Se opravičujem, ker to sprašujem tu, ampak upam, da se bo našla dobra duša in mi odgovorila.
Zanima me, kolikšen je osnovni količnik za plačo računovodje (npr. za 6. ali 7. stopnjo) v javnem zavodu? Vem, da je potem vedno še nekaj dodatkov, pa me zanima, vsaj približno, kolikšen je lahko končni količnik plače?
Odvisno za kateri zavod gre. Osnovni količnik plače za računovodjo in vse ostale poklice je opredeljen v Zakonu o razmerjih plač v javnih zavodih, ... za zdaj (Zakon o razmerjih plač v javnem sektorju je sicer že nekaj časa sprejet, se pa ne uporablja, ker še ni izdelan ostali suport).
Pomembno je tudi, če imate že delovno dobo na podobnem delovnem mestu, saj vas ob prvi razporeditvi lahko predstojnik razporedi v višji plačilni razred (največ pet plačilnih razredov, za vsak razred je potrebno najmanj tri leta delovne dobe)
Količnik vsaj v našem zavodu je z višješolsko izobrazbo po ustreznih napredovanjih 4.oo, po treh leti pa spet naprej, seveda, če si priden,....... Začetni količnik pa je bil 3.25. Zbuni se, saj tako ali tako opravljaš delo, ki je zelo zahtevno.
Ja Heidi, v vašem zavodu bi se pa takoj zaposlila - imate "bajne" plače. Mislim, da zakon o razmerjih plač v javnih zavodih še vedno velja za vse enako. Tako je osnovni količnik za računovodjo s VI stopnjo 2,65, če dosežete 5. plačilni razred, ne bo več kot 3,25, seveda še nekaj nanesejo dodatki.
Ne splača se bunit, zakon je zakon.
Glede količnikov in zakona, ki ga naštevate je pa takole: sicer je res odvisno pod katero ministrstvo spadate, moram pa reči, da je vse možno, zakon je zakon, iz lastnega primera pa lahko povem, da sem pričela z višješolsko izobrazbo s količnikom 3,25, sedaj po enajstih letih v istem zavodu po trikratnem napredovanju pa imam 4.oo. Spadam v VII tarifno skupino, po zadnjem napredovanju sem napredovala s 3.6o na 4.oo. Pa so odobrili. Čeprav je zakon, zakon, pa če si vztrajen in je direktor vztrajen in ceni tvoje delo je možno napredovanje.
Glede vprašanja, koliko ti količnik prinese, je enostavno izračunati.
Količnik x vrednost točke je osnova, dodaj še vse dodatke po 65.a členu, 78 d členu, težki pogoji dela 5 % - delo za računalnikom, stimulacija 2o % , v kolikor smo uspešni, delovna doba. Tako znese približno 220.000,00 sit neto brez hrane in prevoza z upoštevanjem olajšave za 1 otroka pri dohodnini. Tako je pri nas.
Od heidijine plače odšteješ 100.000 SIT pa dobiš osnovno plačo računovodje v šolstvu. Lahko se direktor po trepalnicah meče in želi, da ima rač. višjo plačo, pa žal na MŠZŠ ne "šljivijo" nikogar. Po zakonu je za opravljanje rač. dela v šolstvu dovolj V. stopnja in tako večjih količnikov sploh ne priznajo, kljub višji izobrazbi. Katastrofa!
Ja koga še bolj preverjajo kot nas. Učitelj nikoli ne bo odgovarjal ali učenec kaj zna ali ne, pa tudi dneve dopusta jim nihče ne šteje (3m/l), da ne govorimo o obvezi - 22 ur na teden - 1 ura =45 min. Nam pa je od DURSa do MŠZŠ, občin... preverjana vsaka številka. In kaj sindikat naredi za nas - en veliki D... Saj sami vidite, kako nam pri dvigu raznih koeficientov delijo drobtine, učitelji pa poberejo kar zajeten kos pogače. Kaj ni že čas, da ustanovimo svoj sindikat in se začnemo tudi mi pogajati z vlado, saj smo za SVIZ in ostale sindikate le peto kolo.
Res ni povsod tako, pa vendar se je treba včasih malo zamisliti zakaj je naše delo tako necenjeno.
Pozdravljeni vsi, ki vsaj malo razmišljate tako kot jaz.
Kljub temu, da sem s svojo plačo zadovoljna, pa se pridružujem kolegicama s šolstva, kaj vse mora računovodja vedeti, včasih celo več kot ravnatelj ali direktor, spremembe, ki se pojavljajo z novimi predpisi, da ne govorimo o blagajni, plačah...... javnimi naročili, ko pa pride revizija ali davčni inšpektor pa samo kličejo računovodjo, kako je to napravil itd, nikoli pa nobeno ministrstvo ne priredi kakšnega posveta ali tečaja, ko so določene spremembe, da bi povedali, kako je potrebno delati, oziroma, kako oni zahtevajo. Tudi to se zgodi, da včasih sami ne vedo, kako posamezna zadeva teče. Poglejte, kako je bilo s KAD-om, sami ti niso vedeli svetovati, ali pa so klicali za napake, za katere so bili krivi sami in še bi lahko naštevali. Rečem vam, da je računovodja pri odgovornostih in krivdah resnično v težkem položaju. Kaj ko bi se združile oziroma združili in skupaj nastopali tako kot učitelji ali kulturniki ali zdravniki, zakaj, oni si plače uredijo s stavko, mi pa jim samo lepo dodajamo pri plačah, kar so si izborili.
Menim, drage kolegice s šolstva, da ste resnično premalo plačane za svojo odgovornost, ki jo imate.
Prijazen pozdrav! Heidi