Sem samozaposlena na področju kulture in ker sem presegla magično mejo 3,9 milijona bruto, me je doletelo vodenje knjig... Delam doma, v stanovanju.
Od neke firme sem dobila ponudbo, o kateri ne bi razlagala, in med drugim navaja, da si je kot strošek možno knjižiti tudi nadomestilo za delo na domu namesto dejanskih stroškov. Ker je težko razmejiti, koliko imam stroškov elektrike, ogrevanja, vode, etc. zaradi dela, koliko pa zaradi bivanja, bi se mi zdela varianta z mesečnim pavšalom zelo priročna. Imam računovodkinjo, ki pa se glede nekaterih stvari lovi prav tako kot jaz, saj nihče s samozaposlenimi kulturniki pač nima dosti izkušenj.
Drugo vprašanje - lahko kot strošek prikažem tudi regres (ga izplačam sama sebi) in recimo božičnico oz. 13. plačo? Kaj pa nadomestilo za prvi mesec bolniške, če bi jo morala (bognedaj) vzeti? "Državno" nadomestilo mi sicer pripada šele drugi mesec bolniške.
Skratka, kakršen koli nasvet v zvezi z mojo dejavnostjo mi bo prišel prav.
nadomestilo za delo na domu
Moderator: Mirko Zbačnik
Če opravljate dejavnost v enem prostoru, lahko razmejite stroške glede na kvadraturo - npr.celotno stanovanje ima 100 m2, soba, v kateri delate, ima 20 m2, torej si date v stroške 20 % od stroškov elektrike, vode, telefona ... To uredite s sklepom.
Na drugo vprašanje pa je odgovor ne, ker vi nimate ne plače, ne božičnice, ne regresa, ne nadomestila. Vi imate samo dobiček, ki je razlika med prihodki in stroški.
Mimogrede, v stroške vam gredo tudi prispevki, ki jih plačujete in strošek za prehrano max. 1.200 sit na dan (za delovni dan).
In seveda tudi potni stroški, če greste službeno kam.
Mirjana
Na drugo vprašanje pa je odgovor ne, ker vi nimate ne plače, ne božičnice, ne regresa, ne nadomestila. Vi imate samo dobiček, ki je razlika med prihodki in stroški.
Mimogrede, v stroške vam gredo tudi prispevki, ki jih plačujete in strošek za prehrano max. 1.200 sit na dan (za delovni dan).
In seveda tudi potni stroški, če greste službeno kam.
Mirjana