posredovanje in prejeti račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tinakolenc
Nov član
Nov član

posredovanje in prejeti račun

Odgovor Napisal/-a tinakolenc »

Preko mobitela je možno plačati razne parkirnine. Mobitel nato to zaračuna pri rednem računu kot posredovana plačila, DDV pa ni obračunan v skladu z 2. točko 9. odstavka 21. člena ZDDV.

Zanima me, kaj to pomeni zame kot prejemnika računa glede vnosa v knjigo prejetih računov.

Hvala za pomoč.
lila
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lila »

Mislim, da morate knjiziti pod neobdavcen promet.
Bolj pametno je imeti racun, da lahko imate vstopni DDV pri
tovornih avtomobilih.
LP :roll:
lila
tinakolenc
Nov član
Nov član

Torej naj bi v stolpec 8 (Vrednost z DDV) vpisala nižji znesek (samo tisto, kar je obdavčeno, torej naročnina, pogovori...), znesek posredovanih plačil pa enostavno izpustim (predvidevam, da to ni oprostitev)?
lila
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lila »

Odvisno od programa.
Jaz v stolpec 8 vnesem celotno vrednost, posredovanje dam pod neobdavcen promet, ostalo mi racunalnik sam izracuna.
LP
lila
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz storitev, ki jih plačujejo delavci s telefonom, ne knjižim v davčne evidence, če ne prinesejo še računa. Znesek knjižim na terjatev do delavca in ga odtegnem od plače.
tinakolenc
Nov član
Nov član

Hvala. Jaz zaradi količine vodim knjige ročno, tam pa ni neobdavčenega prometa. Ampak če se steje za neobdavceno, potem mi ne gre v P-Rac, ker je tam samo obdavcen promet in oprostitve.
tinakolenc
Nov član
Nov član

Gre za s.p., ne za zaposlene. Ampak po mojem gre v davcne evidence samo del, ki je obdavcen. A imam prav? A je možno, da v p-rac vnesem znesek brez teh provizij, torej da to v DDV obrazec sploh nikamor ne vključim?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Pri nosilcu obrti posredovana plačila, za katera nimam računov, knjižim ta plačila na gospodinjstvo. V davčne evidence knjižim le tisto, za kar dostavijo račun. Podobno je pri plačilnih karticah.
tinakolenc
Nov član
Nov član

Ja, seveda, zdaj mi je jasno. Najlepša hvala.
Odgovori