Rada bi vam zastavila nekaj vprašanj glede odprtja s.p.-ja.
Zanima me sledeče:
- fant ima končano osnovnošolsko izobrazbo in me zanima ali lahko odpre s.p. ?
- v primeru, da ga on ne more odpreti, me zanima če jaz odprem računalniško trgovino (imam končano ekonomsko šolo) ali ga lahko zaposlim in jaz delam še naprej v firmi pri kateri sem zaposlena sedaj? (v bistvu bi odprla firmo zanj, ker je brez zaposlitve)
Zelo bi vam bila hvaležna, če bi mi odgovorili na vprašanja oz. če bi me napotili na naslov, kjer bi mi to znali povedati.
Hvala
Samozaposlitev?
Moderator: Mirko Zbačnik
Pri odprtju s.p. gre za opravljanje dejavnosti tistega, ki je samostojni podjetnik. Torej je potrebna ustrezna izobrazba za osnovno dejavnost, enako kot je ustrezna izobrazba pogoj za pridobitev določene službe.
Tudi če boste fanta zaposlila, ne bo mogel delati v trgovini, saj nima trgovske izobrazbe. Oz. če se popravim, delal bo že lahko, vendar le do prvega obiska inšpektorja, ki bo preverjal papirje.
Lahko pa ga zaposlite (ne kot trgovca), počakate (mislim da 6 mesecev) in ga pošljete na poklicno izobraževanje. S.p. namreč za delavce plačuje prispevek za dopolnilno izobraževanje, na podlagi tega prispevka pa vam Sklad zaposlenih pri s.p. povrne del štroškov izobraževanja (50 %).
Več informacij dobite na vaši izpostavi davčne uprave.
Lp
Nataša
Tudi če boste fanta zaposlila, ne bo mogel delati v trgovini, saj nima trgovske izobrazbe. Oz. če se popravim, delal bo že lahko, vendar le do prvega obiska inšpektorja, ki bo preverjal papirje.
Lahko pa ga zaposlite (ne kot trgovca), počakate (mislim da 6 mesecev) in ga pošljete na poklicno izobraževanje. S.p. namreč za delavce plačuje prispevek za dopolnilno izobraževanje, na podlagi tega prispevka pa vam Sklad zaposlenih pri s.p. povrne del štroškov izobraževanja (50 %).
Več informacij dobite na vaši izpostavi davčne uprave.
Lp
Nataša