PLAČE ZA S.P.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anfora
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

PLAČE ZA S.P.

Odgovor Napisal/-a anfora »

Spoštovani, prvo leto imamo s.p. Sedaj pa imam problem. Ko oddam obrazec REK na davčno, me zanima ali nato knjižim tudi plačo. Prispevke itak navedeš v stroške, kaj pa razliko (neto plačo). Ali jo tudi vpišeš in kam. Ali je vpis neto plače obvezen, priporočljiv ali nezaželjen, saj ta znesek obstaja samo v teoriji, v praksi si ne izplačuješ plače. Če si plačo vseeno izplačaš, ali imaš potem nižji dobiček na koncu leta. Upam, da mi boste lahko pomagali in da so vprašanja razumljiva. LP vsem na forumu.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Za s.p. se na durs odaja obrazec Obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike. Knjižijo pa se obračunani prispevki. S.p. nima plače zato tudi ne morete knjižiti neto OD ker ga ni.

Lidija
anfora
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a anfora »

Hvala za odgovor.

galič alenka
maka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maka »

Zdaj pa jaz nič ne razumem. Kakšen REK oddaja s.p. na davčno ? Sem samozaposlen in na davčno vsak mesec do 15. oddam Obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike. Ali moram poleg tega še kaj oddati ?
Na davčni so mi ob pričetku rekli samo za Obračun prispevkov ?
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

Za nosilca dejavnosti je dovolj obrazec za obračun prispevkov. Če pa imate še koga zaposlenega priložite še izplačilno listo za zaposlene pri zasebnikih in obrazec 1.

LP :D
anapezdirec
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a anapezdirec »

Mene pa zanima, kako je z odvajanjem davka od plač zasebnikov. Mojemu bratu, ki je odprl s.p., so na DURS-u namreč rekli, da mora odvajati akontacijo vsak mesec (poleg akontacije davka na dobiček), pa me zanima zakaj oz. če je to res, saj si itak ne izplačuje plače!
lp, Ana
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Akontacija pri zasebnikih je akontacija davka iz dejavnosti, ki je v bistvu akontacija dohodnine. To je edina akontacija ki jo zasebnik plačuje.
Vsak mesec pa naredi tudi obračun prispevkov in jih nakaže na 3 različne konte pri DURS. Akontacije davka od plač zasebnikov ne poznam. Verjetno so mislili na akontacijo davka iz dejavnosti. Neto OD zasebnika je hkrati tudi dobiček pri opravljanju dejavnosti.

Lep pozdrav
Nataša
Odgovori