Pozdravljeni!
Ko prejmemo blago od dobavitelja se nam lahko zgodi, da končna cena blaga še ni znana ali pa se po poslovnem dogovoru lahko spremeni. V praksi to pomeni, da prejmemo po dobaviteljevi dobavnici blago po recimo 1000 SIT po kosu, dobavitelj pa nam pošlje fakturo za 1050 SIT.
Blago je med prejemom in fakturo že zdavnaj predmet blagovnic manipulacij in je še v sistemu vrednotenja zaloge po 1000 SIT in ne 1050 SIT.
Zanima me, kateri bi bil pravilen način knjiženja. Sedaj knjižim takole:
Prejemnica blaga:
D K
660
659
Faktura
D K
659
6601 Negativne razlike v vrednosti nabavljenega blaga
160
220
S tem sem si zagotovil, da je fizično stanje zaloge ustrezno s knjigovodskim, edina problema, ki ju vidim, pa sta pravilnost tega knjiženja in problem valuacije zaloge po predvideni nabavni ceni in ne dejanski. Kasnejše "obdelave" vrednosti zalog ne pridejo v poštev zaradi internih pravil.
Razlika med vrednostjo prejema in fakturo dobavitelja
Moderator: Mirko Zbačnik
Knjižite tako, če sem prav razumela:
1) nabava blaga po dobavnici 1.000 SIT v breme 660/ v dobro 659
2) prejem fakture 1.050 SIT
v breme 659 je 1.000
v breme 6601 (zakaj negativno?) je50 (račun je večji od prevzema)
v breme 160 je 204
v dobro 220 je 1.254
3) manjka poročilo o porabi- prodaji blaga- iz blagovne evidence. Kot sem razumela, je bila že razknjižena poraba po 1.000, vendar bi bilo najbolj prav, če bi lahko z mesečnim obračunom uskladili porabo na dejansko nabavo - po računu- v znesku 1.050. Večina programov ima vgrajeno možnost mesečnega obračuna, kjer se poraba za te primere ponovno ovrednoti. V kolikor pa to dejansko ni mogoče, boste knjižili razliko v znesku 50 SIT:
v breme 702 ali 711 ali 714 je v breme 50 SIT
z utemeljitvijo in dokazili, da je blago dejansko že porabljeno in se strošek ni zadržal v zalogah.
V kolikor pa porabe še ni bilo, pa je v vsakem primeru potrebno opraviti
nivelacijo cen na raven prejetega računa, saj v nasprotnem, knjigovodsko stanje v glavni knjigi in pomožne blagovne evidence ni usklajeno.
1) nabava blaga po dobavnici 1.000 SIT v breme 660/ v dobro 659
2) prejem fakture 1.050 SIT
v breme 659 je 1.000
v breme 6601 (zakaj negativno?) je50 (račun je večji od prevzema)
v breme 160 je 204
v dobro 220 je 1.254
3) manjka poročilo o porabi- prodaji blaga- iz blagovne evidence. Kot sem razumela, je bila že razknjižena poraba po 1.000, vendar bi bilo najbolj prav, če bi lahko z mesečnim obračunom uskladili porabo na dejansko nabavo - po računu- v znesku 1.050. Večina programov ima vgrajeno možnost mesečnega obračuna, kjer se poraba za te primere ponovno ovrednoti. V kolikor pa to dejansko ni mogoče, boste knjižili razliko v znesku 50 SIT:
v breme 702 ali 711 ali 714 je v breme 50 SIT
z utemeljitvijo in dokazili, da je blago dejansko že porabljeno in se strošek ni zadržal v zalogah.
V kolikor pa porabe še ni bilo, pa je v vsakem primeru potrebno opraviti
nivelacijo cen na raven prejetega računa, saj v nasprotnem, knjigovodsko stanje v glavni knjigi in pomožne blagovne evidence ni usklajeno.
st.računovodja