Znižanje dnevnice

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
amai
Začetnik
Začetnik

Znižanje dnevnice

Odgovor Napisal/-a amai »

Prisežem, pregledala sem vseh 11 ali 12 strani, ki mi jih je vrgel iskalnik v zvezi z dnevnicami, ampak konkretnega odgovora na moje vprašanje nisem našla... :szalosten:
Vse lepo in prav - v Uredbi piše, da se za prenočevanje z zajtrkom na potovanju dnevnica zniža za 10 ali 15%. Ampak KAJ se zniža? :? :?

Primer: pot od petka ob 7.00 do nedelje ob 14.00
Izračunam dve polni dnevnici (3600) in eno malo dnevnico (1260) - od petka 7.00 do sobote 7.00 je 24 ur (ena dnevnica), nato do nedelje ob 7h druga dnevnica in nato 6-8 ur tretja dnevnica.
In problem? V prvih 24 urah ni imel zajtrka - šel je na zajtrk v soboto ob 8h. Torej prve dnevnice ne znižujem? Drugo mu znižam zaradi zajtrka v soboto, tretje mu pa spet ne morem znižati ker je dnevnica samo od 6-8 ur. Kje torej obvisi zajtrk od nedelje? :? :? :nevem:

Katero pot ubrati? Ali znižati obe celi dnevnici, ker pač vem da je imel dva zajtrka ne glede na to, kdaj se je napotil v jedilnico? Ali kar vse skupaj seštejem in mu celoten obračun znižam za ustrezen odstotek....ali kaj???

Upam, da nisem preveč zakomplicirala...pa tudi, da se bo našel kdo, ki mi bo odgovoril.... :spomezik:

Prijetne praznike! :ploska:
nitek
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nitek »

Vedno moraš pdbijati procente za zajtrk od celotne vrednosti dnevnic, to pomeni, da moraš oba zajtrka odbiti od skupne vsote določen procent.
Lepe praznike tudi tebi! Nitek
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rika »

6. člen Uredbe o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.
(prenočevanje na službenem potovanju)

(1) Povračilo stroškov prenočevanja na službenem potovanju se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine dejanskih stroškov za prenočevanje.
(2) Povračilo stroškov prenočevanja na službenem potovanju se ne všteva v davčno osnovo, če je dokumentirano s potnim nalogom in z računi.
(3) Če stroški prenočevanja na službenem potovanju v Sloveniji, ki traja nad 8 do 12 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 15 odstotkov; če stroški prenočevanja na službenem potovanju v Sloveniji, ki traja nad 12 do 24 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 10 odstotkov. (4) Če stroški prenočevanja na službenem potovanju v tujini, ki traja nad 8 do 14 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 15 odstotkov; če stroški prenočevanja na službenem potovanju v tujini, ki traja nad 14 do 24 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 10 odstotkov

Jaz to razumem tako. Če je delavec imel v ceni npr. hotelskega računa za nočitev vključen tudi zajtrk, potem mu pripada 85% celotne dnevnice za 8-12%, oz 90% celotne dnevnice za 12-24 ur.

Upam, da si pravilno razlagam. Ja, če pa delavec zajtrka v hotelu ni imel plačanega in ga je plačal sam, mu pa po moje pripada celotna dnevnica.

Petkove dnevnice torej ne morete nižati, ker delavec zajtrka sploh ni imel, sobotno ustrezno znižate, nedeljska je pa tako polovična, torej je ne znižate, ker je v uredbi govora samo o celih dnevnicah. Torej znižate samo eno dnevnico. Upam, da se še kdo strinja z mano.

Lp, rika :) :)
Nazadnje spremenil rika, dne 02 Maj 2005, 08:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Odgovori