sodna odločba

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Ne razumem, kako lahko obresti zapadejo po treh letih, čeprav je sodba pravnomočna in določa poravnavo obresti od valute do plačila.
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

tisdno, informacije, ki sem jih zgoraj napisala sem dobila (tudi napisane) na seminarju o izterjavah terjatev. Predavala je sodnica, žal se v tem trenutku imena ne spomnim, zato, brez zamere, so zame njene besede kredibilnejše. V tem trenutku nimam časa iskati te literature, jo pa bo v kratkem, da podkrepim svoje trditve.

Lp
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Sipi citirala bom sodno odločbo oz. člene Vrhovnega sodišča, ki se uporablja sedaj kot stalna sodna praksa za zastaranje.

356. člen

(1) Vse terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok.

(2) Vse občasne terjatve, ki izvirajo iz takšnih odločb ali poravnav in zapadejo v bodoče, pa zastarajo v roku, določenem za zastaranje občasnih terjatev.

Splošni zastaralni rok
346. člen

Terjatve zastarajo v petih letih, če ni z zakonom določen za zastaranje drugačen rok.

Občasne terjatve

347. člen

(1) Terjatve občasnih dajatev, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih (občasne terjatve), zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve, bodisi da gre za stranske občasne terjatve, kot je terjatev obresti, ali pa za takšne občasne terjatve, s katerimi se črpa sama pravica, kot je terjatev preživljanja.

(2) Isto velja za anuitete, s katerimi se v enakih, vnaprej določenih občasnih zneskih odplačujejo glavnica in obresti, vendar ne velja za obročna odplačila in druge delne izpolnitve.

(3) Ne glede na prvi odstavek tega člena zastarajo obresti od terjatev, katerih zastaralni rok je krajši od treh let, v enakem roku kot glavna terjatev.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Yanna jaz ne dvomim, da imaš prav, samo razlika je v tem, ali vložiš izvršbo ali še ne, da so za različne stvari različni zastaralni roki, moram ti tudi povedat, da med drugim na teh stvareh delam 15 let, tako da so mi roki čisto jasni. Vendar včasih težko v enem stavku poveš, kaj misliš, lahko pa imaš prav tako ti kot jaz, samo vsak misli pač nekaj drugega.
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Berem in berem nisem pravnik in pri vsem tem ugotavljam samo eno , za isto vprašanje: 10 pravnikov 10 različnih odgovorov, pa saj je tako tudi v praksi, dobijo pa vedno tisti najvztrajnejši, mi smo včasih vedno samo ugovarjali, ko smo dobili izvršbo (mislim v podjetju) in stvar se je tako zavlačevala, samo piši in piši, .... dokler ni nekdo prekinil....pozabil, zadeva se je končala. :yawinkle:
sipi
Računovodja
Računovodja

Še enkrat se zahvaljujem za obširne odgovore. Še nekaj sem se spomnila. Kaj pa v primeru vračila štipendije. Kolegica ni končala šole, imela je štipendijo in sedaj po 7 letih jo še vedno skrbi, da jo bodo terjali za vračilo le-te. Do sedaj še ni dobila nobene zahteve za vračilo, pravzaprav jo nikoli ni nihče terjal. Ali je še možno, da jo bodo?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

sipi, odvisno od pogodbe, ki jo je kolegica podpisala. Meni vsako leto sporočijo, kakšne so moje dolžnosti, sploh če zaradi takih ali drugačnih razlogov ne zaprosim zanjo :spomezik:

Je pa dejstvo, da v preteklosti niso tako zelo poudarjali dokončanja študija, zdaj pa so začeli groziti z vračanjem že, če se posamezni letnik ne konča uspešno (kar lahko označimo za neke vrste motivacijo, kajne :D )

LP, N.
Nazadnje spremenil Nina, dne 04 Maj 2005, 10:22, skupaj popravljeno 1 krat.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Če v roku 5. let niso vložili izvršbe na sodišče, potem je zadeva zastarala. Če so, je potrebno preveriti seveda ta rok. Jaz imam kolegico, ki so jo na žalost dobili in je morala vrniti štipendijo. Ampak vem, da so bili zelo prijazni, da so ji odpisali obresti, da so ji dali mislim, da možnost plačila v obrokih in celo mislim, da je plačevala dve leti.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Ja, kar se vračanja tiče, so pa res zelo prijazni, neki znanki so povsem neupravčeno dodelili štipendijo, ona se seveda ni upirala, ko pa so napako opazili, je šlo po obrokih, brez obresti, z zamikom ...
Lahko se napiše prošnja za odlog plačila ...
sipi
Računovodja
Računovodja

tisdno napisal/-a:Če v roku 5. let niso vložili izvršbe na sodišče, potem je zadeva zastarala. Če so, je potrebno preveriti seveda ta rok. Jaz imam kolegico, ki so jo na žalost dobili in je morala vrniti štipendijo. Ampak vem, da so bili zelo prijazni, da so ji odpisali obresti, da so ji dali mislim, da možnost plačila v obrokih in celo mislim, da je plačevala dve leti.
Do sedaj še ni nič dobila, nobene odločbe, nobene tožbe i.t.d. Ali je možno, da so jo "zgrešili" za vračilo?
Namreč, moj bratranec je dobil odločbo za vračilo v roku pol leta, od prenehanja šolanja.
Mislim, da ima veliko, veliko srečo, da še ni nič dobila, po sedmih letih a ne?
tisdno
Računovodja
Računovodja

V bistvu bi mogli v roku pet let vložit tožbo, ne izvršbe, ker za izvršbo morajo imeti izvršilni naslov, kar pa pogodba ni. Ko vložijo tožbo sodišče nekje v nekih treh mesecih vroči tožbo nasprotni stranki ter ji da možnost, da nanjo odgovori. Jaz upam, da ji niso pošiljali kakršnokoli pošto, kjer je obvestilo po ZPP (tisto, če v roku 15. dni ne dvigneš pošte se šteje, da je vročitev opravljena), ker potem ima sodišče razlog, da izda zamudno sodbo, to pa je tudi izvršilni naslov za izvršbo. Vso pošto, ki ima to opozorilo, je potrebno dvignit, pa potem reševat na drug način zadevo.
sipi
Računovodja
Računovodja

No jaz mislim, da ni nič dobila, vsaj tako je rekla.
Odgovori