rabljeno plovilo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

rabljeno plovilo

Odgovor Napisal/-a vesnak »

prosim za pomoč, ker sem preklicala že nekaj davčnih uradov, pa mi žal nihče ne ve povedati in sicer:

prvič: S fizično osebo je d.o.o. sklenila kupoprodajno pogodbo o nakupu plovila (manjši čoln) - ta pogodba je tudi overovljena in bila žigosana na DURS; sedaj pa ne vemo ali mora fizična oseba oz. d.o.o. plačati od te transakcije kakršnokoli dajatev (DDV, ipd.?)

drugič: d.o.o. ima v svojih osnovnih sredstvih plovilo in ga bo prodala fizični osebi - ali mora d.o.o. obračunati DDV ali kakršenkoli davek od te prodaje?
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Mislim, da če je d.o.o. kupila plovilo od fizične osebe, ki ni zavezanec za DDV, ni nikakršnega davka, če bi bil, bi na davčni že morali vedeti.
Če pa d.o.o. proda plovilo, pa je predvsem odvisno na kakšen način ga je pridobila, če je pri tem odbijala DDV (za opravljanje dejavnosti), potem ga tudi proda z DDV-jem, če pa DDV ni odbijala, ker ga po zakonu ne sme, potem ga tudi ne obračuna, v kolikor pa je plovilo nabavila pred uredbo DDV, pa mislim, da je potrebno tudi obračunati DDV.
Stvar je pravzaprav precej podobna kot pri prometu z rabljenimi vozili, le da DMV ni predpisan za plovila.

Upam, da sem vsaj malo pomagala, bi bilo pa fino, če bi dobila še kakšno mnenje.
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a LARISA »

ali so kakšne spremembe glede obdavčenja plovil?

mene zanima kako je z davkom v naslednjem primeru:

fizična oseba kupi od d.o.o. plovilo za vrednost npr. 10.000,00 EUR (verjetno z DDV). Ista fizična oseba proda omenjeno plovilo drugem d.o.o. za vrednost 100.000,00 EUR.

Ali fizična oseba plača kakšen davek pri nakupu ali pri prodaji plovila?
Namreč, razlika je kr velika?

hvala
Odgovori