Fata

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vikak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vikak »

zakaj ste pa nehal z vici? Vstavljanje smeškov in podobno najdeš pod "pogosto zastavljana vprašanja" (pomeni pogled navzgor, ko odgovarjaš na v tem primeru "vic"). Malo raziskuješ, pa je. Vedno je čarobni "back".

Pozdrav vsem,sem se nasmejala tem vicem, kot že dolgo ne. Prav izvirni so.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nina0, poskrbeli ste, za nekoristno zapolnitev delovnega časa. Bom še poskušal - v 4. fazah bi šlo. :sjezen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Poznate slavnega tv detektiva Columba? Njemu je uspelo še pred koncem oddaje rešiti to uganko :spomezik:

Ker pa poznam rešitev, ne smem sodelovati :cry:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Poznam, a mi nič ne koristi. Verjetno me bo še malce bolela glava. (Prosim, ne pošlji mi rešitve prek zasebnega sporočila!)

Lep vikend vsem in ukvarjajte se s čim bolj produktivnim za zdravje!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Jaz vam zagotovo ne bom sporočila rešitve, sem se predolgo trudila z njo ;)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Moj sin pravi, da bi tehtal po dva kovanca skupaj; vsakič bi stehtal štiri kovance; v treh tehtanjih bi stehtal vseh dvanajst kovancev.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Tehtala sem in tehtala, pa ni ratalo. Kot pri svojem delu, sem si tudi tu hotela pomagati z internetom in že v prvem poskusu našla forum, kjer so pred točno enim letom udeleženci cel teden tehtali naše kovance. Nekateri so celo vse glave stavili, da je naloga nerešljiva. Na koncu so nalogo rešili.
Zdaj pa bom še malo knjižila, je lažje kot kovance tehtat.
:spomezik:
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Slišala sem za podobno nalogo, vendar je bilo 10 vreč, vsaka 10 kovancev, v eni pa so bili ponarejeni kovanci, ki so bili lažji a,i težji od ostalih. teža pravih je znana.
Odgovor je kombinatorika (saj veste 1 vreča 1 kovanec....) in potem dobiš odgovor.
V tem primeru pa bi moralo biti podobno. Priznam pa, da odgovora ne vem.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Nina, hvala ker me upoštevaš. Vesel bi bil rešitve in tudi spomnim se omenjene nanizank. Brat mi je celo razložil rešitev, a sem POZABIL! Nekoč mi bo uspelo in bom glavni. :wink:
Mirko Slika
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Mirko, vi ste itak glavni :D
tyna
Nov član
Nov član

LOGIČNO IN LEGALNO

Odgovor Napisal/-a tyna »

Študent je padel iz izpita logika in organizacija.
Pa si oglejmo razgovor med študentom in profesorjem ob tej priliki.

ŠTUDENT: »Kako ste me lahko ocenili tako slabo? Ali vi sploh razumete to, kar poučujete?«

PROFESOR: »Seveda, drugače ne bi bil profesor!«

ŠTUDENT: »O.K., nekaj mi odgovorite. Če boste vedeli odgovor, vzamem 5 in grem, če odgovora ne boste vedeli, mi date 10!«

Profesor po kratkem razmisleku: »V redu, sprejmem.«

ŠTUDENT t: »Kaj je legalno (zakonito), a ni logično, kaj je logično pa ni legalno in kaj ni logično in ni legalno?«

Profesor je dolgo razmišljal, ampak ker ni vedel pravega odgovora, da študentu 10. Seveda ga je potem zanimal odgovor.

Študent mu takoj odgovori: »Stari ste 63 let in poročeni s 30 let mlajšo ženo; to je legalno, ni pa logično. Vaša žena ima ljubimca, starega 25 let, kar je logično ni pa legalno. Vi ste dali 10 ljubimcu vaše žene, čeprav bi moral pasti na izpitu, kar ni ne logično in ne legalno.«

Če potegnemo vse skupaj, lahko rečemo:

»Legalno je, da smo v službi in delamo, ni pa logično.

Logično je, da med delom pošiljamo vice po e-mailu, ni pa legalno.

Ni pa ne logično in ne legalno, da smo za to še plačani…«

še jaz mal dodam, ni tako novo je pa še vedno zanimivo
LP
:sjezik: :shock: :shudic:
popotnik
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a popotnik »

nina0 napisal/-a: Imaš 12 kovancev ki so na pogled enaki v resnici pa je eden od njih ponarejen in je lažji ali pa težji od ostalih. Ugotoviti moraš kateri, na voljo pa imaš le 3 tehtanja s previsno tehtnico.........
Uh, tale "ali lažji ali težji" precej zaplete zadevo...
Sem poizkusil s šestimi kovanci, pa s tremi,... in potem še s štirimi. Pa se je zataknilo na tem ali lažji ali težji...
Potem pa sem uporabil "kmečki" pristop: 12 papirnatih kvadratov...

Torej:
prvo tehtanje: na levo stran damo kovance 1-4, na desno pa 5-8. Če se tehtnica ne prevesi na nobeno stran, pomeni, da so kovanci 1-8 pravi. Na levi pustimo kovance 1-3, na desno damo kovance 9-11. Če se tehtnica spet ne prevesi, smo zares srečkoti in smo v samo dveh tehtanjih odkrili ponarejeni kovanec št.12.
Če pa se pri drugem tehtanju tehtnica prevesi (ne glede ali na desno ali na levo), je ponarejen eden od kovancev 9-11 (ker smo v prvem tehtanju ugotovili, da so kovanci od 1-8 pravi; na levi strani tehtnice so kovanci 1-3). Torej, ponarejen je eden od kovancev 9-11: če so 1,2,3 pravi in tehtnica prevesi na levo, je ta kovanec (9-11) lažji od originala, sicer težji. Tako, v drugem tehtanju odkrijemo ponarejen kovanec (9-11) in dejstvo, ali je lažji ali težji. Zato v tretjem tehtanju vzamemo dva kovanca, npr. 9 in 10. Če tehtnica ne prevesi, je ponarejen kovanec št. 11. Če pa se prevesi, enostavno upoštevamo dejstvo iz drugega tehtanja (kjer smo ugotovili, ali je lažji ali težji od originala) - če je lažji, je ponarejeni kovanec "zgoraj" (če prevesi na levo, je št. 10, sicer št.9), sicer "spodaj".

Kaj pa, če se tehtnica prevesi že pri prvem tehtanju? Torej je ponarejen eden od kovancev 1-8, kovanci 9 do 12 pa so pravi. V drugem tehtanju moramo vzeti šest kovancev tako, da ostane za zadnje tehtanje ena kombinacija treh oziroma ena kombinacija dveh kovancev. Boste poizkusili sami?
"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi." (Nejc Zaplotnik)
Odgovori