Tudi on bo nekoč star.......
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tudi on bo nekoč star.......
Na portalu sem zasledil link na članek iz časnika Večer Bo dodatek na delovno dobo ukinjen? http://www.vecer.si/vecer2003/default.a ... 2802692301 , kjer me bolj kot vsebina moti odnos do starejših ljudi predsednika vladnega strateškega sveta za gospodarski razvoj Mića Mrkaića, poleg tega pa vzpodbuja tudi izkoriščanje stisk mlajših, ki so pripravljeni poprijeti za delo tudi za prenizko plačo. Menim, da je tak odnos nedopusten. Vsi upamo, da bomo nekoč stari.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tale vladni strateški svet je "pogruntal" že toliko bedarij, da jih jaz sploh ne opazim več, šteti sem jih nehala pa že zdavnaj!
Saj se še spomnite ideje o davku na samskost, če omenim le najbolj odmevno bedarijo, ki so jo ti "strokovnjaki" spravili v javnost. Lahko si samo mislimo, kakšne so šele tiste zadeve o katerih razpravljajo pa nikoli ne pridejo v javnost.....
Saj se še spomnite ideje o davku na samskost, če omenim le najbolj odmevno bedarijo, ki so jo ti "strokovnjaki" spravili v javnost. Lahko si samo mislimo, kakšne so šele tiste zadeve o katerih razpravljajo pa nikoli ne pridejo v javnost.....
Urša 

Tisti članek g. Mrkaića mi je pošteno pokvaril dan.
Očitno, da zanj izkušnje ne štejejo nič.
Slabo mi je že od tega, da se non stop primerjamo z Evropo kar se tiče stroškov. Zakaj nihče od teh gospodov ne reče: "Tako, naše plačae so daleč pod evropskimi, pa dajmo sprejeti ukrepe, da jih uskladimo!"
Mogoče zato, ker so pa njihove plače že na nivoju??...
Očitno, da zanj izkušnje ne štejejo nič.
Slabo mi je že od tega, da se non stop primerjamo z Evropo kar se tiče stroškov. Zakaj nihče od teh gospodov ne reče: "Tako, naše plačae so daleč pod evropskimi, pa dajmo sprejeti ukrepe, da jih uskladimo!"
Mogoče zato, ker so pa njihove plače že na nivoju??...
Ne, ne. Jaz tudi redno berem Finance. V strateškem svetu je veliko ekonomistov, Mrkaić je samo predstavnik za javnost oz. predsednik ali karkoli že in po moje včasih malo provocira in "proba" če bo šlo. Skoraj bi rekla, da je to o delovni dobi bolj namenjeno javnemu sektorju, kjer imajo baje velike dodatke na delovno dobo in ta prinaša več kot izobrazba. Kar se tiče javnega sektorja, pa je ljudi preveč. Pa brez zamere, računovodje, ki se tu oglašate ali pa se motim 
-
yanna
Hja, če bi zadeva tako funkcionirala, kot si je to omenjeni gospod zamislil- ukinitev dodatka, tiste (ne glede na starost) z visoko delovno storilnostjo (poudarjam, ne glede na starost) pa stimulirati - potem, oprostite, je ideja na mestu. Seveda, bi zadeva bila izvedljiva, če bi osnovna plača bila primernejša evropskim standardom. Namreč dodatek za delovno dobo znaša za najstarejše delavce pri nas od 70.000 do 100.000,00 sit. Zakaj že? Zato, ker ne znajo uporabjati internet brskalnika? Zato, ker ne znajo izračunavati npr. zamudnih obresti na internetu? Zato, ker ne obvladujejo najbolj enostavnih nujno potrebnih opravil kot je delu v excelu in wordu? Ker ne znajo pogledati in odposlati e-maila? Najbolj žalostno od vsega, niti nimajo interesa se naučiti in potruditi. Še tistega dela zakonodaje se jim ne ljubi spremljati, ki bi ga za dobro opravljanje svojega dela bili dolžni. Ne, zato ker je lažje vprašati, vsakič znova isto vprašanje.
Danes so vrednote mal drugačne kot včasih. Ceni se edino to, kar lahko doprineseš podjetju s svojim delom, ne pa s sedenjem na delovnem mestu. In ker so bruto mase za plače več ali manj določene, potem za tiste, ki pa svoje delo opravljajo kvalitetno in so se pripravljeni naučiti vsega novega, so pripravljeni čepeti ure pri zakonih (ki so, bog se usmili, napisani v nekem tujem jeziku) in si razbijati glavo (običajno v svojem privat času), ker pač brez tega znanja ne morejo svojega dela opraviti tako kot je treba in nimajo nikogar, ki bi ga lahko vprašali, ker pač tisti z izkušnjami več tega ne spremljajo, ker se jim ne ljubi - tudi izkušnje zastarajo in postanejo neuporabne namreč. To služi le kot primer. In se jim tudi ni treba, ker tako ali tako so zaščiteni in se jim nima kaj zgoditi. Nisem več tako rosno mlada, zavedam se, da bom nekega dne na istem položaju, vendar se tudi zavedam, da si potem ne zaslužim takšnega plačila kot nekdo, ki je učinkovitejši in sposobnejši od mene. In tudi ne razumem, zakaj ima nekdo le iz dejstva, da je tolk starejši 45 dni dopusta v letu, jst, ki pač nisem tolk stara, pa samo 28, če v primerjavi s to osebo opravljam isto delo in na koncu še mal dela tiste osebe, ker on/ona pač tega več ne zna in se zgovarja na prehiter napredek tehnologije. Delo pa, valjda, mora biti narejeno. Skoraj vsaka služba je pa dandanes podvržena hitrim spremembam tehnologije, zakonodaje in še marsikaterega dejavnika, ki zahteva fleksibilnost in pripravljenost se naučiti novih stvari, da ne ostajajo ljudje "za časom". Posameznike, ki to zmorejo tudi 2 leti pred penzijo, je pa, se globoko strinjam, treba nagraditi. Ampak ne tako pavšalno, da kr vsackmu pripada 80.000jurjev po defaultu.
