Lep pozdrav,
mogoče je bila navedena tema že obdelana,ampak vseeno :
zanima me, kakšni so pogoji, za S.P. ob delu. Vse kar mi je uspelo izvedeti je, da je meja dohodka, da ne padeš v davčne zavazance 3.9 mil.
Kar me zanima je to :
- ali je potrebno voditi enostavno ali dvostavno knjigovodstvo
- kako si lahko prikazuješ stroške, glede na to, da si že 8h v službi. So tu
kakšne omejitve glede količine (višine) stroškov ?
- ...in še kaj drugega, kar sam kot laik ne znam vprašati
Zahvaljujem se za odgovore.
S.P. ob delu
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: S.P. ob delu
Krokar napisal/-a:Lep pozdrav,
mogoče je bila navedena tema že obdelana
Večkrat!!! Uporabite iskalnik, vtipkajte "popoldanski sp" in našli boste kar nekaj odprtih tem...
1.) Če predvidevate, da ne boste presegli praga za dvostavno knjigovodstvo, potem lahko vodite enostavno knjigovodstvo.Krokar napisal/-a: Kar me zanima je to :
- ali je potrebno voditi enostavno ali dvostavno knjigovodstvo
- kako si lahko prikazuješ stroške, glede na to, da si že 8h v službi. So tu
kakšne omejitve glede količine (višine) stroškov ?
- ...in še kaj drugega, kar sam kot laik ne znam vprašati
2.) Ni omejitve glede višine stroškov (mi ni čisto jasno katere stroške mislite?????). Tak s.p. je prav tak, kot vsi drugi (npr. lahko zaposluje..), samo, da nosilec dejavnosti plačuje pavšalne prispevke neodvisno od prometa.
3.) Kar premislite, pa vprašajte kar vas zanima!
Za prvo silo pa nekaj povezav na druge teme na tem forumu:
http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ldanski+sphttp://www.racunovodja.com/forum/viewto ... ldanski+sp
Urša 

Hvala za vse odgovore in povezave. Konkretno vprašanje bi bilo naslednje :
Recimo, da predvidevam, da ne bom presegel 3.9 mil, kolikor bi naj bila meja, za to, da ne spadaš med davčne zavezance. Torej bom prejel nekje tukaj dohodkov. Razen članarinn, prispevkov,... ki znašajo nekaj tisoč tolarjev mesečno, me konkretno zanima, ali vse ostalo spada samo v dohodninsko napoved za posameznika ter se tako plača davek pri dohodnini ali so še kakšni davki, ki se plačujejo na dobiček ?
Oprostite ker sem na tem področju bolj laik, ampak pri vprašanju,kako si lahko prikažem stroške me zanima to, koliko stroškov si lahko prikažem, da si zmanjšam dobiček, saj bi v nasprotnem primeru bil le ta enak vsem mojim prihodkom ali se motim ?
Torej če prikažem 3,9 mil letno, ali lahko prikažem kljub temu, da sem že zaposlen potne naloge,... in vse ostale stroške kot pri navadnem S.P.ju ?
Čisto konkretno pomeni to, da ti ostane koliko denarja po plačilu vseh dajatev, 80% ?
Najlepša hvala
Recimo, da predvidevam, da ne bom presegel 3.9 mil, kolikor bi naj bila meja, za to, da ne spadaš med davčne zavezance. Torej bom prejel nekje tukaj dohodkov. Razen članarinn, prispevkov,... ki znašajo nekaj tisoč tolarjev mesečno, me konkretno zanima, ali vse ostalo spada samo v dohodninsko napoved za posameznika ter se tako plača davek pri dohodnini ali so še kakšni davki, ki se plačujejo na dobiček ?
Oprostite ker sem na tem področju bolj laik, ampak pri vprašanju,kako si lahko prikažem stroške me zanima to, koliko stroškov si lahko prikažem, da si zmanjšam dobiček, saj bi v nasprotnem primeru bil le ta enak vsem mojim prihodkom ali se motim ?
Torej če prikažem 3,9 mil letno, ali lahko prikažem kljub temu, da sem že zaposlen potne naloge,... in vse ostale stroške kot pri navadnem S.P.ju ?
Čisto konkretno pomeni to, da ti ostane koliko denarja po plačilu vseh dajatev, 80% ?
Najlepša hvala
Lahko prijavite upoštevanje normiranih stroškov in si vodite evidenco prejetih in izdanih listin in posebno evidenco o prihodkih doseženih pri poslovanju z domačimi fizičnimi osebami ali tujci (tuje fizične in pravne osebe) in tu je meja 3,9 mio prihodkov. V tem primeru se prizna 25% normiranih stroškov.
Potem vam ostane 75% dobička, ki gre v dohodnino in če že takoj v začetku zahtevate določitev akontacije dohodnine, vam na koncu leta ne bo pretežko doplačat razlike ob poračunu dohodnine.
Mirjana
Potem vam ostane 75% dobička, ki gre v dohodnino in če že takoj v začetku zahtevate določitev akontacije dohodnine, vam na koncu leta ne bo pretežko doplačat razlike ob poračunu dohodnine.
Mirjana
Samo ponavadi se ne splača upošteveti normiranih stroškov, ker so dejanski večji..... in je posledično davčna osnova nižja.
Vsekakor bi vsakomur, ki odpira podjetje in o davčnih zadevah ne ve kaj dosti svetovala pogovor s strokovnjakom. Na Obrtni zbornici menda potencialnim podjetnikom brezplačno svetujejo.....
Vsekakor bi vsakomur, ki odpira podjetje in o davčnih zadevah ne ve kaj dosti svetovala pogovor s strokovnjakom. Na Obrtni zbornici menda potencialnim podjetnikom brezplačno svetujejo.....
Urša 

Hvala vsem za odgovore.
Dejansko stanje bo takšno, da si bom moral stroške zmišljevati, saj stroškov s tem delom ne bom imel,ker bo večinoma potekalo od doma. Torej lahko v stroške dam telefon in potne stroške,ki si jih moram posledično napisati več (psstttt)
kot bodo dejanski.
In kaj se bolj splača v tem primeru ?
Dejansko stanje bo takšno, da si bom moral stroške zmišljevati, saj stroškov s tem delom ne bom imel,ker bo večinoma potekalo od doma. Torej lahko v stroške dam telefon in potne stroške,ki si jih moram posledično napisati več (psstttt)
In kaj se bolj splača v tem primeru ?
Če mi izdate (v zasebnem sporočilu ali po e-pošti) dejavnost, vam lahko bolj natančno povem kakšne stroške boste lahko imeli pri opravljanju dejavnosti!
Zagotovo niste pomislili, da boste rabili kakšen svinčnik, papir, računalnik, da boste plačevali članarino obrtni zbornici, da boste plačevali nekaj pavšalnih prispevkov....pa sem omenila samo tiste stroške, ki jih imajo/imamo podjetniki ne glede na dejavnost....
Vsekakor si jaz ne bi drznila dati ocene kaj se bolj splača brez okvirnega predračuna (poslovni načrt?) poslovanja v prvem letu.
Zagotovo niste pomislili, da boste rabili kakšen svinčnik, papir, računalnik, da boste plačevali članarino obrtni zbornici, da boste plačevali nekaj pavšalnih prispevkov....pa sem omenila samo tiste stroške, ki jih imajo/imamo podjetniki ne glede na dejavnost....
Vsekakor si jaz ne bi drznila dati ocene kaj se bolj splača brez okvirnega predračuna (poslovni načrt?) poslovanja v prvem letu.
Urša