sodna odločba

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

tisdno, ma čist vse je mogoče. Tako kot je nekdo ugotovil, vsak, tudi med državnimi organi ima na isto vprašanje drug odgovor.
(Še zmer nisem poiskala tistega gradiva). Vsak dan se s tem ravno ne ukvarjam, tako, da človk pozabi.
Sova ..... mi smo včasih vedno samo ugovarjali, ko smo dobili izvršbo (mislim v podjetju) in stvar se je tako zavlačevala, samo piši in piši, ..
Na kakšni osnovi ste pa podali ugovor? Mi bi to tudi, ampak po ZIZ-u (lol) ne najdemo osnove. S tem mislite ugovor tretjega?

lp
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Saj pravim , da je bilo to včasih, ugovarjali, ja ugovarjali pa smo ,recimo, da nismo dobili fakture, pri obračunu obresti, da ni pravilna stopnja, izračun nepravilen, skratka popolne laži, (na žalost), saj se je na tak način zavlekla zadeva, v nadaljevanju sledi dokazovanje nasprotne strani.. :D
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Yanna, ugovor tretjega se vloži takrat, kadar nisi dolžnik, vzeli oz. zarubili pa so nekaj tvojega. V drugih primerih ni ugovor tretjega. Ne glede na ZIZ vi lahko vložite ugovor na vsako izvršbo. Če je izvršba na podlagi računa, se pač ugovarja na takšen način, kot je navedel Sova, izvršba kjer je podlaga "verodostojna listina" - izpis iz poslovnih knjig oz. kontne kartica, lahko napišem en razlog za ugovor. Na izpisu, mora biti ime in priimek odgovorne osebe izpisan s polnim imenom in priimkom ter funkcijo, ne samo podpis in žig. Če ni tako, potem verodostojna listina, na podlagi katere je dovoljenja izvršba, ne ustreza Zakonu o izvršbi (23.čl. ZIZ). Če pa je izvršba vložena na podlagi sodbe, potem je pa malce težko najti razlog za ugovor.
To je za pomoč, ampak po novem se pač zadeva zavleče za nekaj časa, mogoče eno leto, včasih več, včasih manj. SLej kot prej vrneš z obresti, če seveda ti imajo kaj vzet. Zadeve tečejo veliko bolj hitro, kot so prej.
Jessi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Celje

Re:

Odgovor Napisal/-a Jessi »

tisdno napisal/-a:Če v roku 5. let niso vložili izvršbe na sodišče, potem je zadeva zastarala. Če so, je potrebno preveriti seveda ta rok. Jaz imam kolegico, ki so jo na žalost dobili in je morala vrniti štipendijo. Ampak vem, da so bili zelo prijazni, da so ji odpisali obresti, da so ji dali mislim, da možnost plačila v obrokih in celo mislim, da je plačevala dve leti.
kaj to pomeni
v roku 5 let od pravomočne sodne odločbe je treba vložiti izvržbo
kaj potem če to ne storiš
je sodna odločba neveljavna ?????

kje to piše kateri zakon

rok zastaranja pravomočne odločbe in

rok zastaranja izvržbe
VAJA dela MOJSTRA
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: sodna odločba

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Jaz nisem napisala v roku pet let od pravnomočne sodne odločbe - ampak v roku pet let od nastanka dolga. Ko je enkrat pravnomočna sodba, potem je rok 10 let, da se vloži izvršba. Če po pravnomočnosti sodbe ne vložiš izvršbe v roku 10 let, sodna odločba zastara. To določa Zakon o pravdnem postopku.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re:

Odgovor Napisal/-a adut »

yanna napisal/-a:Tudi glede zamudnih obresti več ni zadeva tako kruta kot včasih - za dolgove, ki so nastali po 1.1.2002 se zamudne obresti obračunajo po linearnem obrestnem računu, vendar samo do trenutka, ko obresti dosežejo glavnico. In ko se to zgodi, se obresti ne obračunavajo več. Za dolgove, ki so nastali pred 1.1.2002 pa žal, še zmeraj velja obračunavanje obresti do nezavesti.
a mi lahko kdo pove, kateri zakon v katerem členu govori o tem, da se obresti obračunajo le do višine glavnice?
jaz sem našla samo o pogodbenih obrestih v obligacijskem zakoniku - 382.a člen
hvala vnaprej
Odgovori