Prosim, brez zamere. Vendar pri nas se srečujemo s tem problemom vedno bolj, saj je povprečna starost zaposlenega blizu 50 let in vedno bolj nastopajo težave, ker več ni kadra, ki bi zmogel hoditi v korak s vsemi spremembami in posledično so tisti, ki to povprečje znižujejo tako obremenjeni, ker morajo krpati vse te luknje, ki nastajajo zaradi zgoraj omenjenih razlogov-ker oni pač lahko, ker imajo mlajše možgane. Lepo vas prosim, to je pa že višek predrznosti.
Danes so vrednote mal drugačne kot včasih. Ceni se edino to, kar lahko doprineseš podjetju s svojim delom, ne pa s sedenjem na delovnem mestu. In ker so bruto mase za plače več ali manj določene, potem za tiste, ki pa svoje delo opravljajo kvalitetno in so se pripravljeni naučiti vsega novega, so pripravljeni čepeti ure pri zakonih (ki so, bog se usmili, napisani v nekem tujem jeziku) in si razbijati glavo (običajno v svojem privat času), ker pač brez tega znanja ne morejo svojega dela opraviti tako kot je treba in nimajo nikogar, ki bi ga lahko vprašali, ker pač tisti z izkušnjami več tega ne spremljajo, ker se jim ne ljubi - tudi izkušnje zastarajo in postanejo neuporabne namreč. To služi le kot primer. In se jim tudi ni treba, ker tako ali tako so zaščiteni in se jim nima kaj zgoditi. Nisem več tako rosno mlada, zavedam se, da bom nekega dne na istem položaju, vendar se tudi zavedam, da si potem ne zaslužim takšnega plačila kot nekdo, ki je učinkovitejši in sposobnejši od mene. In tudi ne razumem, zakaj ima nekdo le iz dejstva, da je tolk starejši 45 dni dopusta v letu, jst, ki pač nisem tolk stara, pa samo 28, če v primerjavi s to osebo opravljam isto delo in na koncu še mal dela tiste osebe, ker on/ona pač tega več ne zna in se zgovarja na prehiter napredek tehnologije. Delo pa, valjda, mora biti narejeno. Skoraj vsaka služba je pa dandanes podvržena hitrim spremembam tehnologije, zakonodaje in še marsikaterega dejavnika, ki zahteva fleksibilnost in pripravljenost se naučiti novih stvari, da ne ostajajo ljudje "za časom". Posameznike, ki to zmorejo tudi 2 leti pred penzijo, je pa, se globoko strinjam, treba nagraditi. Ampak ne tako pavšalno, da kr vsackmu pripada 80.000jurjev po defaultu.
Prosim, brez zamere. Vendar pri nas se srečujemo s tem problemom vedno bolj, saj je povprečna starost zaposlenega blizu 50 let in vedno bolj nastopajo težave, ker več ni kadra, ki bi zmogel hoditi v korak s vsemi spremembami in posledično so tisti, ki to povprečje znižujejo tako obremenjeni, ker morajo krpati vse te luknje, ki nastajajo zaradi zgoraj omenjenih razlogov-ker oni pač lahko, ker imajo mlajše možgane. Lepo vas prosim, to je pa že višek predrznosti.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Yanna, v tem primeru sestrinjam z vami. A večina jih ni zaposlena v upravah družb ali v državnih institucijah, na katere so (verjetno) usmerjene pripombe Mića. Ne smemo pozabiti na večino, ki so za tekočimi trakovi. Normativi so taki, da me ob misli, da bi moral tu delati do 65. leta kar zmrazi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
yanna
Elektrik, sej razumem, da se tudi tega ne da posploševati kar vsepovčez. Koliko sem jst razumela predlog, je ta zadeva letela na vse, saj če takšno spremembo uveljavijo, jo bodo verjetno za vse. Dodatek za stalnost so tud ukinili vsem, ne samo enmu sektorju.
In čist res je tudi, da bo taka stvar izvedljiva, ko bodo plače na evropski ravni, ne pa sedaj, ko je situacija bolj žalostna.
In čist res je tudi, da bo taka stvar izvedljiva, ko bodo plače na evropski ravni, ne pa sedaj, ko je situacija bolj žalostna.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Kot sem že omenil, me v bistvu vsebina niti ne moti toliko;bolj me moti zanjičljiv podton, ki ga je zaznati do starejše populacije - "Starci molzejo mlajše", ter da jim očita z leti pridobljene pravice. Mlad si toliko, kolikor se počutiš.
Mirko
Mirko