukrep deloval le kratkotrajno, sicer pa imamo za to druge oblike preprečevanja, tudi zunanje kontorle. Ukrepe so kaj kmalu odpravili.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori