dnevnica-podjemna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tina111
Nov član
Nov član

dnevnica-podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a tina111 »

Imamo zaposlenega člana uprave na podlagi podjemne pogodbe. Plalujemo mu mesečno. Ta član uprave je redno zaposlen v drugem podjetju. Na podlagi podjemne pogodbe mora ta član uprave večkrat opravljati delo oziroma se udeleževati sestankov v Ljubljani. Ali mu lahko obračunamo dnevnico?
Hvala!
mojcar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mojcar »

Če obračunate in izplačate dnevnico, kilometrino .... osebi s katero imate sklenjeno podjemno pogodbo, morate te zneske obrutiti in od njih plačati vse dajatve kot od podjemne pogodbe.

Bruto znesek po podjemni pogodbi se poveča za dodatne stroške.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Pri podjemni pogodbi obračunate 10 % normiranih stroškov od bruto zneska, in v teh neobdavčenih 10 % naj bi bili zajeti vsi stroški za kilometrino, dnevnice... Lahko pa ta družbenik uveljavlja dejanske stroške pri napovedi dohodnine.

Nekajkrat sem že prebrala nov zakon o dohodnini in tudi na seminarjih sem bila, vendar kot vse kaže, je moje podstrešje nepopravljivo okvarjeno (pregoreto!). Ker še zdaj ne vem čisto točno, ali se dejanski stroški uveljavljajo lahko že sproti in kako se to naredi? Ali pa se dejanski stroški kot do sedaj lahko uveljavljajo samo ob napovedi dohodnine? In če se, dnevnica najbrž ne paše zraven, ampak samo stroški, dokazljivi z računom (za prenočitev, bencin, cestnino, prehrano)... prosim za eno lučko v temo mojega podstrešja!

Poleg tega tudi nisem tako dobro razumela članka gospe Romane Hieng v IKS-u 4-5/2005, da bi vam upala reči, da se poslužite raje menedžerske pogodbe. Po tej naj bi se obračunavala samo akontacija dohodnine po stopnji 25 %, normiranih stroškov ni, pripadajo pa pogodbeni stranki potni stroški. Čez en mesec bom šla na eno srečanje računovodij, kjer bomo govorili o tej temi, potem bom mogoče malo več vedela. Lep pozdrav!
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Kaltrzic, tako hude okvare podstrešja pa le nimate.
Jaz sem na to temo poklicala Zvezo in dobila odgovor, da se dejanski stroški pri podjemnih pogodbah uveljavljajo izključno ob napovedi dohodnine. Svetovalka je povedala, da so dejanski stroški vsi, ki so podkrepljeni z računom in tudi potni nalog je eden od dokumentov, ki jih podjemnik lahko uveljavlja kot dejanski strošek, vendar mora imeti original, ki ga na zahtevo durs-a tudi predloži. Moje vprašanje Zvezi je bilo v zvezi z letalskimi vozovnicami in hotelskimi računi, ki presegajo tistih 10% normiranih stroškov. Za dnevnico nisem posebej spraševala, saj samo ta strošek podjemniku običajno ne presega 10% normiranih.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Pamps,
ali ti potem dejanskih stroškov ne obrutiš in in ne upoštevaš. Poveš osebi, naj to uveljavlja pri znižanju dohodnine. Dejanski stroški pa potemtakem predstavljajo vse stroške, ki niso neto ali bruto dogovor v pogodbi o delu.
Jaz takšnega primera še nisem imela, vem pa da zdravnikom vse kilometrine in dnevnice vštevajo v bruto avtorskega honorarja.
Nekdo, ki bo pogodbeno delal, pa bo svojo ceno verjetno izračunal tako, da bo seštel vse stroške in pri tem še nekaj zaslužil. 10% normiranih stroškov pa bo na koncu lahko upravičil z računi dejanskih stroškov. Kar bo presegalo 10% teh stroškov, pa mu bo znižalo dohodnino.
Če se motim, me popravi.
lp, irenca
irenca

Pa še nekaj sem pozabila.
Ali dnevnica sploh pripada nekomu, ki ni redno zaposlen. Navedena je pod rubriko dohodka iz rednega delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo? Isto bi rekla tudi za ostale stroške iz 31.člena Zdoh.
Kot dejanske stroške pogodbenega dela bi razumela samo račune (imeti morajo sve sestavine). Iz potnega naloga pa bi verjetno moral razbrati posel.
Hvala in lp, irenca
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Moje stranke podjemnih pogodb skoraj ne sklepajo, ker so predrage in raje poiščejo drugo možnost, če pa jo že, običajno dobim le bruto ali neto znesek podjemne pogodbe. Da bi podjemnikom plačali še potne stroške, ni pogojev, ker je že v znesku podjemne pogodbe upoštevano vse, kar so pripravljani plačati.
V primeru, da podjemniku, poleg zneska, določenega v podjemni pogodbi, naročnik plača tudi potne stroške, ki so povezani z opravljanjem po podjemni pogodbi (na Zvezi so mi v telefonskem razgovoru povedali, da to ni neobičajno ali prepovedano), jih mora izplačevalec seveda obrutiti in plačati vse davščine.
Dejanski stroški, ki nastanejo pri opravljanju podjemne pogodbe, so v nekaterih primerih lahko višji od normiranih in v teh primerih jih lahko podjemniki ob napovedi dohodnine uveljavljajo, seveda, če imajo dokazila (račune).
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

zdi se mi, da ne ločimo dobro med avtorskimi in podjemnimi pogodbami. Menedžerskih pa ne poznam tako dobro. Saj zdravnik ne more delati po avtorski pogodbi ali pa se motim?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Šele zdaj sem videla, da smo iz podjemne pogodbe, ki je bila prvotna tema, prešli na avtorsko pogodbo.
Zakona o obligacijskih razmerjih res ne poznam ne vem kako dobro, vem pa, da mora biti avtorska pogodba skladna z zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah. Posamezno delo je avtorsko, in umetnosti, ki je na kakršenkoli način izražena. Za avtorska dela veljajo zlasti govorjena dela (govori, pridige, predavanja), pisana dela (leposlovna dela, članki, priročniki, študije ter računalniški programi); glasbena dela z besedilom ali brez besedila; gledališka, gledališko-glasbena in lutkovna dela; koreografska in pantomimska dela; fotografska dela in dela, narejena po postopku, podobnem fotografiranju; avdiovizualna dela; likovna dela, kot npr. slike, grafike in kipi; arhitekturna dela, kot npr. skice, načrti ter izvedeni objekti s področja arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture; dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja; kartografska dela; predstave znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave (tehnične risbe, načrti, skice, tabele, izvedenska mnenja, plastične predstavitve in druga dela enake narave); druga dela, ki ustrezajo kriteriju avtorskega dela.

Zdravnike tu vidim v primerih, ko gre za individualno intelektualno stvaritev s področja znanosti. Pa še to bi preverila oziroma prepustila izplačilo avtorski agenciji, ker imajo z avtorskimi in sorodnimi pravicami vsekakor mnogo več izkušenj kot jaz.

Predmet podjemne pogodbe so lahko štiri vrste oziroma kategorije poslov in sicer:
-izdelava stvari: gre predvsem za storitve proizvodnega obrtništva ali tudi večjih investicijskih ureditev;
-popravilo stvari: gre za obrtniške storitve;
-izvršitev določenega fizičnega, telesnega dela: sem spadajo različna fizična dela;
-umsko delo oziroma storitev: tu podjemna pogodba meji na avtorsko, saj ima intelektualno delo, opravljeno na podlagi podjemne pogodbe elemente avtorskega dela in tako vsebuje tudi določila avtorske pogodbe.

Posebej pri fizičnem delu, kjer bi to lahko bilo nejasno, ne smemo pozabiti na začetno definicijo podjemne pogodbe, ki zahteva da gre za izvršitev določenega posla. Bistveni element podjemne pogodbe je namreč podjemnikova odgovornost za uspeh dela (dosežek). Plačilo se izvrši le za dosežen dogovorjen rezultat dela. Ne glede na to, da pojem podjemne pogodbe vsebuje tudi možnost oprave fizičnega ali umskega dela, pa se vendarle večina določil nanaša na izdelavo ali popravilo fizičnih predmetov, material, odgovornost za napake,…
irenca

Se oproščam,če sem koga zavedla.
Gre za princip upoštevanja dejanskih stroškov. Vem iz lanskih primerov, ko so predavali na drugih inštitucijah. Kako pa imajo to urejeno po novem zakonu o dohodnini, pa ne vem.
Pri nas imamo samo avtorske pogodbe po 26.členu Zdoh, za posebne novinarje, ki so drugje zaposleni in niso samostojni kulturni delovci. Ne upoštevamo dejanskih stroškov, imamo pač določeno ceno. Dnevnice in kilometrine jim ne bi izplačala, ker sem mnenja, da je to rezervirano za redno zaposlene. Prav tako jim ne bi izplačevala drugih dejanskih stroškov (internet, ...). Določena je cena članka, ne pa poti,...
Mislim pa, da v določenih primerih lahko tudi tukaj obrutiš dejanske stroške. Npr.: fotograf gre na Dolenjsko in ti zaračuna fotko, pa potne stroške.
Že samo s temi pogodbami, ki jih imamo, sem ustvarila celo znanost. Klicala na zvezo, vse stokrat prebrala. Tako da sem se odločila, da bom tiste, ki komplicirajo, napotila na avtorsko agencijo, pa naj sami urejajo. Držim se pač meril, ki jih je objavila durs, za razlikovanje odvisnega in neodvisnega avtorskega dela.
lp, irenca
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Tudi jaz zagovarjam stališče, naj se s podjemnikom ali avtorjem dogovori fiksni znesek honorarja, ne glede na stroške, ki jih bo ta imel pri opravljanju storitev (mene kot naročnika ti stroški vendar ne zanimajo). Končno se vse stroške lahko predvidi in temu prilagodi višino avtorske ali podjemne pogodbe. Normirani stroški imajo svoj namen in to je zame dovolj. Ampak to je le moje mnenje.
Odgovori